“Gekaapt” piratenschip – het sprookje van de “kwetsbare mensen”

De overname van het Libysche vrachtschip El Hiblu 1 door zogenaamde vluchtelingen toont de “grote vertwijfeling van kwetsbare mensen op de vlucht aan”, beweerde de organisatie Artsen Zonder Grenzen. Het medialandschap toonde zich ontzet over Matteo Salvini, die als één van de eersten openlijk sprak van piraterij. Met welke bereidheid tot geweld de “vertwijfelde vluchtelingen” de kapitein Nader el-Hiblu urenlang in doodsangst lieten verkeren, zoals deze thans verklapt in een interview met een Maltese krant.

Zodra de Afrikanen te horen kregen, dat de olietanker die ze aan boord had genomen richting Libysche kust koerste, zijn de migranten regelrecht doorgedraaid, vertelt Kapitein Nader el-Hiblu. Gewapend met ijzeren staven trokken ze op richting commandobrug. “Ze waren helemaal gek en scheeuwden “Keer om, keer om”, het was je reinste horror, aldus Nader el-Hiblu.

“Ze hebben de cockpit aangevallen, sloegen heftig tegen deuren en ramen en dreigden, het schip kort en klein te slaan”, verklaart de 42-jarige kapitein. Hij en de vijf andere bemanningsleden zouden voor hun leven hebben gevreesd. Derhalve heeft hij toegegeven aan hun eisen en het schip richting Europa gestuurd, bericht Independent http://www.independent.com.mt/articles/2019-03-29/local-news/Hijacked-captain-feared-death-in-migrant-hijack-at-sea-6736205878 Malta.

Het drama begon dinsdagmiddag, toen zijn tanker van Istanbul naar Libyë voer. Er werd door een overvliegend militair vliegtuig contact met hem opgenomen, dat hem opmerkzaam maakte op een boot, waarin mensen hulp nodig hadden. Kapitein Nader el-Hiblu koerste op de boot aan, waarin 98 mannen, zowel als enkele vrouwen en kinderen zaten.

“Ik nam die mensen aan boord. Zes van hen weigerden aan boord te komen uit angst, dat ik ze naar Libyë zou brengen. Ze vluchtten, terwijl het vliegtuig achter ze aanvloog.”

De Afrikaanse migranten dachten, datze op weg waren naar Europa en “waren de hele reis ontspannen en vrolijk.” Toen woensdag de Libysche hoofdstad Tripoli in zicht kwam, sloeg de stemming snel om. De illegale immigranten werden zich ervan bewust, waar de reis naartoe ging en zo besloten 25 van hen van het ene moment op het andere tot de aanval.

“Het was horror. De boot liet me koud, maar de bemanningsleden niet.” Er bleef voor El-Hiblu niets anders over, dan de Libysche Havencommandant in te lichten, dat men omkeerde, richting Europa. “Ze zullen me doden en de anderen doden. wij maken rechsomkeert”, deelde hij de Havencommandant mee.

Kort voor Malta nam het Maltese leger de controle over het schip over, dat Donderdagavond aanlegde in de haven van Valletta. Drie van de gewelddadige immigranten moeten zich nu volgens de Welt https://www.welt.de/politik/ausland/article191082085/Malta-Migranten-droht-nach-Kapern-eines-Schiffs-lebenslange-Haft.html?wtrid=socialmedia.socialflow.facebook.weltvideotv..socialflow_facebook&fbclid=IwAR2DSwQ5FKIA9hXWH3Lk9MyiXqdjULF-w-v4sE72mz4OsPp9Ed9UB1sgL7c verantwoorden wegens terrorisme. De zogenaamde tieners van 15, 16 en 19 jaar uit Guinea en Ivoorkust verschenen vandaag in Valletta voor de rechtbank. Ingeval ze veroordeeld worden dreigen er voor hen gevangenisstraffen tussen zeven jaar en levenslang. De overige migranten hebben hun doelstelling bereikt. ze werden naar een opvangkamp gebracht. (MS)

Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.journalistenwatch.com/2019/03/30/gekapertes-piratenschiff-maerchen/