Mecklenburg-Voorpommeren wil mondkapjesplicht in handel afschaffen, Duitse regering wil vakantie afschaffen

Door: Reactie JouWatch.

Schwerin – Dat werd wel eens tijd ook: Mecklenburg-Voorpommeren wil de mondkapjesplicht in de handel afschaffen. “Als het aantal infecties zo gering blijft, zie ik geen reden om nog langer vast te houden aan de mondkapjesplicht in de handel”, zei minister van Economische Zaken Harry Glawe (CDU) van Mecklenburg-Voorpommeren tegen “Welt am Sonntag”. Glawe gaat ervan uit, dat het kabinet in Schwerin in zijn zitting van 4 augustus a. s. zal besluiten om een einde te maken aan de mondkapjesplicht.

“ik kan me het ongeduld van de handel om de mondkapjesplicht af te schaffen zeer goed voorstellen”. De afstandsregel zal echter grondwettelijk blijven. Glawe kondigde tevens gesprekken aan met zijn collega’s in Bremen, Hamburg, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein.

Er wordt geprobeerd, voor alle Noord-Duitse deelstaten een eenheidsregel te verkrijgen. “Nog liever zou me een landelijk einde van de mondkapjesplicht in de handel geweest zijn”, aldus de CDU-politicus. Ondertussen liet de minister van Sociale Zaken van Saksen, Petra Köpping (SPD) weten: Wij bekijken juist, of wij kunnen afzien van de mondkapjesplicht bij het boodschappen doen.”

In Nedersaksen pleit minister van Economische Zaken Bernd Althusmann (CDU) ervoor, de verplichting om te zetten in een aanbeveling. “De mondkapjesplicht kondigt een gevaar aan, dat er met het oog op de regelmatige afstanden in grote delen van de detailhandel niet is”, zei Althusmann. Ook Minister van Gezondheid van Saksen-Anhalt Petra Grimm-Benne (SPD) kan zich op middellange termijn een verandering voorstellen.

“Wij moeten erover in discussie, of de mondkapjesplicht in de handel kan worden teruggedraaid, daar, waar het mogelijk is, afstand te bewaren”, liet de SPD-politica weten. In Sleeswijk-Holstein wil de deelstaatregering “de actuele situatie begin augustus beoordelen en naar gelang het aantal infecties aangepaste maatregelen invoeren”, deelde het Ministerie van Gezondheid mee. Senator van Economische Zaken Kristina Vogt (Linksen) wil het onderwerp in de Senaat volgens eigen informaties ter discussie stellen
.

Laten we hopen, dat de andere deelstaten zullen volgen en als vervolgens nog de registratieplicht wordt afgeschaft, kan ook de gastronomie weer op gang komen.

Eigenlijk staat de Duitse regering er nog steeds op, de uitzonderingssituatie zo lang mogelijk in stand te houden en dat wil ze nu er doorheen krijgen met een goedkope truc:

Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) heeft zich bijvoorbeeld uitgesproken voor kostenloze Corona-tests voor iedereen in Duitsland. “Markus Söder heeft gelijk. Wij moeten de bestrijding van een potentieel levensgevaarlijke infectie consequent bevorderen”, zei Seehofer tegen de “Welt am Sonntag”.

Alsof niet bijna alles in het leven potentieel levensgevaarlijk is – zoals bijvoorbeeld het verkeer op straat.

Tot nu toe is er geen duidelijkheid over het feitelijke aantal infecties in het land. De Beierse Minister-president Markus Söder (CSU) had als eerste deelstaat-baas gratis Corona-tests voor de gehele bevolking aangekondigd. De kosten voor dergelijke tests kan “alleen de Bond primair op zich nemen”, zei Seehofer verder.

“De bijdragen ziektekostenverzekering moeten immers niet stijgen, dat hebben wij in het conjunctuurpakket besloten.” Tegen de mensen, die voor te hoge kosten waarschuwden, zei hij: “Het meeste heeft het gebeuren tot nu toe gekost. We hebben nog nooit zo veel geld uitgegeven voor het bedwingen van een crisis als bij deze pandemie.

Daar komt beslist nog meer bij. En een test kost immers ook minstens 50 Euro. Tot vervolgens de laatste Euro uit de belastingzak is verdwenen.

De Duitse regering waarschuwt ook verder voor toeristische reizen, ook binnen Duitsland, hoewel het vakantieseizoen vooral aan de kust na de opheffing van de Corona-beperkingen goed begonnen is en er momenteel sprake is van een volledig benutte belasting van 80 procent en meer. Dit bericht de “Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”. Ook de leidinggevende van de Duitse Centrale voor gezondheidsvoorlichting, Heidrun Thaiss, maande tot voorzichtigheid.

“Het Coronavirus houdt helaas geen vakantie.” Sinds het begin van de pandemie maakt men mee, dat door de maatregelen ter bescherming tegen infectie, die de mensen in dit land met z’n allen succesvol tot stand zouden hebben gebracht, de aantallen ziektegevallen duidelijk zijn teruggelopen. “Opdat dit zo blijft, is het buitengewoon belangrijk, om ook op vakantie de AHA-formule in de bagage te hebben.”

Dat betekent: Afstand bewaren, hygiëneregels in acht nemen en dagelijks mondkapjes dragen. “Zo beschermt men zichzelf en anderen. Voor een onbezorgde vakantie en de tijd daarna.”

Ondertussen zei de Minister van toerisme van Nedersaksen Bernd Althusmann (CDU): “Na de stapsgewijze openingen van de voorgaande weken zie ik voor het toerisme in Nedersaksen weer een duidelijk positieve ontwikkeling” Zijn ambtscollega uit Sleeswijk-Holstein , Bernd Buchholz (FDP) vulde aan: “De vakantiegangers zoeken juist in dit jaar naar vakantiebestemmingen met zee, water, veel ruimte, veel plaats en zonder grote mensenmenigten.” Overal aan de kust zouden aanbiedingen aftrek vinden, waarbij de mensen zich zo onafhankelijk mogelijk kunnen bewegen, bijvoorbeeld camping- en woonbootvakanties alsook vakantie met de camper. Ook Minister van Toerisme van Mecklenburg-Voorpommeren Harry Glawe (CDU) toonde zich voorzichtig optimistisch: “De vooruitzichten voor het hoogseizoen zijn goed, en alles wat daarna komt, zullen we dan wel weer zien.”

De vakantieplaatsen zelf bevelen dringend aan, zich nauwkeurig te laten inlichten over de situatie in de plaats van bestemming alvorens de reis te aanvaarden, bericht de krant.

En zolang vakantiegangers mogen worden “gearresteerd”, als zich in hun thuisgebied meer dan 50 nieuwe infecties voordoen, zouden de reislustigen er goed over moeten nadenken, waar ze naartoe reizen.

Door: Redactie JouWatch.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.journalistenwatch.com/2020/07/05/endlich-mecklenburg-vorpommern/