Donald Trump: De dapperste der anarchisten

Door: David Berger.

Eeygisteren werd Joe Biden beëdigd als nieuwe president van Amerika en is hij in functie getreden. Zonder dat Donald Trump erbij aanwezig was. Aldus bleef deze tot op de laatste minuut van zijn ambtstermijn trouw aan het basisprincipe, dat zijn gehele politieke handelen kenmerkte: Die van de radicale eerlijkheid, aan welke iedere vorm van hypocrisie, die momenteel de wereldpolitiek kenmerkt, geheel ontbreekt.

Hij was de ongekunstelde boer, die een hele klasse van intellectuelen, politici en diplomaten, die elkaar over en weer complimenteerden met hun uitgelezen parfumgeur, eerst eens duidelijk moest maken, hoe ver ze wel tot hun nek in de gierput staan.

Onze vondst van de week komt van Jens A. Sprenger https://www.facebook.com/profile.php?id=100004873624306, die de kunst verstaat om het misschien wel belangrijkste aspect van het presidentschap van Donald Trump uiterst kort samen te vatten:

“Weg is hij. Een Amerikaans presidentschap, dat in wezen niet ten einde is, is beëindigd. Hier faalt een man, die niet bereid was, zich aan de regels te houden. En dat was verfrissend, verstorend, vaak grappig. Ik mocht deze anarchist, die een helder, simpel doel voor ogen had en eenvoudige, duidelijke woorden vond om precies die mensen enthousiast te maken, die in zijn land in de regel gemangeld zijn door de geschiedenis.

Hij is geen oorlogen begonnen

Zijn zwakheden waren zijn grootste voortreffelijkheid. Zo ijdel, zo verliefd op zichzelf, zo onbeschaafd als hij vaak was; zo rechtlijnig was deze man. Dat is, waarom 70 miljoen Amerikanen van hem houden. Hij is geen oorlogen begonnen, heeft Arabieren en Joden een heel eind met elkaar verzoend (iets, waarin al zijn voorgangers hebben gefaald) en zelfs Kim tot zwijgen gebracht. Wat er nu komt, is wederom glad, welgevormd en tot in de wortels doordrenkt met leugenachtigheid.

Thans staat alles weer op zijn plaats. Geschiedenis is iiets heel speciaals. Zij leeft van collectieve herinneringen, verklaringen, mythes en vervormingen. Deze man zal verworden tot een geest, die, wanneer zijn opvolgers ook maar de geringste vernietigende kritiek ontlokken, de kracht heeft om niet alleen de VS uit de nesten te halen. Of dat ons nu bevalt, of niet.”

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2021/01/22/donald-trump-der-mutigste-der-anarchisten/