Ramadan: Thüringen heropent de Godshuizen – Ondanks Corona

Door: David Berger.

De linksgroene regering van Thüringen https://philosophia-perennis.com/2020/04/23/umfrage-nur-19-der-deutschen-vermissten-ostergottesdienste/ beëindigt het verbod op openbare erediensten punctueel aan het begin van de islamitische maand Ramadan. Vanaf vandaag worden de culturele ruimten heropend.

Eigenlijk moesten de strenge maatregelen – zoals ook in de andere deelstaten – tot begin mei gelden. Maar nu heeft de deelstaatregering besloten, deze maatregel 10 dagen eerder te versoepelen.

De MDR https://www.mdr.de/thueringen/corona-versammlungen-lockerung-gottesdienste-erlaubt-demos-100.html schrijft: In Thüringen zijn ondanks de Corona-pandemie sneller dan gepland https://www.mdr.de/thueringen/corona-thueringen-lockerungen-zeitplan100.html
weer vergaderingen, demonstraties en erediensten mogelijk. Reeds vanaf donderdag 23 april mogen ze voortaan weer met maximaal 30 deelnemers in besloten ruimtes of tot en met 50 deelnemers in de openlucht worden gehouden. Een overeenkomstige beslissing is woensdagmiddag door het kabinet genomen.”

Zieken door Covid-19 mogen niet deelnemen aan openbare Ramadan-vieringen

De toestemming is verbonden aan de gebruikelijke beschermende voorwaarden. Deelnemers met symptomen van een besmetting met Covid-19 zouden aan de Ramadan-vieringen niet mogen deelnemen, benadrukte de deelstaatregering.

Maar in privé-kring in binnen de families de traditionele Ramadan-viering verder en juist nu natuurlijk goed mogelijk, benadrukken daarentegen de islamitische geestelijken over de aanstaande Ramadan. Kort voor Pasen had Merkel haar onderdanen nog bezworen, dat “er van een Pasen in nauw familieverband dit jaar geen sprake kan zijn.”

Niet alleen de Thüringse fractieleider van de AfD Björn Höcke beschuldigt de deelstaatregering er nu van, de tot nu toe in Duitsland eenmalige uitzonderingsregeling te hebben getroffen wegens de Ramadan. Inhoudelijk zou het geen toeval zijn, aangezien immers juist linkse kringen bekend staan om hun naïeve islamofilie.

Berlijn belooft opening nog tijdens de Ramadan

Punctueel aan het begin van de Ramadan heeft ook de rood-rood-groene regering in Berlijn bekend gemaakt https://philosophia-perennis.com/2020/04/22/ramadan-berlin-corona/, wat voor Pasen kennelijk onder geen beding mogelijk was: Nog tijdens de Ramadan (vanaf 4 mei) worden vergaderingen en bijeenkomsten van religieuze of culturele aard onder bepaalde voorwaarden toegestaan.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2020/04/23/ramadan-thueringen-oeffnet-gotteshaeuser-wieder-trotz-corona/