Door: Peter Helmes.
Meer dan 110 miljoen Russische staatsburgers hadden deze keer de oproep ontvangen om een nieuw parlement te kiezen. Hiervoor hadden ze, wat deze keer iets nieuws was, zelfs drie dagen de tijd ( van vrijdag 17 tot zondag 19 september).
Thans, aan het einde van de verkiezingen, ligt, weinig verrassend, de Kremlin-partij “Verenigd Rusland volgens de tellingen tot nu toe ver vooraan. De argumentering van “Het enige Rusland” om aan de verkiezingen deel te nemen, leest zich als een sprookjesboek:
“‘Het enige Rusland’ treedt aan, om er ook in de toekomst aan te werken dat ons land zich verder ontwikkelt. Belangrijk is vooral, dat de natie wordt bewaard, dat eenieder de mogelijkheid krijgt, om voor zichzelf te verwerkelijken, een waardig en veilig leven te leiden. Het is onze plicht om de soevereiniteit van Rusland te verdedigen en de gemeenschap één te doen worden, teneinde gemeenschappelijke doelen te bereiken. Wij werken tezamen voor Rusland.”
Algemene oplossingen dus, aan welke Poetin hoe dan ook concrete verkiezingsgeschenken had toegevoegd: Op de laatste partijdag verkondigde hij, dat gepensioneerden dit jaar een extra uitkering van 10.000 Roebel (omgerekend zo’n 115 Euro) moeten krijgen. En het komende jaar dienen de pensioenen zelfs sterker te stijgen dan de inflatie, beloofde hij desbetreffend.
De verkiezingen worden overschaduwd door beschuldigingen van bedrog, wat in dit land niet nieuws is. Beschuldigingen van bedrog behoren tot Poetins “Democratie-DNA”. De oppositie bevond vanaf het begin af aan in een uitzichtloze positie. Politici in de oppositie zoals Nawalny zitten in de gevangenis of werden van deelname uitgesloten. De opkomst was laag, zoals gewoonlijk. Zo kan de partij van Poetin haar meerderheid in het parlement verdedigen. Met afstand volgen de communisten en de nationalistische LDPR, die de politiek van het Kremlin traditioneel steunen. De verkiezingen in Rusland zijn een hol ritueel geworden, dat het autocratische regime democratische legitimiteit moet verlenen.
De partij van president Vladimir Poetin “Verenigd Rusland” ligt ver voorop. Volgens de bekendgemaakte tellingsresultaten komt ze, zoals de verkiezingscommissie meedeelde, op minstens 49 procent van de stemmen. Bi de verkiezingen van vijf jaar geleden was het 54 procent. Verkiezingswaarnemers melden echter talrijke vergrijpen tegen het kiesrecht.
Hierover een aanmerking van Roman Udot van de Beweging tot bescherming van kiezersrechten “Golos” in Ulf, door welke de vergrijpen werden geregistreerd:
(Citaat:) Schending van het grondbeginsel der vrije verkiezingen
“De kiesgerechtigden zouden drie dagen lang de tijd moeten hebben om hun stem uit te brengen, zogenaamd om vanwege de Corona-pandemie het vormen van mensenmassa’s te vermijden. Evenwel stonden er voor de verkiezingslokalen hele rijen. De mensen werden onder andere door hun meerderen al ’s morgens gewdongen om te gaan stemmen.
Verkiezingsbiljetten liggen al in de stembussen.
De verkiezingsbussen in Rusland zijn doorzichtig. Op beelden is te zien, dat hele stapels verkiezingsbiljetten in de bussen liggen. De stapels zijn gedeeltelijk nog intact. Dat gebeurt niet, als de biljetten volgens de regels een voor een naar binnen geschoven zouden worden. Hier en daar werden enkele resultaten geannuleerd.
“Caroussel”
Mensen duiken op in verschillende verkiezingslokalen, dus brengen meerdere keren hun stem uit. Dit wordt in Rusland “Caroussel” genoemd.
Manipulatie van de “veiligheidstas”
Aangezien de Doema-verkiezingen zich dit jaat over drie dagen uitstrekken, worden de stembiljetten ’s nachts bewaard in zogeheten veiligheidstassen. Hierdoor doen zich diverse mogelijkheden voor om de documenten te vervalsen. Op foto’s zijn bijvoorbeeld opengescheurde enveloppen te zien. Andere werden ’s nachts door wie dan ook waar dan ook bewaard maar de verkiezingswaarnemers werd geen gelegenheid geboden, om dat na te gaan.
Selectie van kandidaten
De Russische regering heeft in de aanloop naar de verkiezingen binnen een dag nieuw wetten uitgevaardigd, teneinde kandidaten verdacht te maken. Hierop konden zij zich niet langer kandidaat stellen en aldus niet meer gekozen worden.”(Einde van de citaten)
—
Geen verkiezingswaarnemers van de OSZE
De OSZE zag ervan af om een delegatie van verkiezingswaarnemers te sturen. Want de Russische regering wenste het aantal verkiezingswaarnemers aanzienlijk te beperken – vanwege Corona, aldus de officiële motivering. En ook verborgen waarnemers kregen niet veel te zien. Weliswaar werden in 50.000 verkiezingslokalen videocamera’s geïnstalleerd. Maar anders als bij eerdere verkiezingen zijn hun beelden niet openlijk toegankelijk op Internet. Belangstellende burgers hadden in plaats daarvan naar één van de 86 waarnemingscentra moeten gaan. De partijen en kandidaten mochten echter slechts een fractie van de verkiezingslokalen tegelijk bekijken.
De Russische economische wetenschapper Wladislaw Inosemzew zei hierover in een interview met “Radio Swoboda”: Ik persoonlijk krijg het niet over mijn hart, om naar deze verkiezingen te gaan. Ja, vroeger heb ik mijn stem uitgebracht, ook bij de laatste parlementsverkiezingen was ik van de partij. Maar als je ziet, wat er de afgelopen negen maanden gebeurd is, dan is dat al meer dan een misvorming van het democratische systeem. Ik zie in ons hele partijsysteem alleen nog diverse vormen van ondersteuning voor het regime van Vladimir Poetin.”
Conclusie:
Of Poetin vrije verkiezingen met een vrije oppositie, vrije organisatie, vrije media en vrije debatten kan winnen, zullen wij nooit te weten komen. De Russische machthebber geniet vermoedelijk aanzienlijke steun in grote delen van zijn enorme rijk. Maar de voormalige agent van de Geheime Dienst neemt geen enkel risico en accepteert niet minder dan een overwinning, zelfs als dit de vervolging van zijn tegenstanders vereist. Poetin moest zich schamen. Rusland is economisch zwak en militair een rus op lemen voeten. De Russische ‘verkiezingen’ tonen eens te meer aan, dat Poetin een gevaarlijke man is.
Door: Peter Helmes.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://conservo.wordpress.com/2021/09/21/putins-gespielte-demokratie-das-geforderte-ergebnis-der-duma-wahl-wird-wirklichkeit/
3 gedachten over “De gespeelde democratie van Poetin: Het verlangde resultaat van de Doemaverkiezingen wordt werkelijkheid”
Reacties zijn gesloten.