Far Cry 5: Op naar het conservatieve hart van Amerika


Door: “Grim Kitten”, gastauteur bij Young German.

Spoiler-waarschuwing:
Kunnen computerspelletjes politiek zijn?
Uiteraard!

Net zo goed als boeken, comics en zelfs oude schilderijen het kunnen zijn.
Alles, wat in de geschiedenis der mensheid is uitgevonden, werd tot op heden gebruikt voor politieke boodschappen. Zoals nu het nieuwste spel uit Huize Ubisoft, het vervolg van de beroemde Far Cry serie, een goed getroffen variatie op alle Assassin creed plays, waarvan er iedere zes maanden een nieuw spel moet uitkomen.

Het verhaal:
We bevinden ons in de tegenwoordige tijd, in een dorp met de naam Hope County in Montana, dat wordt omgeven door bergen en een sfeer ademt, alsof men “het Kleine Huis” als voorbeeld genomen heeft. Behalve dan,dat men alles, wat licht en vriendelijk was, er uit gehaald heeft.

Want op het tijdstip van het spel wordt Hope County getiranniseerd door een brute, pseudo-christelijke wereld-ondergangs-sekte, genaamd “Project at Eden’s Gate” (wiens embleem sterk doet denken aan dat van de Scientology-sekte), die (hoe kan het ook anders in Far Cry) wordt aangevoerd door een charismatische gek, die zichzelf aanprijst als profeet van de komende Ondergang der Wereld, welke hij op zijn beurt vlotweg betitelt als “de Grote Collaps”. En jij (speler), als hulpsherrif van Hope County, moet de mensen helpen, om zich van hem te bevrijden.

Toen Far Cry 5 werd aangekondigd en het eerste beeld met de hoofd-schurk openbaar werd gemaakt, heeft dit vooral in de VS voor ktitiek gezorgd. Geen wonder, omdat het op het eerste gezicht lijkt alsof men, en hoe kan het ook anders in tijden van politieke correctheid – die overigens in de VS andere vormen aanneemt dan bij ons – weer eens de blanke man en het christelijk geloof moeten dienen als reïncarnatie van het Kwaad (ongeveer zoals in “Bioshock Infinite”).

De ontzetting ging zelfs zo ver, dat onbekenden metterdaad een petitie hebben gestart, waarin ze Ubisoft verzochten, in plaats van het christendom een ander vijandbeld te nemen, zoals bijvoorbeeld islamisten, die in de VS ook aan het oprukken zijn – of criminele bendes (zoals in MS 13) die hele stadswijken beheersen.

Of deze petitie echt was, of een slimme marketing-gag van Ubisoft is geweest, kan ik niet zeggen. Maar als dat laatste het geval is geweest,heeft het zijn uitmerking niet gemist. Want in het bijzonder de linkse scene in de VS, maar ook in Europa, was danig in z’n sas met dit spel, om eindelijk – hún woorden, níet de mijne – “Trump-kiezers te killen” (en dat hebben ze werkelijk gezegd   https://segmentnext.com/2017/05/25/people-kill-republican-far-cry-5/).

Maar het grappige van het spel is, dat men precies zó’n karakter speelt. Een overtuigde, conservatieve, republikeinse Tump-stemmer; net als al die andere NPC- verbondenen, met wie men in de loop van het spel het verzet opbouwt.
Want het verzet bestaat namelijk hoofdzakelijk uit “Rednecks”, voormalige Amerikaanse soldaten,burgerwachten, zelfstandige ondernemers en wapengekken.

Met andere woorden: precies het slag mensen, waarin de linkse scene haar vijand ziet.

Maar wat hadden deze mensen dan anders verwacht, dan een christelijk-conservatieve plattelandsbevolking aan te treffen, de de kwestie liever zelf ter hand neemt, dan te wachten op Vadertje Staat. Hoe dan ook speelt hetspel niet in de links-liberale kuststeden, maar in ‘Big Sky-Country Montana, een van de conservatieve bolwerken van de VS. En dat weerspiegelt zich ook in de karakters, die tot op het laatst sympathiek aandoen.

Anderzijds zijn daar echter de leden van Eden Gates, door de verzetsmensen kortweg betiteld als “Peggys”, wier logica, wereldbeeld en handelen volkomen herinnert aan de linkse scene – en dat niet alleen! Ze zien er daarnaast ook nog uit als militante hippies (wat ook drugsgebruik inhoudt).

Daar komt dan nog bij, dat hun hele wereldondergangs-hysterie exact dezelfde is, als die van Links:
“Weet je dan niet, wie er nu aan de macht is?” vroeg één van de paladijnen, vlak voor zijn einde.

Over het algemeen had ik er bij het spel veel plezier van, dat men uitgerekend met betrekking tot de Peggys zoveel linkse cliché’s uitde kast had getrokken, terwijl men voor eenrepublikeinse kandidaat voorde senaat opdrachten overneemt en diens motto overigens “Make hope great again” was.

Hier zijn verkiezingsbeloften:

Ik kon niet meer ophouden met grinniken.

Er waren echter ook momenten, waar ik hevig moest slikken, zoals daar, waar men een voormalige Amerikaanse vrouwelijke soldaat moest helpen, een serie soldaten-graven te beschermen, die de Peggy’s wilden schenden. Daar moest ik automatisch aan ons (hier in Europa) denken, als linkse vandalen weer eensoorlogs-gedenktekens schenden, of monumenten vernietigen en daarmee altijd ongestraft wegkomen. Eén van de meest treurige, maar ook beste scènes in het spel: ( https://www.youtube.com/watch?v=Pks9R911PsE )

Tenslotte wil ik er nog aan toevoegen, dat hetgeen mij het meest heeft verontrust, metterdaad de toonzetting was, die bij de publicatie van Far Cry 5 in de meeste (Engelstalige) pelletjes-tijdschriften de boventoon voerde, waar men teleurgesteld was, omdat Far Cry 5, anders dan Bioshock Infinite, NIET de moord-simulatie op christelijk-conservatieven was, waarop men had gewacht. https://www.oneangrygamer.net/2018/03/gamespot-whines-far-cry-5-portraying-conservatives-good-guys/53004/

Maar in mijn ogen bewijst dat alleen maar,hoe gefanatiseerd Links is, wanneer het niet eens zo’n spelletje kan verdragen. Alle anderen, die zin hebben in een virtueel uitstapje naar Amerika, zonder moraal-preek, of in een voordracht over de inperking van het persoonlijke recht om wapens te dragen, beveel ik Far Cry 5 aan.

Door: “Grim Kitten”.
vertaling: Theresa Geissler.