“Reddingsbrigades” in nood?

Door: David Berger.

De private “reddingsbrigades”in de Middellandse Zee staan figuurlijk met de rug tegen de muur en strijden met alle middelen om het voortbestaan van hun omstreden bedrijfsmodel. Nadat de EU met haar verkapte reddingsactiviteiten in de Middellandse Zee is gestopt en zich nog slechts bepaalt tot verkenningsvluchten, zijn de NGO’s feitelijk beroofd van de stilzwijgende legitimatie- en van de zegen der EU.

Een waardeloze en tegenstrijdige lofprijzing kwam er weliswaar nog van vluchelingencommissaris Dimitris Avramopoulos, die echter naast zalvende woorden voor de NGO’s vooral tot uitdrukking bracht, dat de NGO’s niet het bedrijfsmodel van vluchtelingen-aanslepers overeind zouden mogen houden. Of de eenzame ondersteuning van de kant van de goedmensen-organisatie UNHCR https://www.welt.de/politik/ausland/article191071275/Migration-UNHCR-fordert-neue-Rettungsmission-auf-dem-Mittelmeer.html voldoende is, om de NGO’s permanent te vestigen, valt te betwijfelen. De anti-stemming op de lezersfora van de media, voor zover die wordt toegelaten, toont ondubbelzinnig een precair stemmingsbeeld tegen de NGO’s. Aldus onder druk gezet reageren Duitse “reddingsbrigades” op hun websites steeds hectischer en paniekeriger https://www.welt.de/politik/ausland/article191105579/Seit-2015-EU-hat-730-000-Fluechtlinge-im-Mittelmeer-gerettet.html.

50.000 EURO KERKBELASTING VAN KARD. MARX ZOGEZEGD VOOR TRIPOLIS TOT ZINKEN GEBRACHT

Bijvoorbeeld het destijds in de Middellandse Zee enig actieve Duitse schip Alan Kurdi van de Regensburgse NGO Sea-Eye. Nadat de Kurdi onlangs bij haar drie weken durende voorjaarsmissie 50.000 Euro kerkbelasting van de Münchense kardinaal Reinhard Marx https://philosophia-perennis.com/2018/10/09/wer-jetzt-katholisch-bleiben-will-muss-die-zahlung-seiner-kirchensteuer-einstellen/ zogezegd voor Tripoli tot zinken had gebracht – de actie verliep bij gebrek aan massale gevluchten en vanwege het slechte weer zonder succes – kwamen de lobby-redders eerst maar eens op het vakantie-eiland Mallorca in het water bij van de slag. Meerdere dagen op de Balearen waren voldoende om weer de zee op de gaan. Op dit moment dobberen ze bij zwakke briesjes voor de Libysche hoofdstad.

De Sea-Eye bestrijdt hevig, op de een of andere manier te co-opereren met mensensmokkelaars. Maar elke vluchtlustige smartphone-bezitter met een kostenloze shopfinder-App aan het strand kan de “redders” achter de horizon scannen en zijn koers bepalen. Laplanding is zo goed als zeker. De smokkelaars op de NGO-shuttle helpen daarbij graag verder – tegen ruimschootse betaling cash, wel te verstaan. En zo rechts-verachtend reageerde Sea-Eye bij de eerste vluchtelingen-hijacking http://www.pi-news.net/2019/03/seenot-piraten-laufen-in-valetta-malta-ein/ in de Middellandse Zee:

RECHTSVERACHTENDE ACTIES VAN SEA-EYE

– De kaping van de Palauïsche tanker El Hiblu 1 door “drenkelingen”, die zich na hun redding ontpopten als tot geweld in staat zijnde piraten en een koerswijziging naar Europa afdwongen, wordt door Sea-Eye als daad van piraterij bestreden en door woordvoerder Gorden Isler becommentarieerd als volgt https://sea-eye.org/hunderte-menschen-in-seenot-libysche-kuestenwache-ausser-betrieb/: ,”Deze geredde mensen hebbende hel achter zich en staan thans tegenover slechts een paar overvraagde en onvoorbereide bemanningsleden van een vrachtschip, die hen uit te leggen hebben, dat ze naar exact die plaats worden teruggebracht, die ze met inzet van hun levens probeerden te ontkomen”. Geen woord er over, dat de hoofddaders nu op lange gevangenisstraffen http://www.spiegel.de/politik/ausland/malta-klagt-drei-migranten-wegen-schiffskaperung-an-a-1260483.html kunnen rekenen. Sea-Eye-baas Gorden Isler is in plaats daarvan ontzet. Voor hem is de uitlating over piraterij https://www.zdf.de/nachrichten/heute/frachtschiff-el-hiblu-sea-eye-macht-eu-vorwuerfe-100.html van Minister van Binnenlandse Zaken Salvini van Italië “in het hele discours het absolute toppunt van ontmenselijking en ontmoralisering”

– De crew van de Alan Kurdi mengde zich ongevraagd en ongewenst in de actie van de gevolmachtigde El Hiblu 1. Overal door de verantwoordelijke vestigingen afgewezen, ging de Alan Kurdi zelfs in de clinch met de professionele reddingsbrigades in Bremen. De kapitein van de Kurdi had contact opgenomen met het Duitse hoofdkwartier van de reddingsbrigade in Bremen, teneinde om ondersteuning te verzoeken en werd teleurgesteld. De klacht,waarom de reddingsbrigade niet had geantwoord op zijn E-mail, werd door het Bremer hoofdkwartier kort-zakelijk beantwoord: “Wat hadden we dan moeten schrijven?” Zo heeft men de E-mail van de “Alan Kurdi” weliswaar ontvangen, maar men had tenslotte ook alleen maar naar de andere reddingsbrigades kunnen opbellen en informatie inwinnen. Pogingen, bij eerdere reddingsacties te mogen helpen, zijn echter zonder succes verlopen https://sea-eye.org/hunderte-menschen-in-seenot-libysche-kuestenwache-ausser-betrieb/. Tenslotte heeft men in Rome en Malta eveneens slechts ontwijkende antwoorden gekregen of in Tripolis niemand bereikt.

– De mateloosheid van Sea-Eye blijkt tevens uit de bewering, dat de Alan Kurdi de “ondubbelzinnige taak zou hebben, om ook de mensenrechten te beschermen vandie mensen, die geen Europese pas bij zich hebben.” Wie dit mandaat zou hebben verleend, wordt niet uitgelegd. Daarentegen weet Sea-Eye zeker: De “Bondsvlag beschermt het laatst overgebleven schip van een hulporganisatie”.

WAT IS VOOR DE PRIVATE NGO’S WERKELIJK BELANGRIJK?

Als zodanig opereert de Alan Kurdi bijgevolg tot op heden zonder concurrentie voor de Libysche kust en zou eigenlijk elke dag moeten worden overspoeld door “schipbreukelingen”, als men afgaat op het door haar bedreven alarmisme van een niet aflatende stroom van bootvluchtelingen vanuit de richting van de Libysche kust. Echter, juist op dit tijdstip krabbelt Sea-Eye opnieuw terug: “Of de Alan Kurdi metterdaad mensen zal kunnen helpen, staat niet vast”, heet het nu kleintjes. Het inzetgebied zou te groot zijn.

En de zeerechtelijk zonder meer verantwoordelijke Libysche kustwacht wil de Kurdi geen “mensen zonder Europese pas” toevertrouwen. Hier kan men zich afvragen, wat voor de private NGO’s belangrijker is: de rubberboot-people door de kustwacht levend naar Libyë terug laten brengen, of ze aan hun lot overlaten?

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/04/02/seenotretter-in-not/