Constitutioneel Gerechtshof: Vrijdagsgebeden Ramadan onder voorwaarden toegestaan

Door: MS/Jouwatch*)

Het toetsen van een goedkeuring bij uitzondering moet in individuele gevallen mogelijk zijn, aldus de rechters in Karlsruhe woensdag en daarmee gooiden ze de Corona-verordening in Nedersaksen, die geen ruimte laat voor uitzonderingen, bij het grofvuil. Volgens LTO https://www.lto.de/recht/nachrichten/n/bverfg-1bvq4420-gottesdienst-verbot-corona-ausnahmen-ramadan/ geldt de beslissing tevens voor kerken en synagogen.

De rechters in Karlsruhe beslisten, dat de mogelijkheid tot een goedkeuring bij uitzondering althans aanwezig moet zijn. De verantwoordelijke autoriteit is verplicht, te controleren, of er aan de voorwaarden de hand wordt gehouden.

Voor christenen viel dit jaar niet alleen in Berlijn het Paasfeest uit. Aldaar werd het Kort Geding van een katholieke parochie door de administratieve rechtbank afgewezen. Zelfs het aanbod om het aantal deelnemers te beperken tot 50, 1,50 meter afstand te houden en een lijst op te stellen met de contactgegevens van de gelovigen, waren voor de Berlijnse administratieve rechtbank niet voldoende voor het geven van toestemming.

Voor alle christenen gold dit jaar in het hele land: De Goede Vrijdagsprocessies, de openbare erediensten en het gemeenschappelijke Paasontbijt in de kerk vallen uit. Tenslotte zijn er immers nog de Godsdienst-uitzendingen op de radio, op TV of livestream, dat zou voor christenen genoeg moeten zijn. (MS)

In het bijzonder voor moslims betekent het verbod op de vrijdagsgebeden in de vastenmaand Ramadan een zwaarwegende inbreuk op de vrijheid van Godsdienst, aldus de constitutionele rechters.

De aanklacht was ingediend door een 1.300 leden tellende islamitische vereniging, die zijn vrijdagsgebeden wilde houden onder beschermende voorzorgsmaatregelen. De Nedersaksische opperste administratieve rechtbank was eerder tot de conclusie gekomen, dat het gevaar voor besmetting hoger dient te worden gewaardeerd dan de geloofsvrijheid. Bij het gemeenschappelijke bidden en zingen zouden er tenslotte virussen worden uitgestoten, aldus de motivering. Dit vonnis werd nu door het Generale Constitutionele Hof tenietgedaan.

Terwijl het christenen gerechtelijk werd verboden, hun belangrijkste feest – Pasen – gemeenschappelijk in de kerk te vieren, ziet dat er voor moslims anders uit: Vrijdagsgebeden in de islamitische vastenmaand Ramadan mogen ook ten tijde van Corona niet algemeen worden verboden, besliste nu het Generale Constitutionele Hof.

(Origineel: https://www.journalistenwatch.com/2020/05/01/bundesverfassungsgericht-ramadan-freitagsgebete/

Door: MS/Jouwatch.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://conservo.wordpress.com/2020/05/01/bundesverfassungsgericht-ramadan-freitagsgebete-unter-auflagen-erlaubt/

Een gedachte over “Constitutioneel Gerechtshof: Vrijdagsgebeden Ramadan onder voorwaarden toegestaan

Reacties zijn gesloten.