Ons overheid-circus

Door: George Berben.

Gezien het regeringsbeleid dat ons als burgers aangeboden wordt door Minister
President Rutte met in zijn kielzog de ministers en staatssecretarissen zou ik dit Beleid willen vergelijken met een circus voorstelling.

In dit circus speelt Mark Rutte de rol van opper-spreekstalmeester. De ministers en Staatssecretarissen hebben plaatsgenomen in de orkestbak.
Bij het echte circus vullen de burgers de houten bankjes,echter bij Circus Rutte nemen de volksvertegenwoordigers plaats in de blauwe zetels en verheugen zich op de acts waarin ze mogen optreden.

De voorstelling gaat beginnen, de Tv camera’s zoemen en in de huiskamers kunnen
De boeren, burgers en buitenlui meegenieten, nog niet wetende dat zij achteraf moeten betalen.

Met zijn bekende brede beroepsmatige smile wandelt opper-spreekstalmeester
Mark Rutte de piste binnen. Met enige zwierige armgebaren begroet hij bekende,
maar ook een aantal,voor hem, onbekende nieuwe artiesten in opleiding.
Het gaat Mark allemaal heel gemakkelijk af, immers hij is met zijn crew al aan zijn 3de tournee bezig.

Met zijn alom bekende jovialiteit heet Mark iedereen welkom,waarna het orkestje, in de bak boven het grote gordijn waardoor de artiesten de piste betreden,de eerste noten laten horen.
De valse tonen komen via de tv de huiskamer binnen,maar wie anders had verwacht
komt bedrogen uit.Men had dit kunnen weten want ook uit de mond van de Opper-spreekstalmeester horen we bij herhaling valse geluiden komen, bestaande uit beloften die niet worden nagekomen en leugens die als de waarheid worden gebracht in wollig en bombastisch taalgebruik.

De voorstelling is begonnen en we herkennen de mannetjes en vrouwtjes uit de
blauwe zetels die over elkaar heen en buitelen en proberen elkaar af te troeven door als eerste een microfoon te pakken te krijgen om de mensen thuis die voor de TV zitten aan het lachen of huilen te krijgen.
Ze spelen met emmers vol met water dat steeds duurder wordt,en laten proefballonnen op, gevuld met het laatste Groningse gas.

De burgers thuis en hun kinderen kunnen er niet om lachen. Naar een circus gaan of naar een pretpark om echte clowns te zien of te spelen of te genieten van de attracties is voor veel gezinnen te duur.
Dat er steeds meer(eenouder)gezinnen en kinderen aan of onder de armoedegrens leven daar wil deze circusdirecteur niets van weten. Hij ziet een land voor zich vol gezonde mensen met een goede baan en een mooi salaris die straks weer kiezen voor zijn circus.

De burgers die oud en/of chronisch ziek zijn,werkeloos, fysiek/ geestelijk of arbeids- gehandicapt,zwervend of dakloos zijn geen reclame voor zijn circus, dus net doen of ze niet bestaan is voor hem de weg van de minste weerstand.

Deze circusdirecteur ziet zijn tent het liefste gevuld met die mensen die het meest profiteren van de welvaart. Minder of geen dividendbelasting hoeven te betalen, geen last hebben van de “eindjes aan elkaar knopen” en bij wie de verhoogde belasting op de eerste levensbehoefte, zoals energievoorziening, water en voedsel, geen enkele rol speelt.

Midden in de voorstelling valt plots het licht uit. Met een grote stinkende toorts komt de Opper-spreekstalmeester door het gordijn de piste binnen lopen.
Hij geeft aan dat stroomstoringen in de toekomst veel vaker zullen voorkomen. Oorzaak: De burger moet van het gas af en overschakelen op elektriciteit.
Woningen moeten energiezuinig worden gemaakt en warmtepompen moeten voor warmte gaan zorgen i.p. v. verwarmen door middel van gas.
Extra kosten voor die burgers die deze kosten niet uit eigen middelen kunnen betalen.
Hoezo tv spotjes met de waarschuwing “lenen kost geld”?

Hoewel het niet zijn vakgebied is probeert hij uit te leggen dat we allemaal in, voor velen, onbetaalbare elektrische auto’s moeten gaan rijden waarvoor miljoenen oplaadpalen moeten worden geplaatst.
Wat hij niet vermeldt, is dat daarvoor kobalt nodig is. Deze stof wordt niet alleen gebruikt in mobiele telefoons en laptops, maar ook in elektrische auto’s. Die draaien Immers op lithium-ion batterijen, waarvoor kobalt nodig is.
Omdat de Opper- spreekstalmeester in veel gevallen ook niet graag de echte waarheid Vertelt laat hij na te vermelden dat kobalt gewonnen wordt in de mijnen in het zuiden van Congo en in die mijnen kinderen werken,soms slechts 7 jaar oud,maar ook volwassenen in levensgevaarlijke omstandigheden! Och wat maakt het uit: de circus-kleding van de aanwezige artiesten wordt toch ook vervaardigd door kinderen in ontwikkelingslanden onder zware voor kinderen onmenselijke omstandigheden.

Het licht floept weer aan en we zien in de huiskamer dat de Orkestbak leeg is.
De valse-noten-spelers komen opeens als clowns de piste binnen en de ene na de andere act gaat de mist in. Het lijkt wel het echte leven.

De opper-spreekstalmeester heeft zo al enige van zijn clowns moeten laten gaan ná een publieke innige omhelzing! Clowns zijn te vervangen in Mark’s Circus, maar een Opper-stameester zoals hij, die vind je niet. Denkt hij zelf.
Zei hij al niet eens dat zijn circus het beste circus was dat de Nederlandse burgers hebben gekregen sinds het einde van de 2de wereldoorlog?

Inmiddels hebben velen onder ons genoeg van zijn circus en hebben thuis de Tv uit gezet.
De burgers die de moeite hadden genomen om plaatst te nemen op de publieke tribune van deze circustent druipen moedeloos en teleurgesteld af.

Buiten gekomen zien ze plots een paar koorddansers in actie, maar zij behoren niet tot het gezelschap van Opper-spreekstalmeester Rutte.
Deze koorddansers proberen op het slap hangende koord te blijven staan dat de naam draagt: “Vrije meningsuiting”.
De vrees is gerechtvaardigd dat ook deze koorddansers het moeilijk gaan krijgen om te blijven staan!

Circusbaas Rutte en zijn gezelschap zitten niet te wachten op kritiek op hun circus en zien deze koorddansers liever in de vrije val gaan!

Door: George Berben