Inmenging op typisch Amerikaanse wijze: Amerikaanse president Trump zet het Venezolaanse leger onder druk

Washington/Caracas. Washington bemoeit zich onverholen verder met de binnenlandse aangelegenheden van Venezuela. Nu heeft de Amerikaanse president Trump het Venezolaanse leger gedreigd met zware consequenties, als het staatshoofd Maduro verder nog steunt. “Als jullie voor deze weg kiezen, zullen jullie geen veilige haven vinden en geen uitweg. Jullie zullen alles verliezen”, zei Trump maandag tijdens een toespraak in Miami, gericht tot de Venezolaanse milities, die nog steeds achter Maduro staan.

Trump riep het leger indringend op, de aan de grens klaarstaande hulpleveranties het land binnen te laten. Aan het humanitaire disaster moet een einde komen, waarschuwde hij. Aan het adres van de ondersteuners van de regering Maduro drong de Amerikaanse president aan: “Beëindig deze nachtmerrie van armoede, honger en dood.”

Trump benadrukte, dat de VS “een vreedzame machtswisseling willen, maar dat alle opties open staan”. De Amerikaanse regering sluit al sinds weken expliciet niet uit, dat, ingeval Maduro niet vrijwillig zou aftreden, bij twijfel ook militair in Venezuela zou worden ingegrepen.

Omdat de regering in Caracas weigert Amerikaanse hulpleveranties het land binnen te laten, heeft intussen de Russische regering aangeboden, alternatief bij te springen met hulpleveranties voor de bevolking. (mü)

Vertaling: Theresa Geissler
Bron: http://zuerst.de/2019/02/21/einmischung-auf-amerikanische-art-pur-us-praesident-trump-erpresst-venezolanisches-militaer/