Met nuchterheid kom je vèr.

Door: Theresa Geissler.

 

Gisteren was de dag van de intocht van Sinterklaas: Behalve bij de Zaanse Schans – dit jaar uitverkoren als Nationale Landelijke Intocht – zette de Goedheiligman voet aan wal in diverse andere Nederlandse steden.

Maken wij een dag later de balans op, dan krijgen wij het volgende beeld:
Amsterdam: Ongeregeldheden. Rotterdam: Ongeregeldheden. Den Haag: Ongeregeldheden. Uitrecht, Nijmegen, Zwolle ….. Zo kun je doorgaan; ik heb tot nu toe niet van álle Nederlandse gemeenten deomstandigheden kunnen achterhalen. Zelfs Leeuwarden schijnt er echter niet aan ontkomen te zijn, ondanks de “succesvolle” contact-missie van het “bevlogen” KOZP -duo Beukema-Afriyie met als doelwit de blokkeerfriezen-met-slappe-knieën (zie mijn voorgaande artikel.)

Maar uitzonderingen bevestigen de regel, en, al geef ik toe, dat het geen persoonlijke verdienste is: Die glorieuze uitzondering was -ook- dit jaar mijn geboortestad annex woon- en verblijfplaats Alkmaar https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181117_59303540/intocht-sint-in-alkmaar-druk-feestelijk-en-gemoedelijk. Als kers op de taart was het eerder die dag trouwens ook al Alkmaar, waar nog even gauw, dit keer niet door blokkeer-burgers, maar door blokkeer-politie, een bus met illegale demonstranten op weg naar Den Helder werd onderschept https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20181117_6346148/bus-met-anti-pietdemonstranten-bij-alkmaar-van-de-weg-gehaald Alles bij elkaar genomen dus een glansrijke rol, die de stad gisteren in dit steeds grimmiger wordende conflict wist te spelen; “Van Alkmaar de Victorie” geldt zeker óók hier!

Toch zijn het geen spectaculaire wondermiddelen, die de gemeente Alkmaar hiertoe met man en macht van stal haalt: Het “toverwoord” luidt eenvoudig: Nuchterheid. Doodsimpele Noord-Hollandse nuchterheid. Daar bereik je nog wel eens wat mee. Niet alles. Maar in de praktijk blijk je er niet zelden aardig ver mee te komen:

Een twee jaar geleden werd in Alkmaar een tweede AZC geopend. Thans wordt het al weer -conform de planning- gesloten: De bewoners zijn elders in de regio ondergebracht, doorgestroomd zo men wil. Daarmee is aan de missie voldaan. Einde verhaal.

Buitengewone overlast heeft de gemeente nooit ondervonden: De binnenkomers werd steeds kort en bondig gewezen op hun rechten en plichten, zonder verdere flauwekul. Dat bleek afdoende te helpen.

Hoofddoekjes achter de kassa’s van de supermarkten zijn in Alkmaar – ongelogen- nog steeds geen schering en inslag: Van tijd tot tijd probéért een supermarkt-filiaal het eens. Gaat het vervolgens mis, bijvoorbeeld omdat de werkneemster moeilijk doet met het afrekenen van alcohol-houdende dranken, dan verdwijnt ze even ras als ze gekomen is, en gaat er in de regel enige tijd overheen, eer het ‘experiment’ wordt hervat, tot nog toe zelden of nooit met duurzaam resultaat.

Alkmaar telt twee Moskeeën. Dankzij een strikte gemeente-verordening roept geen van beide op tot gebed.

Alkmaar telt één islamitische basisschool, die echter niet op Arabische/oriëntaalse leest is geschoeid: Het onderwijzend personeel draagt dientengevolge géén hoofdbedekking.

Tegelijkertijd heeft Alkmaar wèl, zoals de meeste regionale hoofdsteden, haar islamitische gemeenschap van enige omvang, grotendeels geconcentreerd in twee á drie stadsdelen. Die gemeenschap is echter zonder veel omhaal duidelijk gemaakt, waar ze zich aan te houden heeft. Resultaat: Geen sprake van buitensporige overlast.

En dan de Zwarte Pieten-kwestie, wel meer een zaak met betrekking tot het “gekleurde”, overwegend Surinaams-Antilliaanse deel van de burgerij, in plaats van het islamitische, maar ook hier geldt in grote lijnen hetzelfde verhaal: Men weet hier ook zonder er al te veel woorden er aan vuil te maken, waar men aan toe is. En kijk eens naar het resultaat, gistermiddag:

Zwarte Pieten zwart, geen protesten, geen opstootjes; het handjevol beveiligers had niets te doen… Alleen maar plezier, gezelligheid en, zoals andere jaren, een absoluut geslaagde intocht.

De burgemeester verklaarde, wat hij het vorige jaar ook al verklaard had: “Dat lééft hier allemaal niet: daarvoor zijn we hier te nuchter”.

En zó is het: Met die typische, Noord-Hollandse nuchterheid, de afwezigheid van elke bereidheid tot het maken van ‘vieren en vijven’, het op gezette tijden laten horen van een rustig, maar duidelijk NEE, bereik je niet álles, maar wel véél.
Genoeg om in een gemeente als Alkmaar geen Afriyies, Meijerinks, van Zeijls en meer van dergelijk ‘fraais’ enige poot aan de grond te laten krijgen, zoals afgelopen zaterdag weer is aangetoond.

Het is zó simpel… voor wie het wil zien.

Door: Theresa Geissler.