Strijd om Libyë: Heeft Frankrijk hier een vinger in de pap?

Rome/Tripolis. Frankrijk was naast Groot-Brittannië en de USA in 2011 in belangrijke mate betrokken bij de ondergang en het vermoorden van de vroegere libysche machthebber Khadaffi. Nu zijn er aanwijzingen, dat Frankrijk nog steeds fors deel heeft aan de voortdurende crisis van het door stam-oorlogen en burgeroorlog uiteengereten land

Italië onderzoekt momenteel, of Frankrijk in welke vorm dan ook in de huidige gevechten verwikkeld is en of de regering van President Macron bewapende troepen financiert. Lega- minister van binnenlandse Zaken Salvini verklaarde: “Wij gaan dit aspect na, er zijn enkele bewijzen. Mocht vanwege de economische belangen van Frankrijk het Europese vredesinitiatief worden geblokkerd, dan zou dit uitermate belastend zijn.” Als minister van Binnenlandse Zaken zal hij niet toekijken, hoe iemand vanwege economische belangen “oorlogje speelt”, benadrukte Salvini in een radio-interview.

Meer concrete beschuldigigen uitte Salvini niet. De regering in Rome steunt onvoorwaardelijk de eenheidsregering van Minister-President Fajis al-Sarradsj en knoopt net als Frankrijk economische belangen aan het door crisissen geteisterde land.

In de afgelopen week had Generaal Haftar zijn troepen bevolen, op te marcheren naar de hoofdstad Tripolis. Aldaar zetelt de internationaal erkende, maar verregaand machteloze Sarradsj-regering, die wordt gesteund door verschillende, gedeeltelijk islamistische, gewapende troepen. (mü)

Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: http://zuerst.de/2019/04/15/kampf-um-libyen-hat-frankreich-seine-finger-im-spiel/