Verkiezingen Groot-Brittannië: Johnson haalt absolute meerderheid

Door: David Berger

Het ging heel anders dan de Duitse mainstreammedia hadden voorspeld: Minister-president Boris Johnson en zijn Tories hebben niet alleen de parlementsverkiezingen in Groot-Brittannië gewonnen, maar schitteren deze morgen als overwinnaars met de absolute meerderheid. De “Welt” beschrijft de verkiezingsuitslag als de “grootste overwinning sinds Thatcher”.

In een goeie 600 van de 650 kiesdistricten Zijn de stemmen thans geteld en 326 zetls gaan naar Johnson. Er werd niet alleen gestemd over de samenstelling van het parlement, maar indirect ook nog eens over de Brexit.

Johnson had beloofd, dat hij bij een verkiezingsoverwinning zijn belofte zal nakomen, om Groot-Brittannië voor 31 januari definitief te bevrijden uit de EU. Een ondubbelzinniger mandaat van de Britten voor dit plan is nu eigenlijk niet denkbaar.

Trump: “Gefeliciteerd Boris!”

De baas van de Britse Labour Party, Jeremy Corbyn, is de grote verliezer van de verkiezingen. Hij behaalde voor zin sociaal-democratische partij het slechtste resultaat sinds 1935. Een onmiddelijk aftreden wijst hij weliswaar op dit moment van de hand, maar hij wil zich terugtrekken uit de politiek.

Vreugde over de verkiezingsoverwinning heerst er bij Sebastian Kurz en Donald Trump. De Amerikaanse president twitterde: “Deze deal heeft het potentieel, veel groter en lucratiever tezin, dan welke deal, die met de EU afgesloten zou kunnen worden dan ook. Gefeliciteerd, Boris”.

Een duidelijker votum voor de Brexit is nauwelijks denkbaar. Boris Johnson is beloond voor zijn gedecideerde Brexit-koers. De toestemming voor de Brexit is nu nog hoger dan in juni 2016. Get Brexit done! (Jörg Meuthen)

Prof. Dr. Jörg Meuthen, landelik woordvoerder voor de AfD, toonde zich eveneens enthousiast: “Boris Johnson en de Tories hebben een overweldigende meerderheid behaald. Terwijl zij het beste conservatieve resultaat sinds Thatcher hebben bereikt, beleefde Jeremy Corbyns Labour Party haar slechtste resultaat sinds meer dan 80 jaar. Voor wat de mensen in ons land in de bijna drie en een half jaar na het Brexit-referendum door de meningvormende politieke deskundigen en media permanent werd ingeprent, dat de meerderheid van de Britten in de tussentijd spijt hadden gekregen van de Brexit, is dat toch bepaald een opmerkelijk resultaat. Het is nu duidelijk, wat voor sprookjes onze media ons de hele tijd hebben verteld over de houding van de Britten ten opzichte van de Brexit. Een duidelijker votum voor de Brexit is nauwelijks denkbaar. Boris Johnson is beloond voor zijn gedecideerde Brexit-koers. De toestemming voor de Brexit is nu nog hoger dan in juni 2016. Get Brexit done!”

Laat dit een les zijn voor de Eurocraten en voor al diegenen, die democratische verkiezingen alleen dan accepteren, als het resultaat ze uitkomt: Wie de wil van het volk met voeten treedt, zal het volk slechts stijven in zijn wil.”

En ook de economie lijkt de verkiezingsuittslag positief te beoordelen: De Euro en vooral het Britse Pond revalueerden duidelijk.

Overwinning Johnson ook pijnlijk voor Duitse mainstream-media

De overwinning van Johnson is ook een gevoelige nederlaag voor de Duitse mainstream-media: Omophoudelijk praten ze ons al maanden aan, dat de overwegende meerderheid van de Britten er intussen spijt van hebben, de EU te hebben willen verlaten en dat men de Brexit het liefst zou willen terugdraaien.

Sinds enkele dagen voorspelden ze – de staatsomroep op de eerste plaats – darnaast een nek-aan-nek-race van Corbyn en Johnson. De verkiezingen zouden uiterst krap eindigen. Een soortgelijk bankroet als ARD en ZDF reeds bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen hadden gepresteerd.

Niets daarvan bleek correct, maar elke keer weer de wens de vader van de gedachte. De vertwijfeling gaat intussen zo ver, dat Links in de VS de democratie geheel wil afschaffen en Duitse Groene politici ( https://twitter.com/ErikMarquardt/status/1205251685368631299) het kiessysteem van Groot-Brittannië, een van de oudste democratieën ter wereld, als “onzinnig” betitelen, omdat de Britse kiezers niet zo hebben gestemd, als zij dat in hun groen-bruine onderbuik gewild zouden hebben.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2019/12/13/grossbritannien-wahl-johnson-erringt-absolute-mehrheit/