Het is de linkse Spaanse regering ernst: Franco wordt verbannen uit zijn laatste rustplaats

Madrid: Het zou ook exorcisme genoemd kunnen worden: De linkse Spaanse regering onder Minister-President Sanchez heeft nu na maandenlange discussies de omzetting van het stoffelijk overschot van de vroegere “Generalissimo” Francisco Franco (1892-1975) off8icieel in werking gezet. De familie heeft 15 dagen de tijd om te beslissen, waar het stoffelijk overschot van Franco na opgraving uit het “Dal van de gevallenen” moet worden begraven, verklaarde Minister van Justitie Dolores Delgado. Dit is, wat de ministerraad heeft besloten, heette het na de wekelijkse Kabinetsvergadering in Madrid.

De familie van de voormalige dictator had tenslotte meegedeeld dat ze slechts dan zou toestemmen in een opgraving, als het stoffelijk overschot naar een aangekocht familiegraf in de Almuneda-Kathedraal van Madrid zou worden gebracht. Ze heeft nu 15 dagen de tijd om bekend te maken, waar de stoffelijke resten van de “Generalissimo” feitelijk moeten worden begraven. Minister van Justitie Delgado bekrachtigde daarenboven dat verplaatsing naar het Godshuis in het centrum van de Spaanse hoofdstad niet zou worden toegestaan. Mocht de familie van Franco niet met een alternatief komen, dan zal de regering over de laatste rustplaats an de dictator beslissen, zei ze.

De linkse regering in Madrid word gedreven door de angst, dat de Amuneda-Kathedraal door het Franco-graf een nieuw bedeaartsoord voor sympathisanten van de voormalige “Caudillo” zou kunnen worden.

De strijd om de omzetting van het stoffelijk oerschot an Franco duurt al vele maanden. Daarnaast is het Franco-exorcisme van de (nog in functie zijnde) linkse regering een centrale aangelegenheid – President Sanchez had al kort na zijn ambtsovername in juni 2018 aangekondigd, de stoffelijke resten van Franco uit het historische “Dal der Gevallenen” naar een andere plaats te willen brengen. Franco’s lijk bevindt zich sinds 1975 in de plaatselijke Basilica, waarboven een 155 meter hoog kruis troont. Het monument was van 1940 tot 1959 opgericht. De plek om en nabij 60 kilometer noord-westelijk van Madrid wordt jaarlijks bezocht door ongeveer 400.000 mensen, onder wie ook vele aanhangers van Franco. Dat is de Spaanse linksen al sinds lang een doorn in het oog (mü)

Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: http://zuerst.de/2019/02/17/spanische-linksregierung-macht-ernst-franco-wird-aus-seiner-letzten-ruhestaette-verbannt/