“Santa Subito”

Door: Horst G. Herrmann (gastbijdrage)

Alle wegen leiden naar Rome. En omdat de Heilige Tijdgeest eveneens van de partij is, mocht Greta Thunbergs passie in de Goede Week daar worden voltrokken:

Bij de “Fridays for Future”, die eeuwige Palmzondag met zijn Hosanna-geroep kon het op den duur n i e t blijven.
Op z’n laatst sinds het begin van de schoolvakantie slaat de stemming onder de pubers- en puberinnen om. Zoals reeds 2000 jaar geleden verlaten zij massaal hun meester, resp. thans de meesteres. Afvallig, want reislustig geworden, posten ze klimaat-vergeten vanuit Mallorca of vanaf de Fidji-eilanden, terwijl Greta op het punt staat, de laatste meters van haar klimaatpassie met zéér veel minder getrouwen te aanvaarden.

Niet Jeruzalem, Rome is haar doel. De eeuwige hoofstad der dubbele moraal, der lippendiensten, der waterverkwisting uit duizenden bronnen. 2500 van hen zijn zogenaamde nasoni, uit welke dag en nacht drinkwater loopt.

Bienvenuto, Greta; welkom in het Rome van de tweetakt-motoren, de Vespa en de miljoenvoudige ad-blue-vrije, zeg maar: ureumvrije verbranding van diesel. Überhaupt: “Diesel”.
De klassieke Pilatus-vraag naar de waarheid – en die vraag moet komen, opdat het woord uit de schrift vervuld worde – de vraag naar de diesel-waarheid zou in bel paese ook met het designer-modemerk “Diesel” beantwoord kunnen worden. Wij voorvoelen: wie – zoals Greta – zwart of wit, wie de ondubbelzinnigheid liefheeft, krijgt in Rome in nulkommaniks-tijd een doornenkroon opgezet.

Daaruit volgt, dat twee afspraken, twee stations van Greta in Rome vroegtijdig vaststonden: In de Senaat stuit ze op de Farizeeërs en schriftgeleerden, de sjacherende emissie-handelaren op kosten van de volgende generatie. En in het Vaticaan komt het tot een ontmoeting met Franciscus, de dogmatische luchtledige; auteur van Laudato si’, tegelijkertijd mijlen-verzamelende veelvlieger, senator lounge-gestaald. De Jezuïetenpaus heeft aan Greta niets verwerpelijks kunnen vinden, intgendeel: Hij heeft haar gelóófd, zijn handen in onschuld gewassen en nu kan hij ongehinderd vasthouden aan de verdere procedure van de Goede Week. Ecce Greta!

Greta zal het klimaatkruis op de schouders moeten nemen. Alleen. Ze zal zoals elke Messias lijden – tot aan het bittere einde:tot aan het einde van de schoolvakantie.Of nadien met haar wederopstanding rekening kan worden gehouden? Afwachten. Een etappe-doel van Greta’s passie, dat onder pubers en puberinnen reeds rondgaat, laat nog lucht naar boven ontsnappen: “Santa subito!”

Over de gastauteur: Horst G. Herrmann, essayist en schrijver.
Zijn “Im Moralapostolat. Die Geburt der westlichen Moral aus dem Geist der Reformation https://philosophia-perennis.com/2018/05/24/benedikt-xvi-lobt-deutsche-neuerscheinung-ein-mutiges-buch/ ” was in 2018 een van de meestbesproken filosofisch-theologische boeken. Voor meer zie hier: http://www.moralapostolat.de/resonanzen

Door: Horst G. Herrmann.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/04/21/santa-subito/