Islamcriticus Ahmad Mansour ontvangt mensenrechten-prijs

Door: David Berger.

De islamcriticus en publicist Ahmad Mansour werd het afgelopen weekend gedecoreerd met de mensenrechten-prijs van de Gerhard en Renate Baum-stichting. De prijs werd overhandigd door de Noordrijns-Westfaalse minister-president Armin Laschet (CDU) in zijn functie als laudator.

In de motivering van de stichting voor de keuze van Mansour als prijswinnaar wordt gezegd, dat Mansour een publicist is, “die zich als visionaire bruggenbouwer onvermoeibaar inzet voor de democratie in onze integratie-samenleving”. Zijn inzet voor de democratie en tegen extremisme wordt in verschillende projecten aangetoond. In het bijzonder kan hier de nadruk worden gelegd op de in 2017 met zijn vrouw Beatrice Mansour opgerichte maatschappij “Mind Prevention”, die een initiatief wil bevorderen ter stimulering van de democratie en extremisme-preventie.

Laudatio werd gehouden door de Noordrijns-Westfaalse minister-president Armin Laschet

De staatskanselarij NRW twitterde daarover: Afmad Mansour strijdt tegen haat en extremisme, binnenlands en geïmporteerd anti-semitisme. Hij bestrijdt slechte gedachten, zodat hieruit geen slechte woorden en slechte daden voortkomen.”

De 10.000 euro bedragende prijs werd beschikbaar gesteld in samenwerking met de Schauspiel Köln. De Laudatio werd gehouden door de Noordrijns-Westfaalse minister-president Armin Laschet (CDU).

Mede-oprichter van het “Initiatief Seculiere Islam”

De in 1976 in een Arabisch dorp in Israël geboren en sinds 2004 in Berlijn wonende Duitse staatsburger Mansour behoort tot de mensenrechten-activisten, die strijden voor innerlijke hervorming van de Islam. Als zodanig is hij mede-oprichter van het “Initiatief Seculiere Islam”.

Het interne Islamitische debat in Duitsland mag niet worden gedomineerd door de conservatieve Islam, maar gehouden naar de maatstaven van de grondwet: Moslims zouden geen bijzondere rechten mogen hebben, in plaats daarvan moet tegelijkertijd een seculiere staat worden nagestreefd, waarin gelijke rechten moeten gelden voor zowel Moslims als niet-Moslims.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/10/14/islamkritiker-ahmad-mansour-bekommt-menschenrechtspreis/