Ondanks beschuldigingen van racisme: Burgers van Eisenberg vieren hun “Morenfeest”

Door: David Berger.

Met de gebruikelijke beschuldigingen van”racisme” en van ‘de verheerlijking van het kolonialisme’ wilden linkse activisten het Eisenbergse “Morenfeest” verhinderen. Maar de verantwoordelijken hielden hun poot stijf en de dappere bevolking van het stadje blijkt als één gesloten blok achter ze te staan.

Media-gekrakeel gedurende de laatste dagen rondom het stadsfeest in het Thüringse Eisenberg, dat sinds dit jaar “Morenfeest” heet. Hiermee heeft men de oude traditie van de stad, die een Moor in zijn wapen heeft, weer opgenomen.

Vermoedelijk gaat het hierbij om de heilige Mauritius, die in de christlijke iconografie dikwijls wordt voorgesteld als uit de Afrikaanse provincies afkomstige legionair van het Romeinse Rijk. En als “buitenlander” ook toen al in Thüringen werd vereerd.

MET HET STADSWAPEN WERD EEN POC GEËERD, TOEN HET BEGRIP NOG TOTAAL ONBEKEND WAS

Of het gaat – volgens een andere stadslegende – om een zwarte man (oftewel, geheel politiek-correct, POC – People of Colour), die in de tijd van de kruistochten in het kielzog van een koningin als dienaar de stad binnenkwam. Aldaar werd hij ervan verdacht, van de koningin een halssnoer te hebben gestolen, wat echter op het laatste ogenblik een valse beschuldiging bleek te zijn. En de vooroordelen tegen de verdachte aldus ab absurdum voerde. Teneinde dit vast te houden en hem wederom in zijn eer te herstellen, werd hij een soort stadspatroon en werd opgenomen in het Stadswapen.

Thans zijn activisten met enorm media-gekrakeel vanuit Berlijn opgedoken, die er bij de initiatiefnemers en de burgers van de stad op aandringen, om de naam van het feest weer te veranderen. Wat hier gebeurt, is racisme, verheerlijking van het kolonialisme en de slavernij, zo weerklinkt het vanuit Berlijn uit de kelen van de gebruikelijke verdachten. Het “Morenfeest” zet “een ongereflecteerde kolonialistische traditie voort, die racistische stereotypes reproduceert”, zo klaagt een verbond van “Burgerlijke moed en mensenrechten”.

DE ACTIVISTEN HEBBEN BUITEN DE STANDVASTIGE EISENBERGERS GEREKEND

En een Initiatief van “Zwarte Mensen” jammert met een zeer ontoereikende kennis van de historie: Een witte Europaan overvalt een gebied in het Nabije Oosten en komt terug met een zwarteslaaf, en eeuwen later geeft men hem een gedenkteken, dat qua naam en vormgeving alleen maar propvol zit met kolonialisme, racistische stereotypering en cliché’s”.

Maar de bewakers van de politieke correctheid hebben deze keer buiten de waard gerekend, zoals men al kan zien aan dit bericht van Antenne Thüringen:

Door: David Berger.
Vertalng: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/05/25/trotz-rassismus-vorwuerfen-eisenberger-feiern-ihr-mohrenfest/