Tibet: Monnik (19) overleden na foltering door Chinese communisten

Door: Felizitas Küble.

Als een vreedzaam protest tot de dood leidt: Zoals de ‘Internationale Maatschappij voor Mensenrechten’ (IGFM) bericht, is de Tibetaanse monnik Tenzin Nyima, ook Tamey genoemd, op 19 januari 2021 overleden aan de gevolgen van foltering door communistische ambtenaren uit China.

De 19-jarige uit Dza Wonpo was in november 2019 na vreedzame demonstraties voor de onafhankelijkheid voor de eerste keer gearresteerd en in de gevangenis gefolterd. Zes andere personen, waaronder vier monniken, werden in verband met de protesten veroordeeld tot gevangenisstraffen t/m vijf jaar.

Zoals de IGFM verder bericht, werd Tenzin Nyima in mei 2020 voor korte tijd vrijgelaten, maar op 11 augustus 2020 opnieuw gearresteerd. In de gevangenis werd hij door Chinese ambtenaren zo hevig gefolterd, dat hij zware verwondingen opliep.

Na de folteringen konden ook de dokters hem niet meer helpen

Bovendien was hij verzwakt doordat hij onvoldoende levensmiddelen toegediend had gekregen, zodat hij zich niet meer kon bewegen of kon praten. Begin oktober lichtte de gevangenisdirectie zijn familie in over zijn kritieke gezondheidstoestand.

Op 6 oktober 2020 mochten zijn verwanten hem naar een ziekenhuis in Chengdu brengen .Zijn familie zamelde geld in voor zijn behandeling, maar toen zijn comatueuze toestand niet verbeterde, werd hij naar een ander ziekenhuis in Dartsedo gebracht. Ook daar konden de dokters hem niet meer helpen. Op 19 januari overleed hij thuis bij zijn familie.

Ontevredenheid leidde tot protesten

Op 7 november 2019 werden honderden handgeschreven pamfletten, waarin de de onafhankelijkheid van Tibet werd geëist, uitgestrooid voor het bureau van het gemeentebestuur in Dza Wonpo.

De IGFM bericht, dat toen de verhoogde ontevredenheid van de mensen zich ontlaadde, aangezien lokale ambtenaren van de voormalige nomaden verlangden, dat ze de zg. “armoedebestrijdingspolitiek” van de Chinese regering – waartoe in Tibet de gedwongen deportatie van nomaden en andere bewoners van het land behoort – te bejubelen. Twee dagen na de protesten werden Tenzin Myinma en de drie andere monniken, Kunsal, Soetra en Tsultrim gearresteerd.

Deze bijdrage verscheen aanvankelijk bij CHRISTLICHES FORUM https://charismatismus.wordpress.com/


Door: Felizitas Küble.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2021/01/28/tibet-moench-19-nach-folter-durch-chinesische-kommunisten-verstorben/