Vanwege inmenging in binnenlandse aangelegenheden: Venezuela wijst Duitse ambassadeur uit

Caracas/berlijn. De Venezolaanse regering van President Nicolás Maduro heeft de Duitse ambassadeur in Venezuela tot ongewenst persoon verklaard. Daniel Kriener zou zich “in de binnenlandse aangelegenheden” van het Zuid-Amerikaanse land hebben gemengd, deelde het Venezolaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken mee. Kriener werd verzocht, het land binnen 48 uur te verlaten. Hij zit pas sinds het afgelopen jaar in Venezuela.

Het Bureau Buitenlandse Zaken bevestigde, dat Kriener tot persona non grata is verklaard.

De Duitse afgevaardigde was één van vier buitenlandse ambassadeurs, die de Venezolaanse oppositieleider en zelfbenoemde overgangspresident Juan Guaidó maandag van de vluchthaven in Caracas afhaalden, om te voorkomen, dat hij bij binnenkomst niet wordt gearresteerd. De vooral door de VS naar het voorbeeld van de Maidan-opstand in de Oekraïne ondersteunde putsch-leider Guaidó had eerder het land verlaten voor ontmoetingen met de regeringsleiders van enkele buurlanden.

“Wij willen helpen en ervoor instaan, dat hij veilig terugkeert”, had Kriener in de televisie-uitzending NTN24 gezegd. Guaidó’s terugkeer naar Venezuela zou “een stap voorwaarts zijn naar een politiek en vreedzaam proces ter overwinning van de crisis in Venezuela”, twitterde ook de Duitse ambassade in Caracas. Guaidó sprak later zijn dank uit voor de ondersteuning van de diplomaten. Niettemin is een dergelijke inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een vreemd land aan een buitenlandse afgevaardigde niet toegestaan. Integendeel is het een ongehoord affront, dat alle diplomatieke gebruiken in de wind slaat.

In de verklaring van de Minister van Buitenlandse Zaken in Caracas wordt daarom terecht gesteld: “Venezuela beschouwt het als onacceptabel, dat een buitenlandse diplomaat zich binnen zijn territorium zo ongeveer gedraagt als een politiek leider, in overeenstemming met de complot-agenda van de extremistische sectoren van de Venezolaanse oppositie.”(mü)

vertaling: Theresa Geissler.
Bron: http://zuerst.de/2019/03/07/wegen-einmischung-in-die-inneren-angelegenheiten-venezuela-weist-deutschen-botschafter-aus/