Vluchtelingenkampen in Griekenland: Situatie escaleert verder

Door: David Berger.

Meer dan 2.000 migranten zijn vandaag uit het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos uitgebroken en bestormen de hoofdstad van het eiland, Mytilini. Ze schreeuwen “Vrijheid, vrijheid”. Onder vrijheid verstaan ze een zo spoedig mogelijke reis naar het Griekse vasteland en vaan daaruit naar andere EU-staten, in eerste instantie Duitsland.

Griekse media berichtten, dat door de rebellerende migranten opnieuw branden werden gesticht en dat de politie heeft getracht, met behulp van traangas een terugkeer van de migranten naar het kamp af te dwingen.

Aangescherpt asielrecht in Griekenland

In Griekenland geldt sinds het begin van het jaar een aangescherpt asielrecht, volgens welk talloze, zich momenteel in Griekenland ophoudende asielgegadigden naar hun land van herkomst teruggewezen kunnen worden. De Griekse autoriteiten zijn reeds begonnen met het omzetten van de wet en zetten dagelijks talloze migranten uit naar Turkije.

Maar ook in Griekenland wordt de problematiek van de buitensporige en dure uitzettingen voelbaar: Voor ca. 20 uitgezette illegale “vluchtelingen” reizen sinds begin dit jaar vanuit Turkije per dag zo’n meer dan 100 migranten Griekenland binnen.

Bewoners van het eiland klagen over herrie schoppende jeugdige migranten

Het aantal vluchtelingen, datzich momenteel op de griekse eilanden van de Dodecanesos ophoudt, is van 14.000 in 2019 gestegen naar meer dan 40.000. Zeer tot ongenoegen van de eilandbewoners.

De “Tagesspiegel” https://www.tagesspiegel.de/politik/fluechtlinge-auf-griechischer-insel-migranten-protestieren-auf-lesbos-gegen-asylverfahren/25504826.html berichtte vandaag: “’s Avonds gingen talloze inwoners van het dorp Moria destraat op en protesteerden tegen de – zoals ze op TV zeiden – “onverdraaglijke toestanden in hun dorp”. Jeugdige migranten schoppen bijna dagelijks herrie. Er is sprake van diefstal en andere soorten criminaliteit, verklaarden inwoners op TV. Alle migranten zouden volgens hen naar het vasteland moeten worden gebracht.”

In Griekenland wil men ze kwijt, in Duitsland bedelt men om meer vluchtelingen

Aldus komen de belangen van de eilandbewoners overeen met die van de herrie schoppende vluchtelingen: De eilandbewoners willen hen zo snel mogelijk kwijtraken, anderzijds willen zij de eilanden zo snel mogelijk verlaten richting Duitsland. Aldaar bedelen talloze steden, die zichzelf bejubelen als “veilige havens” om meer vluchtelingen https://philosophia-perennis.com/2019/07/17/wuerzburger-ob-christian-schuchardt-cdu-will-salvini-die-leviten-lesen-und-mehr-migranten-in-seiner-stadt/ . Hier zou toch spoedig een oplossing gevonden moeten worden.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2020/02/04/fluechtlingslager-in-griechenland-lage-eskaliert-weiter/