Maassen kon en wilde blijkbaar niet herroepen

Door: Young German.

“Maassen moet weg” https://www.welt.de/newsticker/dpa_nt/infoline_nt/brennpunkte_nt/article181548240/Andrea-Nahles-Maassen-muss-gehen-und-wird-gehen.html kan er ergens in de kringen van SPD en enkelen uit de gematigde fractie binnen de CDU hebben geklonken. Althans liet Andrea Nahles zich er een paar weken geleden nog op voorstaan, in belangrijke mate(!) te hebben bijgedragen aan het zogeheten aftreden van Maassen. Dat alles, zijn afgang als baas der BVD, zou ergens toe te schrijven zijn aan de SPD en daarmee aan de verdienste van Andrea Nahles https://www.deutschlandfunk.de/spd-politiker-castellucci-ohne-andrea-nahles-waere-maassen.694.de.html?dram:article_id=428493. Zo liet ook Lars Castellucci van de interne SPD-commissie weten tegenover de pers. Maassens afscheid als opper- waakhond is ontsproten aan de mestvaalt van de SPD.

In hoeverre is het dan logisch, dat meneer Maassen in een afscheidswoord naar het scheen beklemtoonde, dat er binnen de links-radicale kring van de SPD sprake geweest is van een complot om hem aan de kant te schuiven? Dit is immers zo goed als geen complot, maar heel simpel slechts een feitelijke kwestie. Kevin Kühnert, JUSO van beroep, en zijn partij-voorzitter Nahles hebben in deze causa Maassen alle zeilen bijgezet om de man, die het had gewaagd, op hoog niveau de publieksrechtelijke omroep tegen te spreken bij zijn berichtgeving over Chemnitz, aan de kant te schuiven. SPD vice-fractie-voorzitter Eva Högl   https://www.berliner-kurier.de/news/politik—wirtschaft/kehrtwende-maassen-wird-wohl-doch-abgesaegt—heftige-kritik-an-seehofer-29018792  verklaarde zelfs, dat Maassen vanwege zijn “merkbare neiging tot rechts-populistische visies” moest worden verwijderd. Als het in alle openlijkheid wordt gedaan, is het geen complot.

Volgens persberichten bereidt het ministerie van Binnenlandse Zaken nu toch het ontslag  https://www.berliner-kurier.de/news/politik—wirtschaft/kehrtwende-maassen-wird-wohl-doch-abgesaegt—heftige-kritik-an-seehofer-29018792   van Hans Georg Maassen voor. Hoewel men hem ruimschoots de gelegenheid tot herroepen had gegeven, weigert hij dit. Hij die was aangeklaagd als ketter en misdadiger tegen het waarheidssysteem (Minister-president Michael Kretschmer: “een aanval op ons waarheidssysteem” https://www.zdf.de/nachrichten/heute/kretschmer-verurteilt-ausschreitungen-in-chemnitz-scharf-100.html0), weigerde, zijn uitlatingen te herroepen en herhaalde de kritiek op berichtgeving en politieke elites in het land. Tot op heden blijft de regering, kanselier Merkel en woordvoerder Seibert, samen met de pers de bevolking de bewijzen, die een hetze tegen buitenlanders in Chemnitz zouden onderbouwen, schuldig. Op “haas, jij blijft hier” en een schandelijke, antisemitisch gemotiveerde aanval op een restaurant door rechts-extremisten na was er geen sprake van iets, wat gelijk gestaan zou hebben aan een pogrom-stemming. Dat te bekritiseren, in plaats hysterisch een narratief te dienen, dat niet op feiten gebaseerd is, is moreel juist. Het is een gewetensbeslissing, die men voor zichzelf moet nemen – namelijk bij de waarheid te blijven of minstens bij de feiten.

Anders dan Maarten Luther, die eveneens door de staat en de toenmalige kerk werd vervolgd om zijn uitlatingen, hoeft Maassen zich niet voor zijn “afschuwelijke ketterij” voor de Paus te verantwoorden. Hij wordt slechts ontslagen, resp. op non-actief gesteld en zal hoe dan ook spoedig zijn memoires schrijven, in welke hij zijn voormalige patroonbehoorlijk de waarheid zegt. Wij zullen zien, in hoeverre de integriteit van meneer Maassen in de komende jaren standhoudt en wat voor uitglijders er door de versteende oude reus nog meer in het parlement komen.

Ook als balling in een Saksische burcht kan men de Bijbel in het Duits vertalen of een boek schrijven over de geheimen en intriges van de machts-elites. Gesteld natuurlijk, dat men niet als vogelvrije ergens in het bos in zijn koets wordt overvallen en afgemaakt. Voor de kerk en de gevestigde elites was Luther een ketter. Slechts het volk fêteerde hem als een Messias.*)

Een analogie lijkt hier op zijn plaats, hoewel de beschrijving in de grond wat overtrokken is.
“Als ik niet word overtuigd door getuigenissen uit de H. Schrift en duidelijke verstandelijke redenen, kan en wil ik niet herroepen!”

Door: Young German.
vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://younggerman.com/index.php/2018/11/05/maassen-konnte-und-wollte-scheinbar-nicht-widerrufen/

*) Noot van vertaler: Deze bewering is wel wat kort-door-de-bocht: Het is historisch vastgelegd, dat Luther juist wist te overleven en in latere jaren zich zelfs nagenoeg vrij heeft kunnen bewegen dankzij de protectie van verschillende Keurvorsten en verwante adel, die achter ZIJN gedachtegoed stonden, i. p. v. dat van de katholieke kerk of van de keizer. Met name aan Filips, Landgraaf van Hessen – maar er zijn er zo meer geweest – had hij in dit opzicht heel veel te danken.