Links Jong Volkje in Neurenberg toont “houding”: Zevendeklasser organiseert anti-Nazi-demo vanwege Thüringen

Door: Redactie JouWatch.

De infantilisering van de politiek blijft niet langer beperkt tot het onderwerp klimaatbescherming: In Beieren organiseerde een 14-jarige van drie turven hoog gisteravond een protestdemonstratie vanwege de gebeurtenissen in Thüringen. De “verkiezingsresultaten” aldaar hadden hem “zo woedend” gemaakt, dat hij op de Nürnberger Hallplatz “een punt wil maken tegen de ruk naar rechts”, aldus de aanmelder van de manifestatie.

Democratie is al shit, als de resultaten niet naar je zin zijn: Adrian Toth is weliswaar pas 14 jaar oud, volgens “Frankenschau” van de “Bayerische Rundfunk https://www.br.de/mediathek/video/gegen-rechts-14-jaehriger-organisiert-demo-in-nuernberg-av:5e3dbb1f1d55c9001aeaa91f” (BR) maar reeds “politiek zeer geëngageerd”, vandaar, dat de zevendeklasser afgelopen donderdag “spontaan een demo organiseerde. Verwacht werden volgens Facebook-evenementen-aankondigingen meer dan 300 deelnemers; hoeveel er metterdaad kwamen opdagen, is nog onduidelijk. Nauwelijks verbazingwekkend hadden de linkse verenigingen van de metropoolregio Franken zich bij de demo aangesloten, nadat de scholier deze bij de Ordedienst Neurenberg had aangemeld – hieronder natuurlijk ook de plaatselijke “Alliantie tegen rechts-extremisme”, wier voorzitter Stephan Doll in de BR tenenkrommende frasen verbreidde over het “dunne laagje ijs voor de democratie”.

Wat Adrian Toth met zijn in Neurenberg geplande aankondiging manifesteert – overigens natuurlijk geheel in het belang van leraren, locale politici en de hem omringende meerderheid van de samenleving – getuigt van een volledig van het padje geraakt pre-adolescent engagement: Hier wordt uitsluitend voldaan aan verwachtingen van de sociale naaste omgeving, want de 14-jarige geniet vooral de welwillende erkenning van de eigengereiden – en hij staat in het middelpunt.

Eens te meer wordt hier “moedig”, lofwaardig politiek engagement van opgroeienden bejubeld, onder het motto “Antifascisme kent geen minimumleeftijd om toe te treden”, hoewel het werkelijkheid slechts gaat om de meest recente verschijningsvorm van het jeugdige meeloperdom, waaraan echter ook niets authentieks is: De daarachter staande houding niet, de leuzen niet, de eisen niet. Alles is stuk voor stuk ontleend aan de tekstballonnen van de mainstream media, die op hun beurt louter de manier van lezen van de gevestigde partijen transporteren. “Kritisch” gereflecteerd of nagevraagd wordt hier helemaal niets. Adrian Toth bedoelt het goed, maar hij is een kind van zijn tijd.

De kleine Adrian en zijn mededemonstranten zouden meer baat hebben bij het bijbrengen van zelfstandig denken door hun schoolse- en familiaire omgeving – vooral over wat vrijheid van meningsuiting- en van gedachtengoed eigenlijk betekent en over hoe democratie functioneert. Maar schreeuwen en protesteren is natuurlijk veel leuker – en is tegenwoordig de eerste burgerplicht. De BR-commentator maakt een lang verhaal kort: “Democratie is geen kwestie van leeftijd”.

Aanleiding opgelost dankzij terugtreden, maar “houding tonen” kan altijd

Eigenlijk was de concrete aanleiding voor de demo gisteravond al opgelost – de Kleine Adrian leeft namelijk gelukkig in de Merkelstaat, waar met de constitutie-matig correcte verkiezing van een minister-president nog niet het laatste woord gesproken is; de gekozene kan immers nog worden bedreigd, zijn partij onder druk worden gezet, en hij uiteindelijk nog uit zijn ambt worden gedonderd. Dat is het beslissende verschil tussen de Nazi’s van 1933 en die van tegenwoordig: Tegenwoordig zijn de “Nazi’s” diegenen, die het recht wordt ontnomen, die worden uitgesloten en overschreeuwd.

Maar ook als de AfD-medeverkiezing van een FDP-minister-president is “gecorrigeerd”: Met het houding-tonen kan niet vroeg genoeg worden begonnen. Hetzij bij Fridays for Future, in het kinderkoor van WDR2 of nu in de strijd tegen de de FDP-Nazi’s: “Engagement” voor paradigma’s, die de meerderheidssamenleving ons dagelijks in onze hoofden hamert, is “belangrijk”- en wat de kids ontbreekt aan achtergrondinformaties, aan weten t. b. v. mogelijke andere zienswijzen, maken ze goed door ideologische ijver. Welkom bij het Jonge Volkje van 2020.

Door: Redactie JouWatch.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.journalistenwatch.com/2020/02/09/linkes-jungvolk-haltung/