Mensenrechten

Door: George Berben.

Hoe dient men de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens als burger te begrijpen?

Deze verklaring wordt nu door een bekende advocaat, die voornamelijk criminelen bijstaat, misbruikt om een Bulgaarse topcrimineel vrij te pleiten. Zijn uitlevering aan Bulgarije komt daardoor op losse schroeven te staan.

Het Hof heeft in al haar wijsheid besloten de strafpleiter in het gelijk te stellen. Eerder oordeelden andere rechters om aan zijn verzoek zijn cliënt in vrijheid te stellen geen gevolg te geven.
Zijn criminele cliënt,tevens de moordenaar van een hoge Bulgaarse politieofficier zou uitgeleverd moeten worden aan de justitie van Bulgarije; daar zou hem een levenslange gevangenisstraf wachten. Advocaten hebben de plicht om hun cliënten bij te staan, maar waar staat er geschreven dat strafpleiters de grenzen van de wet moeten opzoeken? En vervolgens die grens mogen overschrijden om op zoek te gaan naar regelgeving of mensenrechtenverklaringen waardoor moordenaars vrijuit kunnen gaan?

Mr.Roethof, de advocaat in deze zaak, heeft zo’n regel gevonden. Vanuit Bulgarije wordt,volgens berichtgeving, aangegeven dat levenslang niet altijd levenslang hoeft te betekenen. Volgens Roethof klopt deze verklaring niet en betekent levenslang in Bulgarije ook echt levenslang. Deze advocaat haalt dan ook de Universele verklaring van de rechten van de mens uit de kast om een gezochte topcrimineel en moordenaar zijn straf te laten ontlopen. Dat echter niet alleen, want Roethof meent nog een stap verder te moeten gaan. Deze Bulgaarse moordenaar moet in vrijheid worden gesteld. Hij mag niet uitgeleverd worden aan Bulgarije,maar zijn verblijf hier moet ook nog eens legaal worden gemaakt.

Dat de raadsheren van het Gerechtshof zich in de verdediging van Roethof kunnen vinden is verontrustend. Uit de berichtgeving weten we dat duizenden criminele Burgaren zich illegaal in Nederland bevinden om zich bezig te houden met de drugshandel en andere misdrijven. Dat is een kant van de zaak. De andere kant is dat duizenden Nederlandse burgers geen beroep kunnen doen op topadvocaten als zij in de problemen komen. De gang naar de rechter om hun gelijk te halen en soms te krijgen is te kostbaar geworden. Burgers die,mede door toedoen van de Overheid of zelfs het falen van de Overheid, in financiële problemen zijn geraakt kunnen daardoor geen beroep doen op deze mensenrechtenverklaring.

We worden via de media geconfronteerd met Nederlandse burgers die te maken krijgen met woninguitzetting. Een dak boven je hoofd is toch wel het minste wat een burger van dit land mag verwachten. Ook een minimale leefomstandigheid mag worden gevraagd. Echter tienduizenden burgers moeten noodgedwongen gebruikmaken van de voedsel- en kledingbanken. Voor vele dak/ thuislozen en zwerfjongeren schiet de zorgverlening tekort, om maar een paar zaken te benoemen. Echter voor criminelen is Nederland het land van melk en honing. De pakkans is klein en de politie zwaar onderbezet. Als de crimineel toch tegen de lamp loopt, krijgt hij te maken met zeer begripvolle rechters en raadsheren. De strafeis van het OM wordt door rechters en raadsheren in veel rechtzaken naar beneden bijgesteld.
Dit is de zakelijke kant. Ik hoef me niet eens af te vragen hoe de nabestaanden,familie, vrienden en collega’s van deze vermoordde Bulgaarse politieofficier zullen aankijken tegen de mogelijke vrijspraak van deze moordenaar en het legaliseren van zijn verblijf in Nederland.

Dat de gemiddelde Nederlandse burger weinig vertrouwen meer heeft in de politiek is bekend. Deze zaak van de Bulgaarse moordenaar zal ook het vertrouwen in de rechtspraak geen goed doen. Juridisch zijn dit soort zaken altijd wel weer, volgens Wetgeving, regelgeving of Internationale afspraken, door de strot van de burger te duwen. Hoe het moreel te verantwoorden is, wordt niet uitgelegd en is ook niet uit te leggen. Pas als er in de komende tijd weer onschuldige burgers slachtoffer worden van buitenlandse criminelen en concurrerende misdaadorganisaties zullen er vragen worden gesteld. Dan kan er weer een onderzoekscommissie ingesteld worden met het doel te onderzoeken hoe het zover heeft kunnen komen. We weten allemaal dat het dempen van de put als het kalf verdronken is al heel lang een politiek gezelschapspel is geworden. Kogels vliegen door de straten tijdens criminele afrekeningen. Handgranaten hangen aan de deurklinken van woonhuizen en bij middenstanders.

Het gaat goed met Nederland,vooral economisch gezien voor de crimineel, de criminele organisaties en witwassende bovenwereld. Deze witwassers komen er af met een miljoenenboete die mag worden opgebracht door de belastingbetaler. De witteboordencriminelen worden ontzien en zullen nimmer de binnenkant van een gevangeniscel zien.

In veel rechtszaken zien we een Vrouwe Justitia zonder blinddoek.

George Berben