Demonstratie in Keulen -Vrijheid geëist voor Billy Six.

Bron: Die Junge Freiheit

KEULEN. Bij een demonstratie op het Keulse Domplein hebben Duitsers en Venezolaanse ballingen gedemonstreerd voor een einde aan de socialistische heerschappij in hun land.

Door de ca. honderd deelnemers, die zich zaterdag voor het hoofdportaal van de Dom van Keulen verzamelden, werden ook solidariteitsbetuigingen voor de Duitse journalist Billy Six omhoog gehouden. Zij eisten zijn onmiddellijke vrijlating. De reporter van JUNGE FREIHEIT zit sinds midden november in de gevangenis van de geheime dienst El Helicoide in de hoofdstad Caracas in arrest en krijgt geen juridische bijstand. De autoriteiten beschuldigen hem van rebellie, het overschrijden van de veiligheidsgrenzen en spionage.

Volgens informatie van het nieuwsberichtenblog pi-news toonden de demonstranten biljetten van de actie “Free Billy” en zelfgemaakte aanstekers met het opschrift “Free Billy”. In toespraken werd de aandacht gevestigd op de moeilijke verzorgings- en mensenrechten-situatie in het door machthebber Maduro geregeerde land, evenals op de onzekere situatie van Six, die als civilist een militair proces aangedaan krijgt.

De ongeveer 2 uur durende demonstratie werd volgens informatie van pi-news tussendoor gestoord door kreten van een links-georiënteerde passant. De demonstranten willen ook verder voor de vrijheid van Venezuela en voor de vrijlating van Billy Six de straat op.

Lot van andere journalisten onzeker.

De venezolaanse autoriteiten hadden in de afgelopen week andere buitenlandse journalisten gearresteerd https://jungefreiheit.de/politik/ausland/2019/weitere-journalisten-in-venezuela-festgenommen/. Zo zijn er drie medewerkers van het Spaanse nieuwsberichten-agentschap EFE gearresteerd, zei de directrice van het EFE-bureau in Caracas, Nélida Fernández, woensdagavond volgens een bericht van de Nieuwsdienst AFP.

Bij hen gaat het om de Spaanse journalist Gonzalo Dominguez, alsook om twee Colombianen, de videofilmster Mauren Barriga en de fotograaf Leonardo Muñoz. Ook een chauffeur van de nieuwsdienst is gearresteerd. Dominguez zou gearresteerd zijn, toen hij de demonstraties van de oppositie in Caracas filmde. Hij had zich bijzijn aankomst in Venezuela op 24 januari als journalist bekendgemaakt.

Reeds daarvoor waren twee Franse en twee Chileense journalisten vastgezet. terwijl de twee Chilenen werden uithezet, is er met de twee Fransen tot nu toe geen contact. Hetzelfde geldt voor de 32 jaar oude Billy Six.

Mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties neemt contact op

Ondertussen heeft de VN-Commissaris voor Mensenrechten, Michelle Bachelet, de vrijlating van Billy Six en andere journalisten geëist. Haar bureau drukte zaterdag haar bezorgdheid uit over de vervolging van media-medewerkers en eiste van de Venezolaanse regering, zowel Six als andere gearresteerde journalisten en fotografen vrij te laten.

“Wij eisen van de Venezolaanse regering, dat ervoor wordt gezorgd, dat journalisten en andere personen in dienst van de media hun werkzaamheden met respect voor hun vrijheid van meningsuiting en zonder beperkingen en zonder te worden lastiggevallen kunnen verrichten”, zei de woordvoerster van het bureau volgens een mededeling van de EFE. Dit bericht de website http://www.reporrteconfidencial.info
http://www.reporteconfidencial.info/noticia/3323380/bachelet-onu-pide-libertad-para-braulio-jatar-jesus-medina-y-billy-six-/

Het Europaparlement had donderdag de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó erkend als overgangspresident van het land. Eerder hadden de Verenigde Staten hetzelfde gedaan https://jungefreiheit.de/politik/ausland/2019/trump-unterstuetzt-venezuelas-interimspraesident-guaido/

Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://jungefreiheit.de/politik/ausland/2019/freiheit-fuer-billy-six-gefordert/