Filippijnen: Christenen afgeslacht, kerken gebombardeerd

Door: Raymond Ibrahim (gastbijdrage)

Het nieuwe terrorisme op de Filippijnen wordt niet slechts door politieke of territoriale misstanden, reëel of imaginair, geïnspireerd, maar draagt veel eerder het stempel van intrinsieke haat van de Islam jegens het “andere – jegens de “ongelovigen”. Een gastbijdrage van Raymond Ibrahim (Gatestone https://de.gatestoneinstitute.org/)

Zondag 27 januari jl. vond er op de Filippijnen een bomaanslag plaats https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-27/urgent-bombs-target-cathedral-in-south-philippines-at-least-8-dead door extremistische moslims op een kathedraal tijdens een processie. Minstens 20 mensen werden gedood en 111 raakten gewond.

Om 8.45u. werden twee springstoffen ongeveer een minuut na elkaar in of in de nabijheid van de kathedraal Our Mary of Mount Carmel in Jolo tot ontploffing gebracht. Volgens inlichtingen van de Associated Press https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-27/urgent-bombs-target-cathedral-in-south-philippines-at-least-8-dead:

“De eerste explosie slingerde de houten banken in de hoofdhal in het rond en vernietigde vensterruiten, en de tweede bom slingerde menselijke stoffelijke resten en puin over een plein voor de kathedraal van Our Lady of Mount Carmel, aldus getigen.”

Foto’s op social media toonden menselijke lichamen en stoffelijke resten, die uirgestrooid lagen op de straat voor de kathedraal. Recentelijk gehoord: De priester die de preek hield, Pater Ricky Bacolcol, “verkeert nog steeds in shocktoestand en kon niet navertellen, wat er was gebeurd”, aldus een collega https://www.aljazeera.com/news/2019/01/bombs-target-church-philippines-jolo-island-190127050818906.html

Nadat de eerste bom was geëxplodeerd, haastten soldaten en politie voor de kathedraal naar binnen, waarop de tweede bom ontplofte. Vijftien doden waren burgers, vijf waren militairen; 90 van de gewonden waren burgers.

De kathedraal, die zich bevindt in een gebied met een islamitische meerderheid, werd zwaar bewaakt; ze was ooit al doelwit van een aanslag geweest. In 1997 werd de katholieke bisschop Benjamin de Jesus direct voor de kathedraal neergeschoten; in 2010 werden er tweemaal granaten op haar gegooid https://www.sunstar.com.ph/article/195067, die het gebouw zwaar beschadigden.

De Islamitische Staat eiste de jongste aanval https://www.bbc.com/news/world-asia-47018747 op in een verklaring en voegde eraan toe, dat het bloedbad door “twee ridders van het martelarendom” tegen een “tempel van kruisridders”was voltrokken. Een reeks van islamitische terreurgroepen, waaronder Abu Sayyaf, die in het Zuiden van de Filippijnen actief is, hebben trouw gezworen aan de Islamitische Staat.

Hoewel de Filippijnen voor het merendeel christelijk (hoofdzakelijk katholiek) zijn, is ongeveer 24% http://rssoarmm.psa.gov.ph/release/54739/factsheet/muslim-population-in-mindanao-%28based-on-popcen-2015%29 van de bevolking van de zuidelijke Filippijnen, vooral op het eiland Mindanao, islamitisch. Al decennialang voeren islamitische separatistische groeperingen een terroristische oorlog – vol van bomanslagen, brandstichtingen en onthoofdingen (waaronder van twee Canadese mannen https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2016/06/14/vicious-and-brutal-a-second-canadian-man-is-beheaded-by-islamist-militants-in-the-philippines/?noredirect=on&utm_term=.6ed985105dfb) – , die naar schatting 150.000 mensen het leven heeft gekost. https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-27/urgent-bombs-target-cathedral-in-south-philippines-at-least-8-dead

Zoals aan de meest recente aanslag te zien valt, is voor enkele separatisten kennelijk niets minder genoeg, dan een staat met religieuze heerschappij – naar het voorbeeld van de Islamitische Staat in Irak en Syrië -, waarin de strengste voorschriften van de Sharia worden doorgezet, kerken verboden, christenen onderworpen en sexslaven in het openbaar verkocht.

Met andere woorden, het nieuwe terrorisme op de Filippijnen wordt niet slechts geïnspireerd door politieke of territoriale misstanden, reëel of imaginair, maar draagt veeleer het stempel van intrinsieke haat jegens de “anderen” – jegens de “ongelovigen”.

Zo kwam het bijvoorbeeld in mei 2017 tot een extremistische opstand in de merendeels islamitische stad Marawi. Bij een voorval werd een bus met burgers aangehouden door Jihadi’s; toen 9 passagiers werden geïdentificeerd als christenen – naat het schijnt, doordat ze de Koran niet konden citeren https://www.breitbart.com/national-security/2017/06/09/islamic-state-magazine-applauds-mass-executions-belligerent-christians-philippines/ – werden ze vastgebonden en bij wijze van executie neergeschoten http://www.dailymail.co.uk/news/article-4540610/ISIS-militants-shoot-nine-Christians-dead-Philippines.html.. (Extremisten in landen als Kenia en Nigeria staan er eveneens om bekend, Moslims van Christenen te scheiden, voor ze de niet-moslims afslachten.) De Jihadi’s, die Marawi tijdens de opstand hebben overgenomen, dwongen vrouwen tot sex-slavernij https://www.dailymail.co.uk/news/article-4642518/Philippines-says-no-deal-Islamists-seized-Marawi.html#ixzz4lCYAJRh5 en bevolen christlijke mannen https://www.dailymail.co.uk/news/article-4642518/Philippines-says-no-deal-Islamists-seized-Marawi.html#ixzz4lCYAJRh5, de Islam aan te nemen of anders te worden gebruikt als menselijke schilden tegen het Filippijnse leger.

In het bijzonder kerken werden op de korrel genomen. Hier volgen enkele voorbeelden:

– 29 april 2018: Een bomexplosie deed de kerk van de St. Anthony-parochie op Mindanao schudden https://www.sunstar.com.ph/article/1718563 tijdens de zondagsmis, toen de kerk vol zat met mensen, die een massale doop bijwoonden. Hoewel slechts twee parochianen naar het ziekenhuiswerden gebracht had het aantal doden aanzienlijk kunnen zijn. De politie beschreef de aanval later als: “draagt de handtekening van een islamitische extremistische groepering”.
– 10 november 2017: Jihadi’s ontwijdden een katholieke kapel in de regio Mindanao en overgoten haar met benzine om haar af te branden https://www.gatestoneinstitute.org/13658/poured%20gasoline%20on%20religious%20images%20and%20icons,%20and%20tried%20to%20torch%20a. Religieuze beelden en ikonen werden vernietigd.
– 23 mei 2017: Extremisten, die werden geïnspireerd door “een demonische ideologie” https://www.ucanews.com/news/cardinal-quevedo-accuses-mindanao-gunmen-of-demonic-acts/79382 (om een katholieke prelaat te citeren), ontwijdden de kathedraal St. Mary’s in Marawi en staken haar in brand. Een video van hen, de triomfale oorlogskreet van de Ilam brullend: “Allahu Akbar!”{ (Allah is de grootste!) – bij het rondstampen op en het vernielen van bijbels, kruisen, ikonen en beelden, vóór ze de kathedraal aanstaken, is hier te bekijken https://www.liveleak.com/view?i=e43_1496601637.
– 21 juni 2017: Jihadi’s vandaliseerden een andere kstholieke kerk https://www.thecompassnews.org/2017/06/islamic-state-followers-said-desecrate-catholic-chapel-mindanao/. De politiechef betitelde de schending als “slecht” enzei, dat het “kruisbeeld en de afbeeldingen van de Maagd Maria en Jezus Christus werden vernield, terwijl de heilige Heerscharen omver werden gegooid en over de hele grond werden verspreid”.
– 24 december 2016: Tijdend de Mis in de Kerstnacht sloeg in een kerk een granaat in http://fortune.com/2016/12/24/philippines-catholic-church-attack/; 16 kerkgangers raakten gewond.

Geweld tegen christelijke Godshuizen heeft zelfs kerken zoals de hierboven genoemde kathedraal St. Mary’s https://www.premier.org.uk/News/World/Cathedral-ransacked-by-Islamic-State-linked-extremists-cancels-Easter-celebrations in Marawi ertoe gebracht, haar deuren tijdens de paasdagen van 2018 te sluiten.

Anti-christelijk geweld wordt nog op andere manieren uitgedrukt. In 2017 werd een Moslim, die bekeerd was tot het christendom, dood gevonden, nadat hij in zijn huis door lokale, extremistische Moslims was afgeslacht, omdat hij de Islam had verlaten. Een 70- jarige Ierse non, die op het eiland Mindanao woont en meer dan 30 jaar in dienstvande Filippinen heeft doorgebracht, werd door een gemaskerde aanvaller gekneveld en herhaaldelijk zo hard geslagen https://www.irishtimes.com/news/ireland/irish-news/irish-nun-attacked-in-philippines-waits-days-for-urgent-surgery-1.3007305, dat ze bewusteloos raakte en een operatie moest ondergaan.

De dodelijke bom-aanslagen op kerken van januari, die 20 mensenlevens eisten en meer dan 100 mensen hebben verwond, zijn de meest recente herinnering, dat de Filippijnen, zoals andere naties met een aanzienlijke islamitische minderheid, verwikkeld zijn in de Jihad. Terwijl de schijnbare reden politiek of territoriaal kan zijn, duidt de sadistische haat, die met aanvallen op christnen en hun kerken gepaard gaat, er op, dat ideologie de ultieme oorzaak is. Daarnaast is de Jihad op de Filippijnen nauwelijks te onderscheiden van zijn vele buitenlandse pendanten.

Raymond Ibrahim https://www.raymondibrahim.com/about/, auteur van het boek Sword and scimitar, Fourteen Centuries of War between Islam and the West https://www.amazon.com/gp/product/0306825554/ref=as_li_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0306825554&linkCode=as2&tag=raymondibrahi-20&linkId=0f925201768b161ae319879bb3fdf1d7 (Zwaard en kromzwaard, veertien eeuwen oorlog tussen Islam en het Westen), is een Distiguished Senior Fellow aan het Fate stone Institute en Judith Rosen Friedman Fellow aan het Middle East Forum. De bijdrage verscheen het eerst bij het Gatestone Instituut. De vertaling in het Duits is van Daniel Heininger.

Door: Raymond Ibrahim.
Vertaling: Theresa Geissler
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/02/07/philippinen-christen-abgeschlachtet-kirchen-bombardiert/#