Etnische kolonisten en staten-in-verval

Door: Young German.

Ze koesteren archaïsche gebruiken, hijsen de nationale kleuren, koesteren hun taal en hun cultuur – of wat ze daarvoor houden. Het gaat hier over etnische kolonisten. En als u al een ogenblik mocht denken aan de Wedding, Kreuzberg, Duisburg of Neukölln en aan de etnisch-religieuze enclaves van islamitische migrantengroeperingen aldaar is het u vergeven. In elke bio-Duitser schuilt immers volgens de geïmpliceerde mening van het journaille een verborgen Nazi.

In de korte ARD-documentaire “Groene tuin, bruine bodem” https://www.daserste.de/information/politik-weltgeschehen/kontraste/videosextern/gruener-garten-brauner-boden-102.html, houdt Duitsland 1 zich bezig met zegge en schrijve 800 zogeheten etnische kolonisten van de Anastasia-beweging, die elkaar in Duitsland ontmoeten bij borrels, picknicks en live-action rollenspel-voorstellingen. Veel meer is het eigenlijk niet, evenwel wordt het groter gemaakt, dan het in werkelijkheid is. Daarachter steekt mogelijk de wens van “Rechts-extemisme-deskundigen” als Andrea Röpke, die zich naar het schijnt 24/7 met de gehele rechtse scene bezighoudt. Mij is al eens verteld, dat wie een wetenschappelijk werk schrijft over een onderwerp, dat hem naar eigen zeggen niet interesseert en fascineert, een leugenaar is. Men zou wensen, dat ze van meer betekenis waren, zodat degene, die zich met hen bezighoudt, des te betekenisvoller is.

Afgezien van dat de belangrijkheid en het gevaar van deze etnische kolonisten zwaar wordt overdreven,, gaat het vermoedelijk niet om goede Republikeinen, dus om aanhangers van de Bondsrepubliek Duitsland. Een paar zonderlinge figuren, LARP’ers en mensen, die met rust gelaten willen worden. Veiligheidsautoriteiten kunnen een oogje op ze houden, maar zouden niet moeten vergeten, dat er ook andere gebieden zijn, die dat dringender nodig hebben. En daarmee is in de grond het hele verhaal al verteld. Maar reeds in de eerste 60 seconden klinkt er bij de vertelster een afkeurende toon door, als ze het heeft over Duits gebruik en traditie, alsof dat persé iets slechts of akeligs zou zijn.

Bij de etnische kolonisten gaat het om een klassieke parallelle samenleving. Maar dezulken zijn er in deze tijd intussen overal in heel Duitsland. Bio-Duitse hipsterbiotopen https://younggerman.com/2018/05/05/gruene-hochburg-im-kollwitzkiez-prenzlauer-berg-nirgendwo-wirst-du-mehr-abschaum-und-verkommenheit-versammelt-finden/ en arabisch-islamitische getto’s https://www.cicero.de/innenpolitik/arabische-clans-neukoelln-kriminalitaet-libanon-parallelgesellschaft-innensenator kan men evengoed tot deze parallelle samenlevingen rekenen, als nationale kolonisten en SED-gepensioneerden-kolonies in Brandenburg, waar de vlag van de Partij nog hooggehouden wordt. Al deze splinters zijn eigenlijk tekenen voor een staat in verval, resp. een disfunctionele staat, die geen verenigd, alles meenemend narratief meer biedt. Een gemeenschappelijk verhaal, dat alle burgers aanspreekt en ze het gevoel geeft, ergens bij te horen. De Bondsrepubliek Duitsland in haar huidige toestand biedt, zoals Bassam Tibi https://younggerman.com/2018/01/30/deutschland-will-den-migranten-ausser-unterbringung-alimentierung-und-sprachkursen-nichts-anbieten/ het formuleerde, “behalve onderbrenging, alimentering en spraakcursussen de nieuwkomers niets aan”. Evenwel valt ook het identiteitsaanbod voor de autochtonen relatief mager uit. Zelfs het ideaal van staatsburgerschap blijft hier nogal vlak en zonder pathos. Geen wonder dus, dat de bewoners van deze staat voor zichzelf hun eigen identiteitsenclaves zoeken. Iedereen zijn eigen kleine hoekje. Voor de gezondheid van de republiek voorspelt dat eigenlijk niets goeds. De Bondsrepubliek en haar regering zouden er liever eens over moeten nadenken, hoe ze deze verschijnselen van verval en middelpuntvliedende krachten nog aan banden leggen, voor het fundament scheuren gaat vertonen.

Het zal ons benieuwen, wanneer mevrouw Röpke naar de Sonnenallee gaat, om de libanese en palestijnse clans te vertellen, dat ze hier gevaarlijke parallelle samenlevingen vormen, waar rare tradities worden aangehouden en waar complottheorieën over joden en christenen tot de goede omgangstoon behoren.

Door: Young German.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://younggerman.com/2019/04/30/voelkische-siedler-und-zerfallende-staaten/