Sybrand Buma uit de bocht

Door George Berben.

“De bijstand is een gevangenis geworden!” Een uitspraak van de CDA politicus Buma in het AD.

Buma pleit er voor dat mensen die in de bijstand zitten weer aan de slag moeten.
Op zich is zijn uitspraak niet verkeerd. Bijna een half miljoen mensen zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering en dat soms al vele jaren.
Het is weer verkiezingstijd en er moeten zieltjes worden gewonnen, dus de leiders van de diverse politieke partijen komen met voorstellen die al veel eerder,niet als voorstel,maar als een uitgewerkt plan het levenslicht hadden moeten zien.

Het voorstel van Buma houdt in dat mensen die langdurig in de bijstand verblijven een baan krijgen aangeboden voor minimaal 20 uur per week. Boven op de Bijstandsuitkering krijgt men dan 15% extra.

Dan schiet Buma opeens uit de bocht. Deze mensen zouden moeten werk gaan doen
Waar weinig opleiding voor nodig is!
Hij denkt daarbij aan ondersteuning in de zorg, plantsoenendienst en het onderwijs!
Expliciet geeft Buma aan, dat hij niet de verpleegkundigen bedoelt in de zorg.

Uiteraard kun je een interview in een dagblad lezen en interpreteren zoals men dit ervaart of voelt.
Op de FB site van verplegenden en verzorgenden barstte de kritiek los! Ook mijn
echtgenote, in haar werkzame leven werkzaam in de zorg voor demente bejaarden,
had geen goed woord over voor de kwalificatie van Buma over de mindere opleiding
van verzorgenden.

Waar haalt Buma zijn informatie vandaan dat mensen in de zorgsector of in het ondersteunende onderwijs een mindere opleiding hebben genoten?
Zeker gediplomeerde ziekenverzorgenden hebben een gedegen opleiding genoten,
waarna zij,op enige speciale handelingen na, veelal hetzelfde werk verrichten
als verpleegkundigen. Dacht Buma nu werkelijk dat nachtdiensten draaien als ziekenverzorgende, en alleen de verantwoordelijkheid dragen voor 36 demente patiënten een taak is die je kunt laten doen door “iemand met een mindere opleiding?”

Denkt deze politicus dat je zomaar iemand uit de bijstand een ondersteunende functie kunt aanbieden in het Onderwijs? Misschien een klas schoolkinderen opvangen als een onderwijzer of onderwijzeres zich ziek heeft gemeld omdat de stress hem of haar overviel?
Mogelijk kijkt Buma teveel naar de politiek waar mensen zich op posten manifesteren zonder dat zij kaas hebben gegeten van de materie waarover zij een grote broek aantrekken.

We kennen toch de ex-staatssecretarissen en ministers die door hun falen er een Janboel van hebben gemaakt die de belastingbetaler handenvol geld hebben gekost? Misschien moet Buma met enige van deze duurbetaalde politici eens een tijdje als “ondersteunende” in de zorg of in het onderwijs gaan werken met de door hem voorgestelde financiële vergoeding. Of nog beter in de plantsoenendienst als het heel erg slecht weer is.Kan hij proberen bij die weersomstandigheden zijn verkiezingsballonnetjes op te laten.

Het zal na de verkiezingen weer snel heel stil worden en voorstellen zullen voorstellen blijven.
Mogelijk dat Buma in de veronderstelling is dat de meeste burgers nog steeds ezels zijn,die harder gaan lopen en werken als hen een wortel wordt voorgehouden.
Het vertrouwen in de politiek en de beloften die door politici worden gedaan daalt nog steeds! Toch geen verassing voor u meneer Buma en collega fractie-leiders?

George Berben.