Brand in Moria: Brandstichting wordt tot “humanitaire catastrofe” gemaakt.

Door: Alex Cryso.

Soms is het waarachtig toch de moeite waard om de tweets van onze goedmenschen te lezen – bijvoorbeeld die van de Groene EU-afgevaardigde Erik Marquardt: Deze twitterde onlangs, dat een “bende van 40 mensen was begonnen, het vuur in het kamp aan te steken. “Deze mensen zijn waarschijnlijk uit het kamp afkomstig”, stelde de Groene vast. Een groots opgezette brandstichting in het vluchtelingenkamp van Moria, een klein plaatsje met iets van krap 1.450 inwoners? Ale indicaties wijzen er op.

Op het eiland Lesbos, waar Moria zich bevindt, wonen slechts 86.000 Grieken. Die hebben sinds de oprichting van de opvangkampen geen rustige minuut meer. De door leed gekwelden zijn niettemin zoals altijd de talrijke vluchtelingen, die zich aldaar vrijwillig een onderkomen hebben gezocht.
Het opvangkamp van Moria kan op Google worden beoordeeld. Een gebruiker beschreef de omstandigheden en de megabrand echter zo: “Steken het kamp in brand, verhinderen door met stenen te gooien, dat de brandweer blust, breken met geweld uit, omdat het kamp vanwege Covid onder quarantaine werd gesteld, inclusief bedreiging van de eilandbewoners. Hartelijk welkom, dat zijn de mensen, die wij nodig hebben!” Een andere gebruiker sprak van “Helse groeperingen met meer dan 20.000 personen, waaronder 1000 onbegeleide kinderen.”

Het kamp was oorspronkelijk opgezet voor 3.000 vluchtelingen. Zelfs diverse staatsmedia willen de verdenking van brandstichting niet uitsluiten, daarnaast is er sprake van onlusten. 99 procent van het kamp is afgebrand, de mensen aldaar allemaal dakloos, wat neerkomt op een aantal van 12.000 tot 20.000 vluchtelingen. Velen vluchtten de nabijgelegen bossen en heuvels in, waar de eilandbewoners hen de weg versperden. De politie moest zelfs gebruik maken van traangas, teneinde de vluchtelingen even af te houden, de dorpen en steden te bereiken.

Sinds het uitbreken van Corona stond het kamp extra onder quarantaine: De aanleiding voor de brandstichting was waarschijnlijk een protest tegen de afgekondigde voorschriften. Defecte gasketels of het aanroeren hiervan met lappen stof waren eerder al de oorzaken voor brandjes.

Op Lesbos zelf heerst de noodtoestand. De eerste evacuaties van minderjarige “asielzoekers” zijn reeds begonnen. Horst Seehofer en Heiko Maas hebben ondersteuning voor de vluchtelingen van Moria gegarandeerd.
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller (CSU) wil tot nu toe 2.000 migranten opnemen, Seehofer sprak zelfs van 5.000 verdere vluchtelingen.

Daarentegen wil Oostenrijk ook verder geen nieuwe asielzoekers meer over de grens laten komen. “Wij moeten voorzichtig zijn, hier geen signalen af te geven, die vervolgens een kettingreactie teweegbrengen, die wij niet langer de baas zijn”, aldus Minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg. En: “Mocht het kamp door herverdeling over Europese staten worden ontruimd, dan zou het spoedig alweer vol zitten!”

In Nederland koestert men dezelfde standpunten, maar ook in Duitsland is er sprake van stemmen, ingegeven door het klassieke verstand: “Deze uitbraak van geweld van enkelen mag niet worden beloond. Noch door een transport naar andere Europese landen, noch bij de duur of het resultaat ban het asielgebeuren”, zei de Hessische Europaminister Lucia Puttrich. “De beelden van het brandende vluchtelingenkamp, doen ons ook afvragen, wat enkele mensen ertoe brengt, hun veilige onderkomen in Europa in brand te steken”, aldus de CDU-politica. Ook de CDU-parlementsafgevaardigde Marian Wendt wil geen opname van de door de brand getroffen migranten in Duitsland. “Wie brand sticht en brandweerkrachten aanvalt, kan niet naar Duitsland worden gehaald.”

Het is altijd: Wie de eigengereidheid van de Griekse Militia ter bescherming van de grenzen niet kan overwinnen, moet met vileine trucjes zijn geluk op de rails helpen. De goedmenschen en volkshaters van Duitsland lieten zich daardoor niet kennen en gingen gedeeltelijk met duizenden de straat op: 3.000 in Berlijn, 1.800 in Leipzig, 1.200 in Hamburg. Daarbij werd niet alleen de vluchtelingenpolitiek van de EU twijfelachtig betiteld als “racistisch en mensen-verachtend”, maar werd er ook de onmiddellijke evacuatie vanuit Lesbos, evenals betaalbare woonruimte voor allen geëist. Om laatstgenoemde reden kwam het onlangs in Leipzig tot achtereenvolgens drie relnachten.

Links:

https://twitter.com/ErikMarquardt?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5Eauthor

https://www.n-tv.de/panorama/Was-wir-wissen-zum-Brand-in-Moria-und-was-nicht-article22024450.html

https://www.focus.de/politik/ausland/moria-neues-feuer-in-moria-ausgebrochen-griechischer-minister-schickt-warnung-an-migranten_id_12409411.html

https://www.tagesspiegel.de/politik/fluechtlingscamp-durch-brandstiftung-zerstoert-polizei-muss-traenengas-bei-evakuierung-von-moria-einsetzen/26174884.html

Door: Alex Cryso.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://conservo.wordpress.com/2020/09/13/feuer-in-moria-brandstiftung-wird-zur-humanitaeren-katastrophe-gemacht/