Wederopbouw van Notre Dame: Krijgt de kathedraal een islamitische minaret?

Door: David Berger.

De rook van de brand van Notre Dame hing nog in de Parijse lucht, toen reeds de eerste architecten voorstellen deden voor een “moedige” en “eigentijdse” wederopbouw van de kathedraal. Dat er onder meer ook een voorstel voor een islamitische minaret werd gedaan, valt nauwelijks te verbazen.

Als men de berichten in de media van de laatste dagen doorleest, valt er één ding op: Het zijn over het algemeen sussende, bijna euforische berichten, over hoe goed het nog allemaal gegaan is. En: Van het zoeken naar de oorzaak is bijna geen sprake meer. Men is in het reine gekomen met de versie, dat over de oorzaak vermoedelijk nooit iets met zekerheid gezegd zal kunnen worden, maar dat vermoedens over een islamitische terroristische aanslag desalniettemin tot het onuitsprekelijke behoren.

INTERNATIONALE CONCURRENTIE MOET MODERNE OPLOSSINGEN VINDEN

In dit beeld past goed de melding, dat de Franse regering reeds twee dagen nadat de lantaarntoren met het verlichte kruis onder de vlammen bezweek, een internationale architectuur-concurrentie in het leven riep, om zo eigentijds mogelijke ideeën voor een nieuwe spitstoren op te doen. Van een reconstructie, zoals oorspronkelijk beloofd, schijnt men dus in toenemende mate af te dwalen.

Talloze prominente architecten hebben al zo snel van zich laten horen, dat bijna de indruk wordt gewekt, dat hun vreugde over de déconstructie van het oude óvergroot is. Onder hen ook de architect Tom Wilkinson.

GEDENKTEKEN VOOR DE ISLAMITISCHE SLACHTOFFERS IN ALGERIJE

Ter gedachtenis aan de islamitische slachtoffers, die Frankrijk in Algerije op het geweten heeft, zou in plaats van een nieuwe toren met kruis een minaret op de kathedraal moeten worden geplaatst:

“I have written something putting forward a Modest Proposal for the spire of Notre Dame. I suspect it will be liked, and probsbly for the best”

https://t.co/6EsiVNuZpY

WILLEN DE DONATEURS DIT ECHT?

Als achtergrond-informatie moet men weten, dat zich in Algerije sinds vele jaren een bloedige christenvervolging voortsleept. Op de Wereldvervolgings-index https://www.opendoors.de/wvi van Open Doors neemt Algerije onder de landen in welke christenen wereldwijd vanwege hun geloof worden vervolgd, actueel de 36ste plaats in.

Meer dan 800 miljoen aan donaties zijn reeds binnengekomen voor de wederopbouw van de kathedraal. Of de donateurs metterdaad wensen, dat de kerk omgebouwd wordt tot een halve Moskee, valt op z’n zachtst gezegd te betwijfelen.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/04/22/wiederaufbau-von-notre-dame-bekommt-die-kathedrale-ein-islamisches-minarett/