“95 procent volledig zonder symptomen”: Prominente Italiaanse viroloog verzet zich tegen hysterie en hernieuwde lockdown

Door: Redactie JouWatch.

Omdat men ons nu weer bestookt met de afschrikwekkende toestand in het buitenland – bij gebrek aan zieken en doden voor de eigen huisdeur (of ongeacht welke objectief verontrustende toestanden, die ook maar bij benadering een reden voor de alomtegenwoordige paniek zouden kunnen zijn, dan ook) – en men naast Frankrijk speciaal Italië presenteert als hernieuwde hopeloze Corona-hotspot, is een enigszins genuanceerde blik naar binnen wel de moeite waard: Ook daar zijn namelijk kritische deskundigen, die waarschuwen voor ongefundeerde hysterie.

Zo trad daar nu een absolute autoriteit op zijn gebied, de internationaal gerenommeerde viroloog Giorgio Palu – in zijn functie van professor in de microbiologie en virologie aan de universiteit van Padua – uit de schaduw en verzet hij zich tegen de altruïstische koers van de regering in Rome. Omdat die alweer alomvattende lockdowns aankondigt en geheel soortgelijke rampenscenario’s voorspelt als in Duitsland het Robert-Koch-Instituut onder zijn leidende dierenarts Dr. Wieler, ging dat Palu nu blijkbaar te ver.

Met een openhartigheid, waarvan men in Duitsland in deze kring van grespecteerde virologen alleen maar kan dromen, verklaarde de professor eergisteren in de Milanese “Corriere della Serra”, dat het virus toch een zeer geringe, relatief lage dodelijke werking heeft: “Weliswaar kan het dodelijk zijn, maar het is niet de Pest.” 95 procent van de met Corona besmette Italianen zijn nagenoeg vrij van symptomen – vergeleken met elke vorm van Influenza een geringe ziektequote om van te dromen.

Alleen IC-patiënten tellen, anders helemaal niets

Waar in Duitsland – hiervoor vijandig bejegende en monddood gemaakte – critici sinds lange tijd al op wijzen, daarover spreekt nu ook Palu in Italië met de aldaar nochtans duidelijk hogere “besmettingscijfers” zich uit: De “nieuwe besmettingen” zijn volkomen irrelevant, ten eerste op grond van het toegenomen aantal testen en anderzijds vanwege de grote aantallen volledig symptoomvrije besmettingen. Beslissend is alleen het aantal patiënten, die op de IC belanden. “Dat is het aantal, dat de gevaarlijkheid van de situatie aantoont”, stelt Palu duidelijk.

Nadat het aantal nieuwe besmettingen in juli, zo citeert het Oostenrijkse persbureau “OE24” https://m.oe24.at/coronavirus/virologe-warnt-vor-hysterie-95-der-infizierten-symptomfrei/451327720 de viroloog, dankzij de hoge zomertemperaturen en de zonnestralen flink was gedaald, zijn de nieuwe besmettingen weer omhoog gegaan na de terugkeer van de vakantie en het begin van het schooljaar. “Het probleem is niet de school op zichzelf, maar de openbare verkeersmiddelen, waarvan acht miljoen scholieren gebruik maken. Desondanks is het noodzakelijk, dat de scholen verder open blijven, aldus de deskundige.

Vanuit de genoemde redenen spreekt Palu zich ook uit tegen een nieuwe landelijke lockdown, zoals die in Italië in Maart en April was afgekondigd en zoals hij door de regering alweer wordt voorbereid. “Als burger ben ik tegen een nieuwe lockdown, omdat dit een zelfmoord zou betekenen voor onze economie. Als wetenschapper ben ik er tegen, omdat dit de vorming van onze jeugd, die onze toekomst heeft, zou beïnvloeden. Ook als arts ben ik tegen een lockdown, omdat met een uitgaansverbod voor personen, die lijden aan andere ziektes zoals kanker, de mogelijkheid om te worden behandeld wordt afgesneden. Daarnaast is Covid-19 verbonden aan een laag aantal sterfgevallen. Wij moeten een einde maken aan deze hysterie”, zei Palu.

“Wij moeten hier een eind aan maken!”

Steun kreeg de arts, aldus OE24, ook van de president van het opperste gezondheidsinstituut (CSS), Franco Locatelli, wiens instelling de regering adviseert in de omgang met de Coronavirus-epidemie. Het aantal patiënten op de IC’s is beduidend lager dan in het afgelopen voorjaar. Een nachtelijk uitgaansverbod op landelijk niveau zou de gastronomie, die zonder meer in een zware crisis verkeert, verder belasten. “Een lockdown zou voor het land onverdraaglijke sociale en economische gevolgen hebben”, waarschuwde Locatelli in een interview met het dagblad “Il Fatto quotidiano”.

Te vrezen valt echter, dat hoe dan ook in Duitsland dit wetenschappelijk roepen in de woestijn niet wordt opgepikt en door de politiek wordt genegeerd – hoezeer ze ook met hun op het verstand gebaseerde argumenten tevens de woedende mensen, die vooral in Napels en in andere Zuid-Italiaanse metropolen met tienduizenden tegen de nieuwe beperkingen van het dagelijks leven de straat op gaan, een hart onder de riem steken. De aangescherpte angst is reeds te machtig, om haar nog met ratio en nuchterheid tegemoet te treden. DM)

Door: Redactie JouWatch.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.journalistenwatch.com/2020/10/26/prozent-italienischer-spitzenvirologe/