Bloedbad in Utrechtse tram: terroristische daad of familiedrama?

Door: David Berger.

Terwijl de BBC aanwijzingen heeft voor een lidmaatschap van de thans aangehouden, vermoedelijke hoofddader, Gökmen Tanis, bij de terroristische groepering “Islamitische Staat”, willen Duitse media, dat het bij de bloedige schietpartij in Utrecht om een familiedrama ging.

Drie doden en talloze, gedeeltelijk zware, gewonden – dat is het resultaat van een schietpartij in de tram in Utrecht vanmiddag. Hoewel de situatie onoverzichtelijk is, vermoedden de autoriteiten al zeer vroeg een terroristische achtergrond.

HOOGSTE TERRORISME-WAARSCHUWINGSDREMPEL UITGEROEPEN

Daar één of meer daders nog voortvluchtig waren, geldt in Utrecht de hoogste terrorisme-waarschuwingsdrempel. Openbare gebouwen werden geëvacueerd, het openbare buurtverkeer ingesteld, de bevolking verzocht, om hun huizen niet te verlaten.

Update:Bij de hoofdverdachte gaat het om de 37-jarige, uit TTurkije afkomstige Gökmen Tannis. Om 18.30u. meldde de Utrechtse politie de aanhouding van Tanis. Bij de persconferentie onderschreef de politie, dat men nog steeds uitgaat van een terroristisch motief, maar nu de terrorisme-waarschuwingsdrempel voor de provincie Utrecht terug had gezet van 5 naar 4.

DADER ZOU “ALLAHU AKBAR” HEBBEN GEROEPEN

Tanis is geen onbekende van de politie: Een laatselijke ondernemer zei tegen de BBC https://www.bbc.com/news/world-europe-47615231, datde verdachte eerder in de Russische republiek Tsjetsjenië heeft gevochten. in de regio Utrecht zijn al lange tijd jihadistische groeperingen actief, er is sprake van nauwe banden met de “Islamitische Staat”.

Dit nieuwsbericht wordt gesteund door meldingen van de Nederlandse pers https://www.parool.nl/binnenland/hoofdverdachte-schietpartij-utrecht-aangehouden~a4624652/live?timestamp=1552930080000&offset=10 volgens welke Tanis volgens meerdere ooggetuigen aan het begin van de schietpartij “Allahu Akbar” zou hebben geroepen.

Spiegel-Online http://www.spiegel.de/panorama/justiz/utrecht-polizei-nimmt-tatverdaechtigen-fest-a-1258508.html heeft een hele lijst van strafbarefeiten van de vermoedelijke dader openbaar gemaakt: “De 37-jarige heeft volgens de inlichtingen van de Nederlandse omroep talrijke veroordelingen: In 2012 brak hij in een vrachtwagen in, in 2013 werd hij veroordeeld wegens een poging tot moord – Hij had op een woonhuis geschoten met een vuurwapen. In Mei 2014 liep tegen hem een vonnis wegens winkeldiefstal, in oktober van dat jaar één wegens het spugen op- en bedreigen van een politie-agent.

In november 2014 luidde de beschuldiging dronkenschap achter het stuur, in oktober 2015 vernieling van een politiecel. Nog maar twee weken geleden ging tegen Gökmen Tanis een proces van start – wegens beschuldiging van verkrachting.”

Waarom hij zich niettemin nog op vrije voet bevond, blijft – zoals bij zoveel islamistische criminelen – een raadsel.

GÖKMEN TANIS ZOU BIJ DE POLITIE BEKEND ZIJN VANWEGE ZIJN BANDEN MET IS.

Ook Tanis zou wegens zijn banden met de trreurgroep van de Islamitische Staat al een keer zijn gearresteerd, maar later weer vrijgelaten

In dit verband zou men het bloedbad van deze morgen kunnen beschouwen als één van de door terrorisme-deskundigen thans verwachte reacties op de terroristische aanslag van Christchurch https://philosophia-perennis.com/2019/03/18/christchurch-video-fuer-besitz-und-verbreitung-drohen-bis-zu-14-jahre-gefaengnis/ . In Turkije wordt Christchurch momenteel door Erdogan intensief ingezet als stemmingmakerij tegen het Vrije Westen.

DUITSE EN TURKSE MEDIA: FAMILE-AANGELEGENHEID

Duitse en Turkse media willen de motieven van de dader heel ergens anders zoeken. Zo schrijft de “Stern”: “Aanwijzingen voor een mogelijke relatie-daad bij de schoten in Utrecht nemen toe. Volgens informatie van de Nederlandse televisie aresteerde de politie de broer van de 37-jarige Gökman Tanis, zonder dat daarover details bekend werden.

De Turkse Staatsnieuws-persdienst Anadolu berichtte onder verwijzing naar niet nader benoemde familieleden van Tanis, dat hij in de tram op een vrouw geschoten had vanwege een familie-aangelegenheid. Vervolgens heeft hij het vuur geopend op de mensen, die de vrouw zouden hebben willen helpen.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/03/18/massaker-in-strassenbahn-von-utrecht-terrorakt-oder-familiendrama/