Neergeschoten journalist in Amsterdam: Zit er een Marokkaans-Nederlandse drugsbaas achter?

Door: Redactie JouWatch.

Nederland verkeert – weer eens – in shocktoestand. Dinsdagavond werd in Amsterdam de misdaadjournalist en “nationale held” Peter R. de Vries neergeschoten en vecht hij sindsdien voor zijn leven. Verdachte: de uit Marokko afkomstige “Nederlander” en vermoedelijke drugsbaron Ridouan Taghi.

De meest bekende journalist van het land, die met vijf kogels in zijn hoofd en elders in zijn lichaam werd neergelegd, vecht op het ogenblik voor zijn leven De media vermoeden achter de moordaanslag de vermoedelijke baas van het drugscircuit “Engel des Doods”, die volgens Welt https://www.welt.de/politik/ausland/plus232352493/Was-hinter-dem-Anschlag-auf-Peter-R-de-Vries-steckt.html momenteel in een zwaar beveiligde bunker in Amsterdam voor de rechtbank staat. Justitie beschuldigt hem van het bedrijven van “een goed geolied moordapparaat” met minstens tien slachtoffers. Ridouan Taghi was afgelopen jaar ontdekt in een schuilplaats in Dubai en door de autoriteiten resoluut met het vliegtuig naar Nederland overgebracht. Sindsdien vloeit er bloed in zijn omgeving.

Peter R. de Vries rapporteert al decennialang over de georganiseerde misdaad, onopgeloste moordzaken en justitiële dwalingen en adviseerde recentelijk Nabil Bakkali, de belangrijkste kroongetuige in de zaak, wiens niet-betrokken broer Ridouan in 2018 werd vermoord. Angst heerst tevens onder de advocaten van de kroongetuigen, nadat in 2019 de advocaat van Bakkali, Derk Wiersum, voor de deur van zijn huis in Amsterdam werd neergeschoten. Twee advocaten hebben in de loop van het proces uit angst hun mandaat neergelegd, de overgebleven advocaten van Bakkali blijven anoniem.

De 64-jarige de Vries zou volgens politiekringen op Taghi’s dodenlijst hebben gestaan. Niet echt verrassend, aangezien zijn collega’s, zoals misdaadjournalist Paul Vugts van de krant “Het Parool”, al geruime tijd onder politiebescherming staan, wat de Vries zelf steeds weer had afgewezen. De “nieuwe generatie van criminelen” schrikt nergens meer voor terug”, had Paul Vugts in 2018 aan het Nederlandse parlement meegedeeld.

Wie er precies achter de moordaanslag zit, is nog niet opgehelderd, vermeldt ‘Die Welt’ kalmerend. Dinsdagavond werden twee verdachten, waarvan de politie er één voor de schutter houdt, gearresteerd, over wie tot nu toe geen nadere gegevens bekend zijn. (MS)

Door: Redactie JouWatch.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.journalistenwatch.com/2021/07/08/niedergeschossener-journalist-amsterdam/