Nederlandse lockdown nog vóór Duitse – Holland gaat om middernacht op slot

Door: Redactie JouWatch.

De voor woensdag in Duitsland aangekondigde lockdown zorgt in Nederland voor heftige reacties. Aangezien kan worden gevreesd, dat vele Duitsers vervolgens eenvoudigweg de grens oversteken en in plaats daarvan in Nederland gaan shoppen, kondigt Minister-President Mark Rutte deze avond de totale lockdown af tot en met 19 januari 2021. Van beroeps- en bedrijfsverboden zoals deze keer is tot nu toe nooit eerder sprake geweest. Holland gaat tot op de bodem.

Voor 19.00 uur is aangekondigd, dat Minister-President Mark Rutte op TV de lockdown zal uitroepen. Vijf weken lang zal het grootste deel van de bedrijven, winkels en andere instellingen volledig sluiten. Deze keer zal het er strenger aan toegaan, met minder uitzonderingen. Holland wil met de lockdown, die vanaf middernacht in werking dient te treden, de voor woensdag geplande lockdown in Duitsland vóór zijn en de regering past hiermee haar politiek aan die van Duitsland aan.

Onmiddellijk na het bekend worden van de plannen begon het hamsteren. Schappen werden leeggekocht. De Nederlandse regering plant een verregaande sluiting door het hele land. Alles wat niet van levensbelang is, moet tot en met 19 januari 2021 worden gesloten.

Een avondklok, wat de regering misschien nog te radicaal vond, is tot nu toe niet gepland. Evenwel worden alle scholen en alle niet-essentiële winkels gesloten. Supermarkten, apotheken en banken blijven open.

Dierentuinen, bioscopen en aanverwante instellingen moeten voor vijf weken hun deuren sluiten, net als turnhallen en fitness-studio’s. Outdoor-sportbeoefening blijft nog toegestaan.

De uitoefening van contactberoepen zoals kappers wordt voor vijf weken wettelijk verboden. Medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen mogen binnen de tijd openen. Hotels mogen geopend blijven, evenwel moeten gasten in dat geval zelf hun eten meebrengen, want het serveren van eten is verboden.

Lockdown in Nederland na middernacht

Minister-President Rutte licht de Nederlanders Maandag om 19.00 uur in over de verregaande matregelen. Hij zal dan ook aanstippen, dat men dient af te zien van bezoeken aan vrienden en er aan herinneren dat van nu af aan strenge regels gelden. Toegestaan zijn maximaal 2 personen bij een bezoek, uitgezonderd met Kerstmis, wanneer er 3 zijn toegestaan.

Overzicht van de geplande lockdown in Holland:

 • Sluiting van alle scholen, KDV’s en crèches tot en met 19.02.2021
 • Sluiting van alle niet-essentiële winkels, met inbegrip van musea, bioscopen, theaters en dierentuinen en andere soortgelijke plekken met doorlopend verkeer
 • Hotels blijven waarschijnlijk geopend, zij het zonder eetmogelijkheid
 • Afhalen en aanleveren van eten door restaurants blijft verder toegestaan
 • Het uitoefenen van contactberoepen zoals kappers wordt voor vijf weken verboden
 • Medische beroepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen mogen geopend blijven
 • Fitness-studio’s en turnhallen worden zonder meer gesloten, enkel outdoor-sport blijft toegestaan
 • Kerken blijven geopend
 • Voor bezoeken geldt der maximum van twee personen. Met Kerstmis zijn drie personen toegestaan
 • Uitgaansverboden worden níet gepland
 • De mensen worden ertoe opgeroepen, zo veel mogelijk thuis te blijven.

Deze extreme vorm van lockdown, die niets anders voorstelt als beroepsverboden en gedwongen sluitingen, wordt in Nederland voor het eerst sinds het begin van de Corona-politiek-crisis doorgevoerd. (BH)

https://www.telegraaf.nl/nieuws/293613733/bijna-alles-dicht-harde-lockdown-tot-en-met-19-januari

Door: Redactie JouWatch.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.journalistenwatch.com/2020/12/14/niederlande-lockdown-deutschland/