Oostenrijkse regering wil verzekerde bewaring voor asielzoekers “Ons duidelijke doel is meer veiligheid.”

Wenen. De Oostenrijkse ÖVP-FPÖ-regering zet in op meer veiligheid en wil daarom nu verzekerde bewaring voor asielzoekers doorzetten. Hierbij beschouwt de regering zich volledig in overeenstemming met het geldende Europese Recht, verklaarde FPÖ-vice-kanselier Strache, en daarom kan het niet discriminerend zijn.” De zogeheten opname-richtlijn van de EU voorziet in een verzekerde bewaring als de nationale veiligheid gevaar loopt – en dit wil men in Oostenrijk in praktijk brengen, aldus Strache.

Het zou slechts om asielzoekers gaan, die kort voor hun uitwijzing zouden staan. Een preventief arrest voor eveneens Oostenrijkers sloot de regering uit. “Dat is niet mogelijk en ook niet doordacht,” zei Strache. Ook ÖVP-Kanselier Kurz verwees naar de uitspraken van Minister van Justitie Moser (ÖVP) volgens welke een preventieve hechtenis “op andere gebieden bijna niet mogelijk zou zijn”.

Ook Kurz benadrukte, dat het bij onttrekking van de vrijheid gaat om een “hooggevoelige kwestie,” waarbij men daarom te letten heeft op de mensenrechten en op het Europese Recht. Maar een verzekerde bewaring voor asielzoekers zou gerechtelijk mogelijk zijn in gevallen, waarin het noodzakelijk is. “En het is ons duidelijke doel, om meer veiligheid te bewerkstelligen en gevallen zoals in Vorarlberg in de toekomst te verhinderen”, aldus Kurz met verwijzing naar de recente moord op een ambtenaar in functie door een asielzoeker. (mü)

Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: http://zuerst.de/2019/02/28/oesterreichische-regierung-will-sicherungshaft-fuer-asylbewerber-unser-klares-ziel-ist-mehr-sicherheit/