Habemus “Brexit”: Groot-Brittannië bevrijdt zich van de Europese Unie

 

Door: Ramin Peymani.

De deal is rond. Weliswaar moet het Britse parlement er nog zijn zegen aan geven, maar het een paar honderd bladzijden tellende concept voor de uittrede van het VK uit de EU is duidelijk een compromis, waarmee alle betrokkenen goed kunnen leven.

Groot-Brittannië wordt binnenkort heer en meester over zijn eigen visserij-politiek, haakt af als EU-financier en mag de immigratie reguleren naar eigen inzicht. Maandenlang heeft Premier Theresa May de storm doorstaan, die niet alleen afkomstig was vanuit het beledigde Europa, maar tevens vanuit de eigen gelederen.

De ene minister na de andere heeft ze daarbij zien vertrekken, soms zelfs naaste vertrouwelingen, zoals minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd of “Brexit”-minister David Davis.

GROOT-BRITTANNIË EN DE EU ZEGGEN ELKAAR DE KOMENDE LENTE VAARWEL
Woensdag presenteerde ze vol trots het dossier: Groot-Brittannië en de EU zeggen elkaar de komende Lente vaarwel. Weliswaar behelst de deal geen resolute scheiding, zoals sommige hardliners in Mays Conservatieve partij het graag hadden gezien, maar toch mag met recht en reden worden beweerd dat de strijd voor de tussentijds in het nauw gedreven regeringsleidster de moeite waard is geweest.

Theresa May gaf gestalte aan de “IJzeren Dame”, waarbij ze aan haar voorbeeld Margaret Thather nooit zal kunnen tippen. Alleen al haar onzekere gang staat dit in de weg. Terwijl de echte “IJzeren Dame” steeds rechtop en met ferme tred de zaal betrad en alleen al door haar mimiek het verzamelde mannen-team een toontje lager deed zingen, sluipt May eerder binnen, steeds een tikkeltje té vriendelijk. Het is duidelijk haar grondstelling, Brussel niet tot elke prijs voor het hoofd te stoten, maar met mate.

ER WAS GEEN ALTERNATIEF: DE EUROPESE UNIE HEEFT, NOG MEER DAN GROOT-BRITTANNIË, EEN GEDEGEN “BREXIT” NODIG

Beide kanten wisten, dat er, wilde men het continent niet door te veel stoerheid in een crisis storten, er geen altenatief zou zijn om fatsoenlijk met elkaar om te gaan. Daarnaast heeft de Europese Unie een gedegen “Brexit”nog harder nodig dan Groot-Brittannië.

Want terwijl de Britten door hun nauwe band met de Verenigde Staten en de schier onuitputtelijke bevoorrading aan arbeidskrachten uit de Commonwealth-staten relatief onafhankelijk zijn van de luimen van Europa, lijdt Brussel net zo erg onder het verlies van één van de grootste EU-nettobetalers als onder het wegvallen van meer dan 66 miljoen inwoners, wat niet alleen de totale bevolking van de EU onder de 450 miljoen brengt, maar tevens het verlies van enorme economische kracht betekent.

Voor meer: LIBERALE WARTE  http://peymani.de/habemus-brexit-grossbritannien-befreit-sich-von-der-europaeischen-union/

Door: Ramin Peymani
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2018/11/14/habemus-brexit-grossbritannien-befreit-sich-von-der-europaeischen-union/