Generatie Greta; Binnen 12 jaar vergaat de wereld

Door: Philolaos*)

Deze dagen was ik te gast bij een manifestatie van de AfD. Onder de vele thema’s zoals vrijheid en censuur op internet, bureaucratie-monster EU, de negatieve gevolgen van de privatisering van spoor en post kwam het tevens tot een debat over de klimaatverandering en morbide Greta. Een 19-jarige scholier berichtte aldaar, dat zijn medescholieren ook door leraren worden aangemoedigd om de straat op te gaan tegen de klimaatverandering en dat spijbelen vrijwel van leraren, Merkel en president Steinmeier vanuit de hoogste regionen de zegen krijgt.

Interessant was in dit verband, dat de 19-jarige gymnasiast verklaarde, dat zijn mede scholieren er geen zin in hadden om op zaterdag of zondag de straat op te gaan voor het klimaat. Op vrijdag pleite te gaan voor “Fridays for future” is daarentegen ‘mega-geil’.

In 1968 gingen de studenten de straat op. In 2019 de scholieren. De infantilisering schijnt niet tegen te houden. Greta’s kinderen zullen te maken krijgen met woedende ingezetenen van de kinderopvang, die straten en zebrapaden zullen veranderen in een wegdek van gramschap.

Alexander Wendt laat andere flierefluiters aan het woord komen:

Hey, hey. De klimaatwandelaars huppelen

Hoe ziet een 16-jarige zijn Greta-bezeten medescholieren tussen klimaat-vrijdag en vakantie-vlucht? De Berlijnse gymnasiast Air Tuerkis**) over het meest idiote jeugdprotest van de recentere geschiedenis
*********

Door Alexander Wendt https://www.publicomag.com/author/alexander/ posted on 29. maart 2019 https://www.publicomag.com/2019/03/hey-hey-die-klimawandler-huepfen/ in Politiek en maatschappij https://www.publicomag.com/politik-gesellschaft/ 15. 55 u.

Vorige week vrijdag, eerste uur biologie – allen dat klinkt al erg genoeg. Ik ga, zoals gewoonlijk, op het laatste nippertje de klas binnen, om drie minuten voor acht. Tot mijn verrassing zijn er ongewoon veel plaatsen leeg. De vage hoop, dat bio wel eens uitgevallen zou kunnen zijn, overvalt me.

De paar lui, die in de klas zitten, zijn daar misschien alleen maar niet van op de hoogte. Eén makker legt me vervolgens uit, dat de ontbrekenden vandaag schoolstaking houden. Dan zie ik op mijn mobiel de postings van mijn medeleerlingen: Fridays for future. De klimaat-demonstranten gaan los. Voor mij kwam het als een verrassing. Bijna niemand van deze nieuwbakken milieu-geëngageerden had ooit ook maar iets over het onderwerp klimaat-bescherming gezegd. Bij de discussies op school was mijn enige tegenstander meestal de leraar. En plotseling bevond ik me in een jaargang vol van Greta-jongeren. Het prototype ziet er ongeveer zo uit:

Vrouwelijk, 16, houdt zichzelf echter voor 25 en praat ook zo met andere jongeren, op school buitengewoon leergierig geëngageerd, gaat op schoolreisjes bij de leraren aan tafel zitten.

Vaak reizen deze milieu-geëngageerden de halve wereld rond en sturen van heinde en ver de mooiste foto’s via twitter en Instagram. Hun vader rijdt meestal in een nogal mooie auto.
Woedend schreef ik zo’n exemplaar uit mijn klas aan: Wat ze eigenlijk wel denkt, ze flaneert met de jet de halve wereld over en wil nu, dat Bruinkool-arbeiders in de Lausitz hun job verliezen en daarnaast nog met astronomische stroomkosten worden opgezadeld “Is dat dan soms links?”

Als antwoord kreeg ik maar één zinnetje: “Jij wilt dus, dat de Aarde binnen twaalf jaar vergaat?
Beng. Ik had de discussie verloren. Wat moet je daar nou op zeggen?

Zou men iemand op straat zien met een bordje “Binnen twaalf jaar vergaat de wereld”, dan zou me vermoeden, met een Jehova-getuige of met een UFO-jager te maken te hebben. Maar dergelijke uitspraken zijn allang de gangbare mening onder scholieren. Tenminste onder de revolutionairen, die eigenaardig genoeg door de regering, bijna alle partijen, en door de media doorlopend geluk worden gewenst. Nooit – tenminste in de moderne tijd niet – was er sprake van een jeugdbeweging, die dusdanig breukvrij zij aan zij marcheerde met het establishment.

Daarvoor krijg je bovendien vrijaf van school. weliswaar bestaat er – tenmininste hier in Berlijn – de verordening van bovenaf, dat alle scholieren, die naar “Fridays for future” gaan, een on afgemelde gemiste dag krijgen. In de praktijk wordt daar evenwel zelden iets mee gedaan. De scholieren laten zich vaak afmelden door hun ouders. Viva la revolution! Meestal is echter zelfs dat helemaal niet meer nodig. De schoolplicht is op vrijdag feitelijk opgeheven ten gunste van “Fridays for future”.

Aangezien echter niemand hoeft te bewijzen, dat hij metterdaad bij de demo aanwezig was, is er natuurlijk een niet te onderschatten categorie, die er op vrijdag eenvoudigweg een slaatje uit slaan en van alles van plan zijn, behalve het deelnemen aan deze stomme Greta-klimaat-demo. als ze daar belangstelling voor hadden, zouden ze immers massaal naar de weekend-demo’s gaan, die altijd al bestonden. Als ik zou moetenschatten, hoeveel van de afwezigen op vrijdag zich niet naar de demo spoeden, maar simpelweg thuisblijven, zou ik zo zeggen: Minstens 50 procent.

Ik weet van ettelijke lui, die er vrijdag niet waren, heel zeker, dat ze er nooit op uit zouden trekken, om rond te huppelen voor de uittreding uit de kolen ( “hey, hey, wie niet huppelt, is voor de kolen”), nooit – alleen al niet uit overwegingen van gêne.
Langzaamaan wordt het duidelijk, in wat voor waanzin we ons bevinden: De Bondskanselier heft openlijk de schoolplicht op, zodat de scholieren kunnen protesteren voor de regeringsrichtlijn.

De meesten van deze demonstranten zijn volkomen onwetend – en met volkomen onwetend bedoel ik zoiets in de richting van: “Hè? Waarom verbieden we dan niet eenvoudig plastic?” Het is hen ook niet helemaal duidelijk, dat Duitsland iets van 2,3 procent bijdraagt aan de wereldwijde kooldioxide-uitstoot en China 27 procent. En dat het aandeel van China zo hoog is, omdat daar bijvoorbeeld de sportschoenen, T-shirts en iphones worden geproduceerd, die zij bij het wandelen dragen. Ze zijn alleen maar bij deze demonstraties aanwezig, omdat (bijna) iedereen het doet, omdat het de trend is, en omdat ze graag van zichzelf zouden kunnen zeggen, dat ze politiek geëngageerd zijn, hoewel ze er geen vijf minuten per dag aan besteden om ook maar “Spiegel Online” te lezen.

Het is één reusachtige party, er wordt luide muziek gespeeld, allen huppelen en dansen. Natuurlijk nemen ze het niet werkelijk serieus, wat ze daar eisen. Geen wonder, dat niemand van hen de eerstvolgende familie-vakantie wil afzeggen, of van zijn smartphone afstand wil doen. Eveneens geen wonder, dat na de demo’s alle plekken en grasvelden vervuild zijn.

Desondanks word ik niet chagrijnig, als ik zoiets hoor. Ik ben zelfs blij. Net zoals ik blij ben, dat Sahra Wagenknecht Kaviaar eet en in een villa woont. Dat toont namelijk aan, dat de mensen zelf ook niet volgens het hele groene zelf-dictaat willen leven. Ze eisen vandaag dit en morgen dat, maar alles hoe dan ook alleen, omdat het wordt gedecreteerd door de “Tagesschau”. Pas als de jeugd werkelijk veganistisch zou gaan leven en in ernst consumptie-staking in praktijk zou gaan brengen, zouden we een probleem hebben. Dan zouden we namelijk niet meer te maken hebben met een gênante imitatie-jeugddemo met ten hemel schreiende dubbele moraal, maar met een èchte massa-hysterie.
Wat dat betreft ben ik ook ambivalent, als ik hoor over Greta’s positieve gedachte over kernenergie. De 16-jarige Zweedse – die door Katrin Göring-Eckardt reeds werd vergeleken met een profetes – schreef op Facebook, dat atoom-energie “een klein deel van een zeer grote, nieuwe koolstofvrije oplossing” kan zijn. Na grote constenatie in eigen kamp nam ze haar uitspraak gedeeltelijk terug. Haar perswoordvoerder probeerde vertwijfeld, alles weer recht te trekken. De kleine had nu ook eens een eigen gedachte, maar meteen werd ze wederom rechttoe-rechtaan gemaakt.

Weliswaar zou men er verheugd over kunnen zijn, dat Greta nu- kortstondig – een verstandig idee had, en sommigen denken misschien: “Tenminste consequent”. Maar wat mij betreft toont het vooral aan, dat zij -of wie er ook achter haar mag zitten- in ernst de totale de-carbonisering van de wereld er doorheen wil drukken. Met of zonder kernenergie, het blijft waanzin.

Van de vrolijke meelopers, die na de klimaatstaking in de BMW van hun vaders naar McDonalds worden gereden om daar de reisplannen voor de volgende trip naar de Malediven te smeden, hebben we daarentegen weinig te vrezen.
Dubbele moraal is alles bij elkaar beter dan blind fanatisme.

(Origineel: https://bayernistfrei.com/2019/03/31/generation-greta-in-12-jahren-geht-die-welt-unter/)
88)Air Tuerkis is het pseudoniem van een Berlijnse scholier en auteur, die het liberale scholierenmagazine “http://apollo-news.net/” uitgeeft.
*) https://bayernistfrei.com/2018/06/16/nahles-bonsai/ “bayernistfrei” is een partnerblog van conservo, met wie wij een artikel-uitwisselingsovereenkomst onderhouden.

Door: Philolaos.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://conservo.wordpress.com/2019/03/31/generation-greta-in-12-jahren-geht-die-welt-unter/#more-23982