Keurige burgers

Door: Rob Meyer.

Ik ken mensen die zo nauwlettend hun afval scheiden, dat ze op zijn minst een koninklijk lintje verdienen.
Elk uienschilletje, glasscherfje, papiersnipper, plastic dopje, alles gaat in de daarvoor door de overheid beschikbaar gestelde containers.
Dit zijn brave burgers die de hele dag bezig zijn met het redden van de aarde middels het uiterst nauwgezet en gewetensvol scheiden van hun afval.
Dit soort brave burgers verdienen een onderscheiding, een standbeeld, een naamsvermelding in het Guiness Book of Records, vanwege hun onstuitbare inzet voor het Redden van de Planeet.
Tot zover klinkt het hoopvol en prijzenswaardig.

Maar dit zijn evenwel ook het soort mensen die meerdere keren per jaar op vliegvakantie gaan, liefst zo ver mogelijk.
En ook het soort ouders die de uitwasbare katoenen luiers van weleer wel heel rap inruilden voor pampers.
Waarschijnlijk gaan dit soort verantwoordelijke burgers ook naar AH voor kiloknallers, je weet het maar nooit. Goedkoop is goedkoop.
Vaak ook is de woning van deze trotse Redders van de Aarde geheel ondergedompeld in smartapparaten die tot aan de ijskast toe alles regelen, liefst nog vanaf de werkplek, om straks in een verwarmd huis aan te komen, terwijl de koffie al pruttelt en de wasmachine op vol staat te draaien. En zelfs het 6 uur nieuws automatisch aanslaat.
Deze mensen met een Groen Geweten hebben ook opvallend vaak een iPad, die door Chinese kindertjes gemaakt wordt in Chinese fabrieken op Chinese werkdagen van 12 uur of meer, 7 keer per Chinese week. Met als doel de Chinese banken te vullen met uit het Westen gezogen euro’s en dollars.

Deze wereldhervormers zijn zo overtuigd van hun ‘Goede Werken’ dat ze naast hun groene paadje niets anders zien dan hun groene droomwereld.
En die is er niet.
Alleen maar in hun hoofd.
Je kunt de wereld niet redden door alleen maar uienschilletjes en flessen te scheiden.
Er is veel meer aan de hand achter de politieke schermen.
Om dat te zien moet je wakker worden uit Groene Dromen en een huwelijk aangaan met de Werkelijkheid.
Je kunt wel achter Jessias Klaver aan lopen, maar ook hij leeft in de groene bol van zijn eigen gelijk.
En je kunt wel een hondenliefhebber zijn, maar achter pitbull Samsom aanlopen, geeft alleen maar radicale, fundamentalistische sprookjesverhalen-ellende.
Je mag wel roomser dan klimaatpaus Nijpels willen zijn, maar ook hij zal er achter komen dat er wel iets meer nodig is om de planeet te redden, dan die door de burger gefinancierde 0,0003 graden CO2 reductie.

In bed kunnen we dromen.
Laten we die dromen daar ook achterlaten.
Niks mis met milieubewustzijn, maar de wereld is groter dan mijn droomkussen.
Tijd om wakker te worden, de realiteit in haar geheel te omarmen en ECHT aan de slag te gaan.

Rob Meyer 22 februari 2019

Een gedachte over “Keurige burgers

  1. Goed verwoord Rob, maar Klaver en Nijpels hebben zelf wel het slechtste energielabels voor hun huis c.q luxe woonboerderij. Nijpels verplaatst zich vast op de fiets naar alle die verre bestemmingen. Vraag me wel af of hij daar alleen naar toe gaat voor het klimaat.Misschien ook om redenen die hij hier in de jaren ’70 als lid van het parlement probeerde te introduceren? Nijpels moet maar een paar jaar naar Rusland vertrekken om daar zijn groene wereld aan de man te brengen. Poetin weet wel raad met hem!

    Like

Reacties zijn gesloten.