Na de verkiezingen begint de ellende pas


Door: Wolfgang Hübner.

Angela Merkel is nog lang niet met pensioen. Want het kan nog een tijdje duren, eer zich na het duidelijk aftekenende gekrakeel van het partijenkartel om politieke macht en posten een nieuwe Duitse regering kan vormen. Ondanks de winst van de SPD, de zware verliezen van de CDU/CSU, de teleurgestelde grootheidswaanzin van de groene lievelingen van de media zowel als van de weer eens versterkte FDP is er geen duidelijkheid over wie deze regering zal gaan aanvoeren.

Weliswaar spreekt momenteel alles voor de kanselierskandidaat van de SPD, maar die heeft enkele lijken in de kast, waarover van de kant van de Unie nog anders zou kunnen worden gepraat, als vóór de verkiezingen. Maar of nu Scholz Merkel opvolgt, of Laschet – ze moeten eruit zien te komen met twee partijen die in enkele wezenlijke posities ver uit elkaar liggen.

Er hoeft hier niet over gespeculeerd te worden, hoe het gekrakeel binnen het kartel zal eindigen. Het feit ligt er, dat de talloze onopgeloste en opgehoopte problemen van de politiek in Duitsland met de verkiezingsuitslag nog groter zijn geworden. Daaraan zal ook het schandalige verdere opblazen van het grootste parlement https://www.focus.de/politik/deutschland/bundestagswahl/btw21-frag-mayer-das-groesste-parlament-der-welt-warum-sich-der-bundestag-immer-weiter-aufblaeht_id_13492686.html ter wereld niets veranderen.

Hoe dan ook is het spook van een linkse regering intussen behoorlijk duurzaam vervaagd. Daarentegen tonen de grote successen van de AfD in Saksen en Thüringen https://www.spiegel.de/politik/deutschland/bundestagswahl-2021-afd-holt-in-sachsen-und-thueringen-etliche-direktmandate-a-c06102b9-8fa8-4e5a-8e8f-874002653393, die juist ook zouden kunnen berusten op het stemgedrag van jongeren en jonge kiezers, aan, wat er op politiek vlak mogelijk is, als het gewortelde patriottisme geloofwaardig wordt verbonden met sociale, maar geen socialistische oriëntatie.

Deze resultaten zijn in geen geval alleen voor de interne conflicten in de AfD leerzaam. Want sociale problemen zullen ook in de westelijke deelstaten van de oude Bondsrepubliek duidelijk toenemen: Inflatie, energiekosten, pensioenen, zorg, gevolgen van de massale migratie – dat zijn allemaal onderwerpen, die vele miljoenen mensen in Duitsland reeds of al spoedig ten zeerste aangaan.

Nog eens heeft over de hele Bondsrepubliek het sterk vergrijsde kiezerspubliek met grote meerderheid gestemd voor die partijen waarvan ze – even traditioneel als tevergeefs – de oplossing van deze en andere problemen hoopt te krijgen. Daarnaast moet er rekening mee worden gehouden, dat de relatieve welstand van veel burgers een erfenis uit betere tijden is, die steeds sneller verdwijnt, maar nu eenmaal nog niet verdwenen is.

Ikheb al in mijn voorbeschouwing op de verkiezingen http://www.pi-news.net/2021/09/nach-der-wahl-ist-vor-dem-aufwachen/ de stelling vertegenwoordigd: Na de verkiezingen zullen buitenparlementaire activiteiten en bewegingen een beduidend grotere betekenis krijgen. De feitelijke patstellingsituatie in het partijenkartel zal deze tendens tot voordeel strekken. Maar niets gaat vanzelf, er zijn vele initiatieven nodig, om de verhoudingen in Duitsland in beweging te brengen. Het duidelijke mislukken van het gevreesde linkse verbond en van de Linkse Partij toont aan, dat alles zeer zeker niet verloren is. De toekomst winnen zullen de krachten, voor welke het sociale patriottisme geen schelwoord zal zijn, maar een leidraad en een hartstocht. En vanzelfsprekend ook de beslissende strijd, om de geplande militarisering van de buitenlandse politiek tegen Rusland en China te verhinderen.

Blijft nog een zeer actueel probleem: De onverdraaglijke Corona-politiek van de onderdrukking van de grondrechten en van de manipulatie. De verkiezingen hebben geen duidelijke aanwijzing gegeven over hoe het in dit opzicht verder zal gaan. De AfD zou haar houding hieromtrent geschaad noch benut hebben. De Vrije Kiezers hebben ondanks of vanwege de vaccinatie-weigering van Hubert Aiwanger de gehoopte overwinning van de vijf-procent grens op geen stukken na gehaald. En de nieuwe partij “dieBasis” kan met 1,4 procent hooguit een respect-succesje incasseren, dat verbonden zal zijn met geldbedragen van de achterban. Dat zou tenminste het materiële voortbestaan van deze partij veilig kunnen stellen.

Door: Wolfgang Hübner.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: http://www.pi-news.net/2021/09/nach-der-wahl-kommt-nur-die-qual/