Kanselier Kurz van Oostenrijk bij Trump: Een “ultra-rechts complot”?

Wenen/Washington. 20 februari a.s. wil de Amerikaanse president Trump in Washington een de Oostenrijkse kanselier Kurz ontmoeten. Prompt twitteren goedmensen over een “rechts” complot – deze verdenking uitte de “Trump-kenner” Cay Johnston voorafgaande aan het bezoek van Kurz in een gesprek met de Oostenrijkse persdienst-agentuur APA. Hij vermoedt, dat de visite van Kurz tot stand gekomen is op initiatief van “ultrarechtse adviseurs”, die gemene zaak willen maken met de Europese rechtspopulisten. Johnston letterlijk: “Trump ontmoet Kurz omdat mensen in zijn staf Trump hebben gezegd, dat hij hem moet ontmoeten. Dat komt niet van Donald, hij heeft geen benul van de wereld van de politiek.”

De ontmoeting vindt plaats vanwege “de politiek van de huidige Oostenrijkse regering” , verklaart de kritische Trump-biograaf (“Het dossier Trump”) en hij fantaseert: “De huidige Oostenrijkse regering volgt een politiek, die de ‘White Supremacists’ (vertegenwoordigers van een leidende rol van het blanke ras) in het Witte Huis liever hebben dan een liberale regering”. Deze mensen zouden een “duidelijke agenda” hebben, aangezien ze in de FPÖ of de Hongaarse regeringspartij Fidesz bondgenoten zouden zien, “om de burgerrechten-beweging terug te draaien”.

Kurz op zijn beurt zou zich met de ontmoeting als “de man van het midden” tussen Rusland en de VS, die zich voor een goede onderlinge omgang van beide “monsters” zou willen inzetten, willen opstellen. “Dat zou voor hem zeer goed uitpakken”, zei Johnston. Voor Kurz en Trump gaat het bij deze ontmoeting bijgevolg om hetzelfde, namelijk “de betrekkingen met de eigen basis verstevigen”. Kurz wordt 20 februari a.s. in het Witte Huis ontvangen, als eerste Oostenrijkse regeringsleider sinds 13 jaar. (mü)

Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: http://zuerst.de/2019/02/13/oesterreichs-kanzler-kurz-bei-trump-eine-ultrarechte-verschwoerung/