Spoedbericht: Dader pijl-en-boog-aanslag in het Noorse Kongsberg een islam-bekeerling

Door: Michael Stürzenberger.

De aanslagpleger van Kongsberg in Noorwegen, die met pijl en boog vijf mensen heeft gedood en twee zwaar verwond, is volgens de politie bekeerd tot de Islam en is in de afgelopen jaren geradicaliseerd.

Volgens RTL News https://www.rtl.de/cms/amoklauf-in-norwegen-was-wir-ueber-den-mutmasslichen-taeter-der-bluttat-von-kongberg-wissen-4847903.html mocht de Moslim al sinds 20220 niet meer in de buurt van zijn familie komen. Die zouden vanwege ontvangen moordbedreigingen tegen de vermoedelijke dader een kort geding hebben aangespannen. 20 min.ch liet weten https://www.20min.ch/story/neuer-bogenschuetzen-alarm-in-norwegen-355975592667, dat de Islam-bekeerling twee van zijn familieleden wilde ombrengen.

Ook n-tv maakt melding https://www.n-tv.de/panorama/Verdaechtiger-ist-37-jaehriger-Daene-article22864316.html van de bekering tot de Islam. Evenals het Redactienetwerk Duitsland https://www.rnd.de/hauptstadt-radar/ met de tip,, dat een terroristische aanslag “niet uit te sluiten zou zijn”. Oe24 bericht https://www.oe24.at/welt/bluttat-in-norwegen-taeter-konvertierte-zum-islam/495321509, dat de Islam-bekeerling bekend was bij de overheid. De BR vult aan https://www.br.de/nachrichten/deutschland-welt/fuenf-tote-bei-amoklauf-mit-pfeil-und-bogen-in-norwegen,SlmUtYp, dat de politie eerder al “bang voor radicalisering” was geweest. Bij zijn aanslag zou de Moslim ook een mes en andere wapens bij zich gehad hebben.

Dat het zou kunnen gaan om een terroristische aanslag, die wordt gemotiveerd door de politieke Islam, wordt tevens onderschreven door een bericht van de Noorse krant Nettavisen https://www.nettavisen.no/nyheter/amerikansk-terrorovervaker-terrorgrupper-har-oppmuntret-til-a-bruke-bue-som-vapen/s/12-95-3424190588. Amerikaanse terreur-deskundigen zouden berichten, dat Jihadisten aanslagen met pijl en boog zouden hebben aanbevolen. In Noorwegen worden, net als in Duitsland, pil en boog niet aangemerkt als wapens, en kunnen daardoor zonder probleem worden gekocht. Bild toont in een videoreportage https://www.bild.de/news/2021/news/norwegen-bogen-killer-von-kongsberg-trat-laut-polizei-vor-seiner-tat-zum-islam-u-77956612.bild.html, dat de Moslim buitengewoon gevaarlijke metalen pijlen heeft gebruikt.

Update 14.05 u.: Nu rangschikt de Veiligheidsdienst van de Noorse politie (PST) de dodelijke aanslag officieel onder de terroristische handelingen, zoals News Upday meldt https://news.upday.com/de/bogenschuetze-toetet-fuenf-menschen-in-norwegen/?utm_source=upday&utm_medium=referral.

In de Tagesspiegel https://www.tagesspiegel.de/gesellschaft/panorama/fuenf-tote-im-norwegischen-kongsberg-polizei-hatte-bogenschuetzen-wegen-moeglicher-radikalisierung-im-blick/27704044.html valt te lezen, dat de nieuwe minister-preesident JJJonas Gahr Störerat spreekt van een “afschuwelijke en brute daad. De Sociaal-Democraat is geschokt. De vertrekkende minister-president Erna Stolberg heeft zich “verbijsterd” getoond over de daad. De burgemeester van Kongberg Kari Anne Sand is “van haar stuk” en de Noorse koninklijke familie “ontzet over de tragische gebeurtenis”.

Het blijft te hopen, dat de ontzetting nu eindelijk eens uitmondt in de erkenning, dat met betrekking tot de politieke Islam met onmiddellijke ingang beslissende tegenmaatregelen genomen moeten worden.

Evenwel, in welke Doornroosje-slaap Noorwegen zich nog steeds bevindt, toont de boodschap aan, dat de politie, vanwege de terroristische aanslag “voorlopig” van wapens is voorzien. Normaal gesproken zijn de Noorse politiebeambten “voor het merendeel niet bewapend”. Deze onverantwoordelijke zou met het oog op de latente terreur-bedreiging door de politieke Islam beëindigd moeten worden,, temeer daar mogelijk alle slachtoffers pas na het inzetten van de politie zijn gedood, zoals de Tagesschau opmerkte https://www.tagesschau.de/ausland/europa/attacke-norwegen-113.html. Het ZDF heeft deze armzalige getuigenis voor de Noorse politie gedocumenteerd:

“De politie was om 18.13 u. door meerdere personen gewaarschuwd, dat een gewapende man zich door de stad zou bewegen en met pijl en boog op mensen zou schieten. Slechts vijf minuten later werd hijj door een politiepatrouille gesignaleerd. De politiemensen werden echter beschoten met pijlen en de man wist te ontvluchten.
Politiewoordvoerder Bredrup Saeverud zei donderdag, dat het waarschijnlijk is, dat de slachtoffers pas nadien werden gedood.”

34 minuten lang is de Moslim door het centrum van de 28.000 inwoners tellende provincieplaats getrokken en heeft op vijf plaatsen met zijn pijlen op mensen geschoten. Eén van de twee zwaargewonde slachtoffers is overigens een politieman, die op het tijdstip van de daad geen dienst had en in de supermarkt boodschappen wilde doen. Beide zwaargewonden bevinden zich op de IC, maar buiten levensgevaar.

Blue win bericht https://www.bluewin.ch/de/news/vermischtes/fuenf-tote-nach-amoklauf-mit-pfeil-und-bogen-in-norwegen-923480.html, dat vier van de vijf doden vrouwen zijn en alle slachtoffers tussen de 50 en 70 jaar oud. De 37-jarige dader is de zoon van een Deense en een Noor. Over eventuele migratie-achtergronden voor zijn bekering tot de Islam valt nog niets te lezen.

Door: Michael Stürzenberger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2021/10/eil-attentaeter-im-norwegischen-kongsberg-ein-islam-konvertit/