Op 4 mei zou in dit landje het leven weer kunnen beginnen

Door: Albrecht Künstle

– De infectie-beschermingswet van de Bondsrepubliek maakt voor de deelstaten bijna alles mogelijk

-Dat schijnt ook nog niet tot de economen te zijn doorgedrongen

De republiek zucht onder de inperking op bijna elk levensgebied.
Hierover werd niemand iets gevraagd. Niemand? “Opinie-onderzoekers” beweren desondanks van wèl en verkondigen, dat driekwart van de bevolking de hele Merkel-willekeur voor juist beoordeelt, hoewel sinds weken de nieuwe besmettingen op hun retour zijn en nog maar de helft uitmaken van hen, die genezen zijn. Ik werk dagelijks de cijfers van het Robert-Koch-Instituut bij. Kent U iemand, die door een onderzoeker werd ondervraagd, of iemand, die is besmet? Intussen moet men de resterende besmette personen met een kaarsje zoeken.

Desondanks geloofde ik mijn ogen niet, toen ik bij een onregelmatige blik op de Corona-verordeningen merkte, dat ik in Baden-Württemberg vanaf 4 mei weer de bioscoop, het Hallenbad, horeca-gelegenheden, het jeu-de-boule-plein enz. mag bezoeken en naar mijn vakantiewoning of naar een hotel mag rijden en busvakanties mag maken. Waarom verkopen de hof-berichtgevers op TV nog steeds het tegendeel?

Als voormalige halve “beroepsjurist” ((rechtssecretaris, deelstaat-arbeidsrechter) beproefde ik steeds weer de leerstelling “de blik in de wetgeving vergemakkelijkt de rechtsbedeling”. Zo ook in dit geval met de volgende gebeurtenis:

De beslissende rechtsbasis, tevens voor massale infecties, zoals het niet-nieuwe Corona-virus, is de infectie-beschermingswet IfSG van de Bond van 20 juni 2000. Daarnaast is er sprake van deelstaatwetten, zoals b. v. in Baden-Württemberg de Corona-verordening CoronaVo van 17 Maart 2020 in de versie van 27 april. De bekende formule “Bondsrecht breekt deelstaatrecht” geldt , zoals het er nu naar uitziet, niet.

Want volgens paragraaf 32 IfSG zijn “De deelstaatregeringen… gemachtigd … volgens de paragrafen 28 t/m 31 … de machtiging door rechtsverordening … de basisrechten van de vrijheid van de persoon (Artikel 2 alinea 2 regel 2 van de Grondwet), van Vrijheid (Artikel 11 Alinea 1 van de Grondwet), van de Vrijheid van Vergadering (Artikel 8 van de Grondwet), … in te perken.” Hiervan werd rijkelijk gebruik gemaakt. Overigens door de heren in Berlijn handig gemanipuleerd door het vuile karwei der beperkingen van de vrijheid aan de deelstaten over te laten.

In de Landelijke verordening zijn de feitelijke regelingen van de “Paragraaf 28 IfSG Beschermingsmaatregelen” in de paragrafen 3 en 4 CoronaVO van de deelstaat Baden-Württemberg geregeld. En wat lezen wij in paragraaf 4: “Het bedrijven van de volgende instellingen wordt tot en met 3 mei 2020 verboden voor het publiekelijk verkeer.” In regel 1 zijn 16 gebieden op de lijst gezet, waaronder die zoals aan het begin genoemd. Dat betekent op zijn beurt, dat het leven op 4 mei weer kan beginnen! Vanzelfsprekend met beschermende maatregelen, en ingeval mevrouw Merkel niet vóór 4 mei toch nog merkt, dat zij eigenlijk niets te beslissen heeft (niets zinnigs zeggen doet ze al lang) en het IfSG op korte termijn nog verandert. Hiervoor zou ze echter de toestemming van het hoofd van de deelstaat nodig hebben. Maar zelfs een Söder, die in Beieren met zijn maatregelen nog stringenter is, zal zich de kaas niet van het brood laten halen.

Waar ik desondanks eerder bang voor ben: De deelstaatregering kan nog in de eerste week van mei niet willen geloven, wat ze heeft besloten en aan de drie nog een nul vastplakken, dus de pesterijen tot en met 30 mei voortzetten. Als de CoronaVO niet op korte termijn wordt veranderd, zal de nieuwslezer op SWF doen zoals Schabowski, die op de avond van de 9de november 1989 op de vraag naar de opheffing van de reisbeperking voor DDR-burgers verhuld van een papiertje aflas “vanaf nu meteen, met onmiddellijke ingang!?”

Verheugen wij ons op de wederopstanding van de Republiek. Niet alleen de restauranthouders en hun gasten zouden deze zondagavond ongelovig naar de televisie kunnen staren, als ons aldaar in het nieuwsbericht de blijde boodschap wordt meegedeeld. Maar zullen de media er überhaupt mee voor de dag komen of ons het nieuwbericht ontzeggen? En de burgemeesters, zullen die de zwembaden weer openen of vanwege de slechte financiële situatie hopen, dat de burgers van hun geluk niets weten? Liggen ze allemaal onder één deken, de Berlijnse wannabe-regenten, de deelstaatkoninkjes tot aan de burgemeesters aan toe? Men mag het zich afvragen.

Door: Albrecht Künstle.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://conservo.wordpress.com/2020/05/03/am-4-mai-koennte-im-laendle-wieder-das-leben-beginnen/