Veel Britten hebben hun buik vol van de lockdown: Dreigt er binnenkort een opstand?

Door: Redactie JouWatch.

Bij de Britten daalt de bereidheid om verder mee te doen aan de veelvuldige Corona-beperkingen. Ondanks toenemende aantallen positief getesten willen ze nog maar één ding: Terug naar het normale. Alle maatregelen zouden niets opgeleverd hebben, denken blijkbaar steeds meer burgers. Een tweede lockdown lijkt hier niet meer te doen.

Aan het begin van de door de WHO uitgeroepen Corona-pandemie was de steun volgens de enquêtes nog groot, maar nu lijken de Britten het vertrouwen in de veelvuldige vrijheids-inperkingen te verliezen. De zorg om economische schade, arbeidsplaatsen en de vele menselijke “collatorale” beschadigingen – zoals b. v. kankerpatiënten, die niet meer worden behandeld – groeit.

In de afgelopen nachten kon men in de straten van Londen een groeiende “revolte” aanschouwen, aldus MailOnline https://www.dailymail.co.uk/news/article-8873731/Focus-group-reveals-voters-despairing-coronavirus-lockdown-measures.html. Foto’s tonen dichter dan dicht bezette buurtcafé’s en restaurants en jonge, feestvierende mensen, die met volle teugen van het leven genieten. Het Oude Normaal dus.

De gisteren 20.530 verdere gemelde “gevallen van Corona-virus” en de dood van 224 mensen verliest in het VK blijkbaar zijn afschrikwekkendheid.

En ook de door de gezondheidsautoriteit NHS verordende 14-daagse quarantaine bij Corona-contact-personen wordt door de meerderheid van de betreffende personen niet nagekomen. Slechts 10,9 procent zouden zich aan de zelf-isolatie gehouden hebben, kwam nu aan het licht. Aangezien de meesten van hen geen symptomen hadden, zagen ze ook niet in, waarom ze bij andere mensen vandaan zouden moeten blijven en van boodschappen doen zouden moeten afzien.

De tijden, in welke de regering de meerderheid achter zich wist, lijken voorbij te zijn. Veel Britten denken intussen, dat de Corona-regels niet functioneren. Ze zijn bereid, afgekondigde wetten te doorbreken om hun verwanten te zien, en denken, dat het tijd is, “om Groot-Brittannië weer normaal te maken”.

Volgens de Daily Mail tonen thans in uitgesproken Focus-groeperingen doorgevoerde enquêtes in Londen, Birmingham en Liverpool ontkiemende onwil aan: De kiezers zijn verward door de vele verschillende maatregelen en hebben het vertrouwen in de inperkingen verloren. In tegenstelling tot de eerste golf zijn ze niet langer bereid, om zich aan alle regels te houden en denken ze, dat de “tweede virus-golf” minder gevaarlijk zal zijn. Bij hen groeit de angst om arbeidsplaatsen en economie. Velen wijzen een vaccinatie tegen Corona af uit angst voor bijwerkingen. Bovendien heerst er woede over het overtreden van de regels van de kant der politici.

“Wij redden mensen met Corona-virus, maar de rest van de bevolking sterft aan ziektes, die wij onder controle kunnen houden. Mensen met kanker, hartkwalen en beroertes sterven”, aldus de gepensioneerde Brian uit Liverpool.

Angela (59) uit Birmingham, verklaarde, dat ze aan het begin van dit jaar maandenlang ervan had afgezien, haar ouders te bezoeken: “Dat doe ik niet nog eens”, zegt ze. De regels zijn verwarrend, bevoogdend, oneerlijk, zouden niets opleveren en hadden geen zin, vinden andere ondervraagden.

In het openbaar houdt de regering vast aan haar strenge houding t. o. v. beperkingen en staat er op, dat de regels van beslissende betekenis zijn, teneinde te verhinderen, dat de controle op het virus verloren gaat.

In Wales https://www.dailymail.co.uk/news/article-8876181/Petition-signed-35-000-demands-end-farcical-Welsh-shopping-rules.html werd een verdere lockdown afgekondigd. Tot nu toe 35.000 mensen ondertekenden daar een petitie, die tegen de nieuwe inperkingen van de vrijheid en tegen Corona-maatregelen richt.

Op groot onbegrip stuit vooral het regeringsbevel om “geen onnodige waren” meer te mogen kopen. Kleding, boeken, huishoudelijke waren, elektronische artikelen, dat alles is verborgen onder dikke plastic zeilen en achter slot en grendel. “Het wordt winter en wij mogen geen kinderkleding kopen, dat is immoreel”, aldus een geërgerde klant.

Creatief protest toonde een man, die slechts met mondkapje en in onderbroek door een Tesco-supermarkt paradeerde en verklaarde, dat kleding nu immers officieel niet meer tot de noodzakelijke dingen des levens behoort, en omdat het niet meer mag kopen, zou hij nu zo moeten rondlopen. Het beveiligingspersoneel toonde zich “not amused” en maakte hem duidelijk, dat hij niet passend was gekleed en hij zich het beste tot de regering kon wenden. Kleren kopen kon de jongeman niet, hem werd de toegang geweigerd. (MS)

Door: Redactie JouWatch.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.journalistenwatch.com/2020/10/25/viele-briten-schnauze/