Speculaties over het verschijnsel-Halsema.

Zoëven wierp ik een vluchtige blik op De Dagelijkse Standaard – wat ik regelmatig doe, al  ben ik daar nooit ingelogd en reageer ik daar dus ook nooit. Het eerste topic, wat me daar opviel, was dat over de kersverse Amsterdamse burgemeester Femke Halsema:  http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/09/de-ruk-naar-rechts-burgemeester-halsema-is-voor-sluiten-radicale-gebedshuizen/

Tja, “ruk naar rechts….?”
Daarover barstte onder de reaguurders op DDS de discussie óók al los.
Eigenlijk gelooft niemand, dat het daar zozeer mee te maken heeft: Een aantal noemt het eerder ‘een slimme zet’ van haar, maar denkt niet, dat ze wezenlijk van plan is, ook maar één Moskee te sluiten, als het er op aankomt. Het artikel-zelf wijst al op de uiterst omfloerste term “gebedshuizen”, die ze gebruikt, terwijl het, aldus DDS, voor iedereen  volkomen duidelijk is, dat ze het niet over Boeddhistische tempels heeft. Het vermoeden, dat het hier een “zoethoudertje” betreft, is dus inderdaad gerechtvaardigd en daarmee zijn we weer terug op het vertrouwde terrein, waar we doorgaans belanden met alle gevestigde politici in Nederland, “links” of “rechts”.

Hooguit kan worden opgemerkt, dat de “Linkse” Halsema zich hier iets doortastender lijkt te profileren, dan haar “rechtse” (waarnemende) voorganger Jozias van Aartsen, die van dergelijke ‘initiatieven’ al helemáál nooit heeft gerept, maar onveranderlijk van het pappen en nathouden is geweest, tot je er als kritisch toeschouwer wee van werd! Dat maakt haar uitspraak, ondanks het wollige taalgebruik, dan ook zo verrassend. Maar of het op den duur nu veel verschil gaat maken…
Dan zou er een wonder geschieden, en, hoewel de wonderen op sommige momenten de wereld nog niet uit blijken te zijn, is het in de praktijk doorgaans zinloos om er op te gaan zitten wáchten.

Wat wèl eens zou kunnen, is, dat de doortastend klinkende ‘losse flodder’ van Halsema, tegenover de onveranderlijke sijsjeslijmerij van van Aartsen voortkomt uit iets anders dan ‘politieke verhoudingen’; iets, als het ware, dat de politieke verhoudingen overstijgt:

Stel, dat het bijvoorbeeld te maken heeft met hun beider hoedanigheid als man en vrouw?
Want dát krijg je nu eenmaal onherroepelijk, zodra je te maken krijgt met de Islam, laat staan met de radicale Islam!

Van Aartsen heeft altijd de zekerheid gehad, dat niemand, ook de radicale Islam niet, in principe reden had om hem zijn positie als burgemeester en gesprekspartner in onderhandelingskwesties te betwisten, zodat hij zich ook niet specifiek hoefde te laten gelden. Voor Halsema ligt dat nu eenmaal anders:
Ze kan ieder ogenblik, zéker van salafistische zijde, onwil verwachten om met haar, een vrouw, verder te communiceren, en het kan langzamerhand niet meer anders, of ze beseft dat dónders goed.
Misschien, dat ze in 2010, toen ze met ‘r roze-brillen-motie aan kwam zetten, nog in de waan verkeerde, dat het allemaal wel mee zou vallen, maar op dít moment móet ze gewoon beter weten, ook al zal ze dat nooit openlijk toegeven.
Jozias kan als man op zijn lauweren rusten; zij niet. Zij móet op een gegeven ogenblik aan de islamitische -Salafisten- gemeenschap een onmiskenbaar signaal afgeven, dat bepaalde dingen haar ernst zijn -formeel tenminste-  of het hek is van de dam!

Als je ervan uitgaat, dat dát haar drijfveer is geweest bij het schieten met deze overduidelijke ‘losse flodder’, dan is dat in zekere zin verstandig geweest van haar.

Niet dat je er wat voor koopt: Daadkrachtigheid in dit opzicht hebben we nu eenmaal alleen te verwachten van Realisten als burgemeesters, en van niemand anders, of het nu principiële hemelfietsers van GL betreft, of ernstig verweekte conservatieve liberalen.
De uitkomst blijft hetzelfde.

Dus vergeet die ‘ruk naar rechts’ maar; daar is al helemáál geen sprake van:
Níet bij een elfje van GL-Neverland, dat intussen donders goed weet, dat ze met haar oude idealen zichzelf in de vingers snijdt, maar dat waarschijnlijk nooit zal toegeven.

In afwachting zijn losse flodders dan een bruikbaar lapmiddel, dàt dan weer wel.

Door: Theresa Geissler.

 

Een gedachte over “Speculaties over het verschijnsel-Halsema.

  1. 27 oktober 2010, Motie Halsema:
    “Verzoekt de regering in woord en daad uit te dragen dat het tegengaan van islamisering GEEN doelstelling van beleid is.”

    Die haar voor eens en altijd, burgemeester of niet, de bijnaam Femke’tje (spreek uit: Femkutje) Halalsema bezorgde. Daar kan ze mee thuiskomen. Nu nog een manier bedenken om haar thuis te laten blijven.

    j.c.th.kohler@ziggo.nl

    Like

Reacties zijn gesloten.