Zweden: Homoseksuele dominee wil alleen nog maar paren van hetzelfde geslacht trouwen

Door: David Berger.

Een homoseksuele dominee uit Zweden haalt momenteel de krantenkoppen: Hij weigert, heteroseksuele menschen te trouwen , teneinde de aandacht te vestigen op de benadeling van “extravagante mensen”. In zijn gemeente vindt een kerkelijke trouwerij alleen nog maar plaats voor paren van hetzelfde geslacht.

Lars Gardfeldt, openlijk homoseksueel levende dominee van de Lutherse kerk in Zweden, wenst een statement te maken tegen de zogenaamde discriminering van homoseksuelen binnen zijn kerkelijke gemeente: Bij hem vindt een trouwerij nog slechts plaats voor paren van gelijk geslacht. Heteroseksuelen, die bij hem willen trouwen, wijst hij af.

Reeds geruime tijd is het gelijkgeslachtelijke huwelijk ook binnen zijn protestantse vereniging toegestaan. Hoe dan ook is er een uitzondering, die de vernieuwing pas mogelijk maakte: Mocht de geestelijke het niet met zijn geweten in overeenstemming kunnen brengen om paren van gelijk geslacht de zegen te geven, dan mag hij dit weigeren Vervolgens kunnen zij zich dan natuurlijk tot een andere geestelijke wenden. Dus zal men hier nauwelijks kunnen spreken van discriminatie van gelijkgeslachtelijke paren.

Deze geestelijke ziet dat heel anders: “Van deze uitzonderingsmogelijkheid maakt ook Gardfeldt gebruik – alleen andersom en hoewel het hem spijt. Aldus wil hij de absurditeit laten zien van het afwijzen van een huwelijk met wederzijdse overeenstemming tussen twee volwassenen. De huidige opstelling van zijn kerk in deze aangelegenheid noemt hij “theologisch en ethisch verwerpelijk”.

De oplossing ziet de dominee van een gemeente in Göteborg in het niet meer in dienst mogen nemen van homofobe geestelijken door de Zweedse Kerk. “Wij zouden niet langer priesters meer moeten aanstellen, die het idee, dat homoseksuelen minderwaardige mensen zijn, door blijven geven.” Hij wil de discussies op de agenda zetten en verlangt van de kerkleiding, de rechten van extravagante personen te beschermen en de gewetensregeling af te schaffen.”( https://hpd.de/artikel/protest-schwuler-schwedischer-priester-verweigert-heterosexuellen-ehe-19785)

Door zijn actie zou Gardfeldt weleens het tegendeel kunnen bereiken: Maximale eisen, die uiteindelijk een minachting laten zien tegenover het Evangelie en de kerkelijke traditie, en deze uitsluitend misbruiken, om de eigen agenda er doorheen te drukken, brengen bij de gelovigen meestal het tegendeel teweeg: En dat is maar goed ook!

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2021/10/18/schweden-schwuler-pfarrer-will-nur-noch-gleichgeschlechtliche-paar-trauen/