PALMZONDAG:AARTSBISSCHOP VAN BERLIJN VERGELIJKT KLIMAAT-GRETA MET JEZUS

Door: David Berger.

Ter gelegenheid van deze Palmzondag heeft de katholieke opperherder van Berlijn de klimaat-activiste Greta Thunberg vergeleken met Jezus. Tegen de Duitse omroep Berlijn-Brandenburg (Rbb) zei hij: “De vrijdagsdemo’s doen mij een beetje denken aan het Bijbelse tafereel van de intocht in Jeruzalem.”

“Eerst Nobelprijs, vervolgens profetes, nu Jezus, wat zal er nog meer komen? Dit links-groene, kerkelijke dienstbetoon is wel zó pijnlijk, Jezus zou deze verworden, decadente bagage….” schrijft een twitter-user. En de bekende publicist Alexander Kissler merkt kortaf op: “Helaas dom. Helaas pijnlijk. Helaas afkomstig van Aartsbisschop Koch.”

Om wat gaat het? De Berlijnse Aartsbisschop Heiner koch, onder zijn mede-broeders tot nu toe eerder een grijs muurbloempje, wou overduidelijk deze eigentijdse onderdanigheid nog overtreffen, door Klimaat-Greta in alle ernst te vergelijken met Jezus.

PALMZONDAG ALS AANLEIDING

Aanleiding was daarbij voor hem deze Palmzondag, waarmee de meest heilige week in het Kerkjaar begint: Zoals Jezus in triomf in Jeruzalem werd ingehaald onder het Hosanna-geroep van de mensen, terwijl ze hem met palmtakken bestrooiden en hem fêteerden als de Messias, zo zou nu Greta – gefêteerd door politici en klimaat-activisten – door het land trekken.

Eerlijkheidshalve moet men erbij zeggen, dat het er Koch niet om ging, Greta Thunberg tot een vrouwelijke Messias te verklaren: “Ik wil er echter aan herinneren, dat onze samenleving en ook onze kerk van tijd tot tijd echte profeten nodig heeft, die op misstanden en verkeerde ontwikkelingen wijzen en wegen voorstellen, die oplossingen bieden.”

PIJNLIJK MIS TE VERSTAAN

Of om het kort te zeggen: Pijnlijk mis te verstaan heeft de Aartsbisschop moeite gedaan om het evangelie op de één of andere manier te moderniseren. En dat is – zoals zo vaak – grondig misgelopen.
Zodat thans alleen nog maar de drogregel in herinnering zal blijven: “Bisschop Koch vergelijkt Greta met Jezus”. En dat de Aartsbisschop het stigma van een in zijn functie onbestaanbare domoor – geheel in de stijl van ene Franciscus – niet meer zo snel kwijt zal raken.

Maar daar komt het bij de huidige toestand van een “bescheiden kerk”, die zich vooral kenmerkt door intellectuéle bescheidenheid, dan ook niet echt meer op aan.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/04/14/palmsonntag-erzbischof-von-berlin-vergleicht-klima-greta-mit-jesus/