Angela Merkel: Niet de eerste sidder-aanval bij het spelen van het Nationale Volkslied

Door: Jürgen Fritz (gastbijdrage)

De beelden van gisteren van de bondskanselier bij het introductiebezoek van de nieuwe president van de Oekraïne Wolodymyr Selenskyj hebben niet weinig mensen de stuipen op het lijf gejaagd. Precies tijdens het spelen van het Duitse Mationale Volkslied begon Angela Merkel plotseling over haar hele lichaam te trillen, ja, kreeg ze een regelrechte Tremor-aanval, scheen haar lijf totaal niet meer onder controle te kunnen krijgen en wekte de vrees, dat ze elk ogenblik zou kunnen instorten. Een gastbijdrage van Jürgen Fritz.

Het was een ongewoon schouwspel, dat zich gistermiddag voltrok in het Ehrenhof van de Kanselarij. Ja, de beelden deden regelrecht dramatisch aan, zie de onderstaande video. Angela Merkel staat links naast de nieuwe president van de Oekraïne, Wolodymyr Selenskyj, die zijn introductiebezoek aflegde.

VERONTRUSTENDE BEELDEN VANUIT BERLIJN

Nauwelijks is het Oekraïense Nationale Volkslied weggestorven en zijn de eerste tonen van het Duitse Nationale Volkslied te horen, of de kanselier begint plotseling te trillen. Steeds weer grijpt ze van voren de handen bij elkaar, laat ze vervolgens weer hangen. Ze perst haar lippen stijf op elkaar, probeert met alle kracht, houding te bewaren, wat haar zichtbaar van seconde tot seconde zwaarder valt. Vervolgens lijkt het haar hele lichaam werkelijk te doorschokken.

Maar zodra het Nationale Volkslied isweggestorven en Merkel en Selenskyj in beweging kunnen komen om de inspectie tocht langs de Ere-formatie van de Wachtbataljons van de Bundeswehr te maken, is er van de tremor niets meer te zien. Merkel maakt weer een volkomen normale indruk.

Een uur later, bij de gemeenschappelijke persconferentie, als haar iets wordt gevraagd over de sidder-aanval en hoe het nu met haar gaat, maakt ze een regelrecht vrolijke indruk, ja ietwat on-natuurlijk-overdreven. het ziet er naar uit, dat ze zichtbaar moeite doet, het voorval te bagatelliseren en quasi met haar overtrokken vrolijkheid te suggereren, hoe goed het met haar gaat.

“Dus, ik heb intussen minstens drie glazen water gedronken”, zegt ze, op de een of andere manier ongewoon doorgedraaid tegen de camera’s. “Daaraan had ik kennelijk behoefte. En tot susverre gaat het – eeehh – heel goed met me.”

ALLEEN MAAR EEN DEHYDRATIE

Merkel zelf verklaart de aanval dus met een gebrek aan het tot zich nemen van water. dit is door de bank genomen mogelijk, zoals ook medici vbeamen. Bij een dehydratie droogt het lichaam uit. Dit gebeurt, wanneer er te weinig vocht opgenomen wordt, of te veel verloren gaat, bijvoorbeeld bij diarree of bij sterk transpireren. Als gevolg van een dehydratie is meestal de zouthuishouding (electrolyte-huishouding) verstoord.

Een lichte dehydratie vindt plaats als het vochtverlies bij drie tot vijf procent van het lichaamsgewicht ligt. Bedraagt het vochtverlies zes tot acht procent van het lichaamsgewicht, dan wordt geproken van een matige dehydratie. Bij een zware dehydratie daarentegen heeft het lichaam tussen de negen en de twaalf procent aan vocht verloren. Nu kan in het bijzonder de bloeddruk afnemen. Bij een vochtverlies van 12 tot 15 procent kan het vervolgens regelrecht tot een shock komen met de volgende symptomen: Verzwakking van de bloedsomloop, storingen in het bewustzijn zoals lethargie, verwardheid en delirium tot en met coma.

NIET DE EERSTE KEER, DAT MERKEL Bij HET NATIONALE VOLKSLIED EEN SIDDER-AANVAL KRIJGT

Het is overigens niet de eerste keer, dat Merkel te kampen heeft met dergelijke symptomen van dehydratie. Vergeet de thans bijna 65-jarige, zoals zoveel mensen, regelmatig, genoeg te drinken? Bij een bezoek in Mexico-Stad in juni 2017 heeft ze bij de ontvangst door de toenmalige president Enrique Peña Nieto zichtbaar moeite met de ijle lucht in de op 2.000 meter hoogte gelegen hoofdstad.

Ook toen trilden de benen van de kanselier duidelijk zichtbaar, juist bij het spelen van het Nationale Volkslied – tot ze eindelijk in beweging kon komen ter inspectie van de Ere-formatie. En ook toen werd gebrek aan water als verklaring gegeven.

En begin December 2014 moest Merkel tijdens het Partijcongres van de CDU in Keulen op de valreep de opname van een interview met de ZDF onderbreken. Regeringswoordvoerder Steffen Seibert zei in aansluiting hierop: “De kanselier voelde zich een ogenblik niet goed, heeft vervolgens iets gegeten en gedronken en de interviews daarop voortgezet.”

Voor het overige stond Merkel tot nu toe internationaal bekend om haar robuuste gezondheid. Haar urenlange concentratievermogen en haar doorzettingsvermogen, zelfs bij urenlange nachtsessies, zijn wereldwijd gevreesd.

DE SIDDER-AANVAL VAN GISTEREN

De bijdrage verscheen allereerst bij JÜRGEN FRITZ

Door: Jürgen Fritz (gastauteur).
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/06/19/angela-merkel-zitteranfall/