Cuba: Geweld en arrestaties tegen seksuele minderheden en burgerrechten-activisten

IGFM: Het regime wil de rust van een kerkhof en is bang voor elk vreedzaam protest)

Door: David Berger.

Door gewelddadige aanvallen van de politie op de om en nabij 300 deelnemers aan een demonstratie voor LGBT-rechten raakten op de avond van de 11de mei in Havana verschillende demonstranten gewond. Minstens zeven deelnemers werden gearresteerd. Tot nu toe hadden alleen de protesten van de “Witte Dames” of van de burgerrechtenbeweging UNPACU tot grote inzet vande politie geleid, verklaart de Internationale maatschappij voor Mensenrechten (IGFM).

Naar de mening van de IGFM, die op Cuba wordt vertegenwoordigd door een sectie, Is het Cunaanse regime zelfs bang voor een naar verhouding kleine demonstratie voor de rechten van seksuele minderheden. Al bij voorbaat liet de regering weten, dat de demonstratie zou zijn georganiseerd door “contra-revolutionaire vijanden” uit Miami, die zouden proberen, het onderwerp LGBT-rechten als wapen tegen de Cubaanse Staat te instrumentaliseren.

In de omgeving rondom het Parque Central en van de Paseo del Prado wemelde het alleen al daarom van de politie en de staatsbeveiligers in burger, die “de rust van een kerkhof” moesten bewerkstelligen, aldus de IGFM.

De doelstelling van de demonstranten was, te protesteren tegen de afgelasting van de van staatswege gestuurde demonstratie voor LGBT-rechten. Ze riepen “gelijke rechten voor allen” en “Het lukt ons desondanks om te demonstreren”, hiermee refererend aan de afgelasting van de officiële, van staatswege aangestuurde manifestatie.

Hoewel de deelnemers aan de demonstratie zich volkomen vreedzaam gedroegen, werden ze na een luttele paar 100 meter gewelddadig gestopt. De Cubaanse politie arresteerde meerdere deelnemers, waaronder de burgerrechten-activisten Boris Gonzalez Arenas en Ariel Ruiz Urquiola, zowel als LGBT-activisten als Oscar Casanella, Yasmany Sanchez, Yennia Risco en de journaliste Iliana Hernandez. Oscar Casanella werd bij zijn arrestatie verwond door politie-agenten.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/05/14/kuba-gewalt-und-festnahmen-gegen-sexuelle-minderheiten-und-buergerrechtler/