Macron geeft m. b. t. “angst voor migranten” toe: “De aantallen binnenkomende migranten waren te groot”

Parijs. De Franse president Emmanuel Macron heeft toegegeven, dat Italië bij het omgaan met de stromen migranten in de steek gelaten is. “De aantallen binnenkomende migranten waren te groot en het heeft ontbroken aan solidariteit van de kant van Europa”, gaf Macron nu in een Italiaanse radio-uitzending toe. Ook in Frankrijk zou er sprake zijn van “dezelfde angst voor migranten”. De oplossing zou zijn, “onze betrekking tot Afrika te overdenken”. Het zou er op aankomen,”een gemeenschappelijke stabiliseringspolitiek voor Afrika” te ontwikkelen, zo verzocht Macron in de Radio-talkshow van de RAI “Che tempo che fa?”

Tegelijkertijd keerde de president zich eens te meer tegen oplossingen van rechts: “De angst voor de openheid (hier bedoelt hij waarschijnlijk open grenzen – vert.) kan ertoe leiden, dat men ich afsluit. Het antwoord mag geen Europa van het nationalisme zijn. Geen land, noch Italië, noch Frankrijk, kan zijn eigen problemen oplossen, wanneer het zich afsluit,” zei Macron. “Wat wij nodig hebben, is een sterk Europa, dat het verlangen van de volkeren naar identiteit respecteert.” Een soeverein Europa is een verenigd Europa inzake verdediging, politiek, klimaat, voedselvoorziening en digitalisering, aldus de Franse president.

Macron verzekerde bij deze gelegenheid ook, dat de meningsverschillen met Italië, die drie weken geleden geleid hadden tot het terugroepen van de Franse Ambassadeur in Rome, zouden zijn overwonnen. Macron kondigde voor de 2de mei een ontmoeting in Parijs aan met zijn Italiaanse ambtscollega Mattarella. (mü)

Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: http://zuerst.de/2019/03/05/macron-raeumt-angst-vor-migranten-ein-die-migrantenankuenfte-waren-zu-stark/