Europese verkiezingen: Le Pen staat voor zegetocht

Door: Michael Steiner.

Bij de Europese verkiezingen in mei zou het Rassemblement National van Marine Le Pen de sterkste Franse fractie kunnen worden. En Marche van Macron zakt weg.

Het Rassemblement National (RN, voorheen Front National, FN) van Marine Le Pen profiteert van de algemene ontevredenheid van de bevolking met de politiek van Macron. In de November-enquête van Ifop Opinion lag de rechtse partij reeds met 21 procent (+4) voor het eerst voor het verbond van de president. Macrons En Marche (LREM) verloor een punt en zit nog slechts op 19 procent.

Bij de laatste enquête van Odoxa van 20 december kwam het RN zelfs op 24 procent, terwijl En Marche op 21 procent van de stemmen kwam. Wanneer men nu bedenkt, hoezeer de stemming – juist tengevolge van de Gele Hesjes-protesten – tegen Macron en diens partij is omgeslagen, kan men zich voorstellen,dat het tot verdere verschuivingen ten gunste van het RN en tegen de LREM kwam. Hoe dan ook lukt het de andere partijen niet echt, om zich te presenteren als verkiesbare alternatieven.

Le Pen, die haar partij probeert te ‘dé-radicaliseren”, zei daar nu over:
“Ongetwijfeld is de Euro een slag voor Franrijk”, maar een uittrede uit de Euro “is geen prioriteit meer”. Ook als het verzoek daarom in Frankrijk door de bank genomen populair is, is de politica zich er tevens van bewust, dat slechts een geordende oplossing van de Eurozône metterdaad zinvol is. Aldus probeert ze zo ook de in de EU-politiek gematigder staande Fransen te winnen voor haar partij.

Hoe meer de situatie in Frankrijk zich toespitst, des te sterker profiteert ook het RN ervan. En de komende maanden bieden nog voldoende politieke munitie. Het is zelfs denkbaar, dat de partij van Le Pen met zo’n 30 procent van de stemmen uit de Europese Verkiezingen tevoorschijn komt en zo de zetelverdeling in het Europarlement het meest ingrijpend beïnvloedt.

Door: Michael Steiner.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.contra-magazin.com/2019/01/europawahl-le-pen-steht-vor-siegeszug/

h/t Raffie Chohan.