Mijn meisje uit Engeland

Door: Young German

Ik had ooit eens een meisje uit Engeland. Eentje met groene ogen, geheel lichtgroen, zoals jonge klaver. In mijn herinnering heeft ze nog steeds haar zwarte haar en draagt ze een grijze pullover over haar alabastinekleurige huid. Ze woonde in een rood bakstenen huis, half vervallen, in the middle of nowhere van de vergeten Engelse provinciesteden. Waar de vaders ooit hun geld verdienden in de kolen en staal en niet behoren tot diegenen, die gelukkig kunnen zingen over de zegeningen van het Nieuwe Engeland. De mensen, over wie op TV massaal wordt gelachen vanwege hun gekke manier van praten. Dichtgespijkerde voorgevels, gesloten winkels, failliete pubs, leegstaande industrieparken en vervallen kolenmijnen. Al datgene, dat, terwijl Tony Blair, Cameron en al die andere aristocraten de voordelen van een EU en de globalisering prezen, deze mensen in hun stadjes hiets goeds heeft gebracht. Het zou ook eigenlijk niemand, die niet met een soja-latte in de hand en een stok in z’n kont in z’n glazen redactiekantoortje zit, moeten verbazen, als deze mensen zich uitspreken voor de Brexit en hun stemmen aan nieuwe partijen geven. Het zijn de steden, waar jonge meisjes door Pakistaans-islamitische sexgangs https://en.wikipedia.org/wiki/Rochdale_child_sex_abuse_ring bij duizenden industrieel werden misbruikt en gedeeltelijk zelfs gedood https://en.wikipedia.org/wiki/Rotherham_child_sexual_exploitation_scandal. Al datgene, terwijl de Overheid en de politie de blik afwendden en het jarenlang lieten gebeuren, waarvan zij dachten dat het ze niet zou treffen.

Er zal een populistische revolte komen

Als ik denk aan mijn meisje uit Engeland, zie ik haar dromerige ogen voor me, en de hoop, die daarin te lezen viel. Hoop op een betere toekomst ergens anders. Alles, behalve deze woestenij in nowhere tussen drugs-verslaafden, alcoholici, sex-gangs en een troebel, donkergrijs wolkendek. Niet veel anders dan Charlene Downes, die waarschijnlijk werd gedood en tot kebab verwerkt. Wat je noemt opgelost werd deze, met de grooming gangs in verband staande moord nooit echt https://www.manchestereveningnews.co.uk/news/greater-manchester-news/charlene-downes-blackpool-murder-kebabs-15343307?utm_source=facebook.com&utm_medium=social&utm_campaign=sharebar&fbclid=IwAR2Qazmujv6FFwTgYOZFDdCeeGb1mWALBkY-jfYDCVtHPYBIJy6V5c9mEoY. Het ware Engeland heeft niet veel uit te staan met J. K. Rowling, Tony Blair, of met de Boulevard van Londen. Het ware, bloedende Engeland, dat van Koning Athus, de groene weiden en duistere bossen, ligt aan de andere kant van de afzienbare horizon van onze generaties https://younggerman.com/2018/01/07/was-ist-england-es-tut-mir-so-unendlich-leid-peter-hitchens-ueber-das-england-das-einst-war/. Wie denkt, dat de zaken er op het vasteland van Europa slecht voor staan, zou Engeland en haar volledig vernietigde maatschappij daar eens moeten aanschouwen.

De situatie in Engeland is onvergelijkelijk zwaarder, omdat er zich op UKIP na nooit naast de Conservatieven (in werkelijkheid schijnconservatieven) en Labour een alternatieve partij kon vormen. En zelfs de UKIP, die juist in deze gebieden van arbeiders en sociale underdogs successen kan vieren, slaagt er niet in, de problemen in het land passend tot uiting te brengen. Tegelijkertijd worden de britse eilanden vergelijkbaar sterk onder druk gezet door massa-immigratie, terwijl er in het land nog nauwelijks sprake is van noemenswaardige industrie. Alleen de financiële sector in Londen houdt de natie en een kleine, mediaal en politiek verankerde elite overeind. Er is bijna geen ventiel voor de mensen, die lucht willen geven aan hun ergernis. De restrictieve cultuur van politieke correctheid houdt Groot-Brittannié stevig in de greep en de dialoog is net als hier verworden tot monoloog waar een meningvormende laag van bovenaf tot een verontwaardigde massa mag spreken, die zich gerechtigd voelt, haar eigen afschaffing niet kritiekloos te slikken. Brexit en de roep om veranderingen zijn slechts de voorboden van veel grotere omwentelingen, die er nog aan zullen komen.

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.
Dylan Thomas

Door: Young German
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://younggerman.com/2019/01/19/mein-maedchen-aus-england/